GR 5 Etappe 5: Goedereede – Herkingen

Afstand (GPS): 14,3 km
Afstand (gepland): 14,1 km

Stijgen: 21 meter
Dalen: 20 meter
Tijd: 10:40 – 14:15
Gemiddelde snelheid: 4 km/h
Onverharde paden: 80 % (vnl grasdijken)

Leeftijd Paulien: 2 jaar 5 maanden
Leeftijd Marie: 7 maanden

Hoogteprofiel

Na de zware weersomstandigheden van gisteren staat vandaag toch het vervolg van de opgesplitste etappe op het programma. De wind is gelukkig gaan liggen en de weersvoorspelling is: droog tot iets na de middag. We vertrekken zo vroeg we kunnen met onze twee kleine meisjes en parkeren de auto na een ritje van 35 minuten om 9u30 in Herkingen aan de haven. We laden de fietsen af, monteren de fietskar en vertrekken voor een fietstocht van 13 kilometer naar de carpoolparking. We volgen nu eigenlijk het GR traject dat we gaan stappen, maar dan met de fiets. Het ziet er allemaal nogal saai en langdradig uit. Ongeveer 45 minuten later bereiken we de parking, fietsen tegen 25 km/h gaat vlot dankzij onze nieuwe elektrische fietsen. We maken de fietsen en de kar goed vast onder de overdekte fietsstalling en zoeken onze moed bij elkaar om het net gefietste stuk terug af te stappen…

De fietsen staan droog en goed op slot
Plaats genoeg op dit carpoolplein

We pikken in daar waar we gisteren op de dijk de wind nog moesten trotseren. Vandaag staat er bijna geen wind, maar stappen op de grasdijk is geen optie vanwege het lange natte gras. We kiezen dan maar weer voor het fietspad. Het percentage onverharde paden ligt dus veel lager als je de natte grasdijken niet volgt. We zetten de pas er goed in en kijken vooral naar de Slikken van Flakkee waar het bos stilaan plaats maakt voor lage beplantingen. We horen en zien enorm veel vogels. Paulien vindt er maar niets aan, ze heeft schrik van de vogels. Na enkele kilometers bereiken we het Gorsingenpad. Hier mogen auto’s rijden tot aan de parking. We kiezen noodgedwongen opnieuw voor de asfaltweg omwille van de reeds gekende reden. Vanaf dit punt blijft een hond ons volgen, heel vervelend want hij rent steeds andere wandelaars tegemoet. Enkele tegenliggers weten ons te vertellen dat het de hond is van de boerderij om de hoek. Nog geen minuut later stopt er al een auto om het verloren gelopen schaap op te pikken. Aangezien we honger beginnen te krijgen eten we onze boterhammen al wandelend op, Paulien slaapt immers en we willen dat graag zo houden.

We starten weer aan het fietspad
Uitzicht op de slikken van Flakkee
Een hond blijft ons volgen
Zicht op het Grevelingenmeer

Wanneer we aan de parking van het natuurgebied van de Slikken van Flakkee staan, stuurt de GPS track, de topogids én de markering ons weer de grasdijk op. Vermits hier geen fietspad langs de dijk is moeten we wel door het gras, maar de poort is op slot en er is geen overstapje. We besluiten dan maar om het pad te volgen dat we daarstraks met de fiets hebben gedaan. Een goede keuze want aan de kruising van de Maanezeesegorsdijk geraken we terug op het pad. De melding is gemaakt aan Wandelnet. Nu volgen we een heel stuk de Diederiksezeedijk. Deze wandelt vlot want het gras staat niet te hoog. Volgens de topogids moeten nu weer beneden wandelen, maar dat wandelt niet, veel te nat. Het blijft hier toch een beetje het beste pad zoeken.

Alternatief pad naar de dijk
De Diederiksezeedijk in zicht
Het alternatief pad was best mooi
Marie geniet er toch ook van

Aangezien Paulien terecht honger begint te krijgen, verlaten we de grasdijk waar we het tegelpad zien. Daar kunnen we over de kapotte draad heen stappen. Als je het hier niet doet, geraak je er niet meer over en moet je de grasdijk nog kilometers blijven volgen. Het tegelpad wandelt natuurlijk sneller én er zijn ook 2 zitbanken langs dit pad, interessant voor de kinderen. Het is inmiddels 12u30: Marie krijgt haar fruitpap en Paulien haar sandwich. Wanneer we terug willen vertrekken begint het natuurlijk al te regenen en wil Paulien zelf verder stappen. We gaan moeizaam vooruit, want ze moet even later ook plassen. Ze is sinds enkele dagen zindelijk en daarom moeten we hier ook tijd voor maken. Na een plasje én een grote boodschap in de weide, gaat Paulien, na wat gemor, terug in de wandeldrager. We stappen snel verder en genieten van de vele schapen links van ons en de groepen ganzen rechts van ons. Na enkele kilometers komen we aan de splitsing met de Herkingsezeedijk.

Uitzicht vanaf de Diederiksezeedijk
Enorm veel vogels...
Lekkere sandwich op een bankje
Een groepje ganzen in de regen

Hier vatten we de laatste 4 kilometer aan. Het regent nog steeds, maar we zijn nog niet doornat. We kiezen nu wel voor de grasdijk omdat deze kort gehouden wordt door schapen en het alternatief een saaie asfaltweg is waar zelfs auto’s mogen rijden. Via het overstapje geraken we gemakkelijk in de grasdijkweide. Stilaan komt het Grevelingenmeer in zicht. Het uitzicht is echt wel mooi, het gebied zit vol watervogels. We zijn blij dat we voor de grasdijk hebben gekozen want beneden op de weg zie je niets. Hier lopen ook honderden schapen rond. Steeds wanneer een schaap ons pad blokkeert waarschuwt Paulien mij. Wanneer het schaapje dan braaf aan de kant gaat volgt automatisch het “bedankt schaapje” van Paulien. Wanneer we Herkingen bereiken zijn we toch goed nat geworden, het is harder beginnen regenen. De laatste 200 meter kiezen we opnieuw voor de weg omdat het niet mogelijk is om in de volgende weide te geraken. We zijn toch opgelucht wanneer we aan de auto zijn. Even opwarmen en dan nog snel de fietsen oppikken, gelukkig ligt dit op weg naar Center Parcs. En na zo’n wandeling volgt automatisch altijd een goede nachtrust.

We betreden de grasdijkweide
Het is al even aan het regenen nu
Zicht vanaf de dijk
Het Grevelingenmeer is nabij!
Het einde is stilaan in zicht
Goed doorweekt aangekomen

Conclusie:

We hadden eigenlijk schrik dat dit een hele saaie etappe ging zijn, vanaf de fiets leek het ook zo, maar al wandelend wisten we de schoonheid van het landschap te appreciëren. Je kan bijna altijd kiezen voor de grasdijk of het gemakkelijk fietspad en dat is mooi meegenomen. De markering is wederom karig, neem dus zeker de topogids en GPS mee. Geniet vooral van de omgeving, de vele vogels en de prachtige uitzichten vanaf de grasdijken. Het is monotoon, zeker het stuk tot Herkingen, maar geef dan je ogen de kost en je bent erdoor voor je er erg in hebt!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn op weekdagen te bereiken met openbaar vervoer. Controleer de beperkte dienstregeling via 9292. Wij deden de heenreis met de fiets. Via het knooppuntennetwerk is dit simpel: je volgt vanaf Herkingen achtereenvolgens 78 – 71 – 41. Wil je toch frequent OV dan combineer je deze etappe met de vorige. Voor deze gecombineerde tocht neem je in Herkingen bus 138 richting Nieuwe-Tonge waar je overstapt op de snelbus 436 richting Stellendam. Aan het busstation stap je over op bus 104 richting Hellevoetsluis om zo aan de halte Herkingen Vissershaven te geraken. Alle info op 9292. Deze rit kost 5,11 € maar je moet minstens 10 € op je OV kaart hebben staan wegens het instaptarief van de snelbus. Controleer dit dus zeker vooraf want betalen in de bus kost je veel geld (14,50 €)!
  • Het percentage onverharde paden kan veel lager liggen als je niet kiest voor de grasdijken. De grasdijken zijn in principe toegankelijk maar het hoge gras kan nat zijn en dat stapt niet altijd even prettig.
  • Parkeren kan gratis in Herkingen aan de vissershaven. Er zijn voldoende plaatsen, al kan het in de zomer drukker zijn. Wie graag parkeert aan het startpunt kan de wagen gratis kwijt aan het carpoolplein Stellendam.
  • Zoals reeds vermeld is het mogelijk om deze etappe met de vorige te koppelen. Reken op 23,5 km stapplezier.
  • Bevoorrading is enkel mogelijk in Herkingen. Er is een kleine supermarkt nabij de route.
  • Onderweg kom je geen horeca tegen. Ook zitbanken zijn schaars. Hou daar rekening mee. In Herkingen kan je wel terecht in het Wapen van Herkingen.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 5: Goedereede – Herkingen   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *