GR 5 Etappe 2: Rozenburg – Oostvoorne

Afstand (GPS): 19,7 km (incl. 0,6 km aanloop)
Afstand (gepland): 19,0 km

Stijgen: 55 meter
Dalen: 54 meter
Tijd: 10:30 – 15:20
Gemiddelde snelheid: 4,1 km/h
Onverharde paden: 29 %
Leeftijd Paulien: 1 jaar en 5 maanden

Hoogteprofiel (let op de schaal!)

Na een rustpauze van 2 dagen is het tijd voor de volgende etappe op GR 5. De weersvoorspellingen zijn in ieder geval veel beter dan zaterdag, al valt een bui ook vandaag niet uit te sluiten. We zullen wel zien zeker. Om 8u30 laad ik de fiets op de fietsendrager en zetten we koers naar Oostvoorne. Een ritje van ongeveer 30 minuten vanaf Center Parcs. Ik zet Kim en Paulien af aan bushalte de Ruy, waarna ze wat gaan drinken in de buurt. Vervolgens rijd ik de auto naar het eindpunt van de etappe van vandaag. Parking is er niet, maar gelukkig is de berm breed genoeg om te parkeren. Net wanneer ik de fiets van de auto haal begint het te regenen… dat voorspelt niet veel goeds. Het is gelukkig maar 1,2 kilometer fietsen naar de bushalte. Daar aangekomen stopt het alweer met regenen. De bushalte is uitgerust met real-time vertrekinformatie, knap! Vergeleken met “De Lijn” is het busvervoer hier wel beter geregeld, maar is het ook zeker drie keer zo duur. Om 10u00 nemen we in Oostvoorne de bus naar het busstation van Brielle waar we onmiddellijk kunnen overstappen op de bus naar Rozenburg. Gedurende de rest van de rit hebben we de hele bus voor ons alleen. De vriendelijke chauffeur zet ons om 10u30 af aan de bushalte. Vanaf de halte stappen we nog een goede 600 m tot het beginpunt van de wandeling.

Het veer Rozeburg - Maassluis
Meteen na het veer starten we

Het café aan het veer is helaas definitief gesloten, dus we zullen pas in Brielle onze eerste koffie kunnen drinken. Nadat we het veer achter ons hebben gelaten, verlaten we de Nieuwe Waterweg langs de bebouwingsgrens van Rozenburg. Via een rustige weg wandelen we naar het Calandkanaal. Op andere verslagen hadden we al gelezen dat dit geen mooi stuk GR zou zijn, maar we laten het op ons afkomen. Al snel krijgen we zicht op de Calandbrug. De brug is net omhoog geweest, we zien ze nog zakken. Best een imposant betonnen bouwwerk. Ze hebben er in 1985 zelfs de “betonprijs” mee gewonnen, zo lezen we op een bordje. De grote windvangers aan de brug staan er duidelijk niet voor niets. We vangen enorm veel wind op aan de bruggen over het Hartelkanaal en het Brielse Meer. Het is inderdaad een lang eentonig stuk over asfalt, maar het is toch al autovrij. Het havengebied hoort er gewoon een beetje bij, we zullen nog wel minder mooie stukken tegenkomen op onze weg naar Nice denk ik. We zijn toch wel een beetje blij wanneer we de laatste brug achter ons laten en afdalen naar het Brielse Meer. Aan dit punt splitsen LAW 5-1 (onze GR 5) en LAW 6 (Grote Rivierenpad).

De Calandbrug is net opgehaald
Inmiddels is de brug gezakt
2e brug: het Hartelkanaal
3e brug: het Brielse Meer

We vervolgen onze weg naar links en stappen lange tijd over een fietspad langs het meer. Het Brielse Meer is trouwens een afgedamd meer. Vroeger was het de verbinding tussen de oude Maas en de Noordzee. We passeren alweer een gesloten café. Enkel open op zondag, duidelijk gericht op de dagjestoeristen dus. In de zomer zal er ongetwijfeld wel meer activiteit zijn op en rond het meer, nu is het er enorm rustig. We wandelen langs een nieuw aangeplant bos (Vrijheidsbos) en krijgen stilaan het topje van de kerk van Brielle in ons vizier. We passeren ook hier weer enorm veel watergebieden. Bijna overal zien we reigers aan het werk. Ze vliegen zelfs niet op als je ze nadert. We vervolgen onze weg, krijgen zicht op een molen en nadat we de dijk zijn overgestoken marcheren we, zoals in het lied van Rob de Nijs, “Den Briel” binnen via de mooie toegangspoort.

De brug over het Brielse Meer
Molen 't Vliegend Hert
Deze reigers hadden totaal geen schrik
We marcheren Den Briel binnen

We wandelen eerst nog over de stadswallen langs enkele bastions. Vervolgens stappen we langs de molen ’t Vliegend Hert. Daarna maakt de GR een korte wandeling door het historische centrum. Het eerste café laten we links liggen. Wanneer we bijna aan de kerk zijn hebben we nog altijd geen ander geopend café gevonden. We vrezen dat we een foute keuze gemaakt hebben, maar gelukkig vinden we net voor de kerk De Smaeck van Brielle waar we genieten van een cappuccino en Paulien haar eten kunnen geven. Na een verdiende rustpauze is het tijd om verder te stappen. We eten onze boterhammetjes al wandelend op. Het vele asfalt begint nu wat door te wegen, maar het is droog en het zonnetje schijnt, dus we kunnen niet klagen.

Eerst over de stadswallen
De onvoltooide Sint Catharijnekerk
Hier genoten we van een cappuccino
Grote en kleine molen in Brielle

We verlaten de vestingstad via het noorden. Een jongen vraagt ons waar het aprilmonument te vinden is. We weten het zelf niet en verwijzen hem naar een oude man op een bankje. Die man wil het dan weer aan ons vragen, maar wanneer hij ons Vlaams accent hoort, wenst hij ons een goede reis. Even later zien we nog een hoop kinderen, die zijn duidelijk op studiereis. We verwerken nog wat asfalt wanneer we Brielle achter ons laten en zijn blij als we uiteindelijk de grasdijk opwandelen. Wat een verschil na 13 km verharding. We genieten van een weids én winderig uitzicht over de regio. De grasdijk wandelt vlot, het gras staat laag, dus blijven onze schoenen droog. De kilometers vliegen erdoor, al snel bereiken we de Stenen Baak, een vuurtoren die al dateert van 1630. Er is tevens nog een oude kogelgloeioven te bezichtigen. De vuurtoren kan je blijkbaar enkel op bepaalde dagen bezoeken, wij hebben pech.

Een mooi pad, maar weeral asfalt
Prachtig zicht vanaf de grasdijk
Wij hebben de Stenen Baak bereikt

Vanaf dit punt gaan we weer zuidwaarts. We blijven een grasdijk volgen tot aan de camping van Kruiningergors. De markering, de GPS-track én de beschrijving doen ons naar rechts afslaan, maar het pad is echter afgesloten met dranghekken. Er hangt enkel een bordje dat het domein niet toegankelijk is van zonsondergang tot zonsopgang tijdens de wintermaanden en dat er soms oefeningen met politie honden zijn. De hekken hangen zelfs met ketting en hangslot aan elkaar. We wagen het er op en klimmen erover, we laten ons eigenlijk nooit snel afschrikken door blokkades. Nadat we erover zijn, vragen we aan een kruisende wandelaar waarom het pad afgesloten is. Hij weet ons te vertellen dat de camping tegenwoordig eigenaar is van het bos en wandelaars wil weren. We hebben de afsluiting inmiddels gemeld aan de stichting Wandelnet (UPDATE 03/’19: volgens Wandelnet zou het pad terug vrij zijn). De tocht door het bos is eigenlijk heel mooi. De stilte wordt er wel verstoord door een fabriek uit de buurt. We wandelen nog een stukje over het strand en bereiken al snel de eerste chalets van de camping. Wat een gigantisch grote camping/vakantiedorp is dit. We stappen nog even op een dijk langs de huisjes om daarna de asfaltweg te volgen. We verlaten de camping en wanneer we onder de N218 gaan zien we onze auto al staan. Paulien zet hier nog haar eerste GR 5 stapjes en zo eindigt de tweede etappe alweer.

Door het bos van de camping
Zicht op de chalets vanaf de dijk
Paulien zet haar eerste GR5 stapjes!

Conclusie:

Wederom een etappe met vooral in het begin veel asfalt. De passage door het havengebied is lang, maar ook wel eens interessant. De havenactiviteit hoort nu eenmaal bij de regio. Toch is er genoeg afwisseling want de stadswandeling door Brielle is leuk en ook nadien krijg je weer mooie onverharde paden op weg naar Oostvoorne. Kortom, wederom de moeite, wij hadden eigenlijk erger verwacht. De regio kan ons voorlopig zeker boeien.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn min of meer te bereiken met de bus. Je moet wel wat extra afstand rekenen tot aan de route. Ongeveer 600 m in Rozenburg en 1,2 km in Oostvoorne. Wij hebben gekozen om het stuk in Oostvoorne te fietsen omdat die extra kilometer net wat te veel is voor een vrouw die 5 maanden zwanger is. Je kan die dus ook perfect wandelen. Deze route wordt dan 20,2 km in plaats van 19 km.
  • Vertrekhalte is “Oostvoorne De Ruy”. Je neemt bus 103 richting Spijkenisse en stapt over in “Brielle Busstation Rogge” op bus 106 richting Rozenburg. Je stapt best af aan halte “Rozenburg Grote Stern”. Totale reistijd is 30 minuten. Bus 103 rijdt soms om het kwartier. Wij haalden net de overstap in Brielle, je kan dus best een bus eerder nemen als dat lukt. Controleer steeds de dienstregeling via 9292. Prijs voor deze rit is € 2,72 p.p. met de OV-chipkaart. Vergeet niet om steeds in- en uit te checken, ook bij overstappen. In de bus betalen kost je € 5,25 p.p.
  • Er is genoeg gratis parking in Oostvoorne aan de bushalte. Ook aan het eindpunt van deze etappe kan je gemakkelijk parkeren in de berm tussen de weg en het fietspad. Je hindert niemand.
  • Bevoorrading is mogelijk in Rozenburg (PLUS op 350m van de route) of in Brielle (JUMBO, Albert Heijn op 150m van de route). Ook in Oostvoorne zijn er diverse supermarkten vlakbij bushalte “De Ruy”.
  • Horeca kom je voor het eerst tegen aan Brielse Meer, namelijk restaurant Breezze. Let op! Beperkte openingsuren, gesloten toen wij er passeerden. In Brielle zijn meer mogelijkheden. Als eerste passeer je het volkscafé Dixi. Net voor de kerk heb je nog de restaurant Smaeck van Brielle, dagelijks geopend. Als je afwijkt van de route in Brielle tref je veel meer horeca. Vervolgens, na Brielle, kom je nog langs Paviljoen De Kogeloven aan het Stenen Baak. Tenslotte heb je nog Duinpaviljoen de Linde, gelegen op de camping. Maar ook in Oostvoorne zijn heel veel mogelijkheden qua eten en drinken (bijvoorbeeld Eetcafé Centraal)
  • Wij hebben Paulien haar eten gegeven (yoghurt) in de Smaeck van Brielle. Wij hebben hier zelf niet gegeten enkel wat gedronken, je eigen boterhammen opeten is uiteraard niet toegestaan. Er waren geen babystoelen en ook geen verluiermogelijkheden.
Kaart:
 

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 2: Rozenburg – Oostvoorne   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *