GR 564 Etappe 6: Gelinden – Kerkom

Afstand (GPS): 11,6 km 
Afstand (gepland): 11,2 km 

Stijgen: 95 meter 
Dalen: 90 meter 
Tijd: 13:00 – 16:05 
Gemiddelde snelheid: 3,9 km/h 
Onverharde paden: 26 % 

Leeftijd Paulien: 2 jaar 1 maand 
Leeftijd Marie: 4 maanden 

Gepland hoogteprofiel

Reeds lang staat het vervolg van GR 564 op het programma. Het is alweer geleden van april 2018 dat we geëindigd waren in Gelinden. Na de geslaagde wandelingen in Hochsauerland en Achouffe zijn we terug klaar voor langere etappes. Vanwege een plaatselijk festival in onze achtertuin, met 4 dagen muziek tot 3u, kozen we voor een B&B in Borlo. De ligging is ideaal voor enkele etappes GR 564. We hebben de tochten echter ingekort om te wennen aan de gewichten die we moeten dragen. Paulien weegt al 14 kg en Kim moet naast de rugzak ook Marie dragen. Kwestie van onszelf niet te overbelasten. Die zondag staan we ruim op tijd aan de bushalte Truilingenstraat van Kerkom, we eten hier dan ook nog eerst onze boterhammen op. Het was trouwens een hele onderneming om de belbus te reserveren. Volgens de routeplanner van De Lijn was er een bus om 11u44. Volgens de belbuscentrale niet. Het alternatief dat ik kreeg was 14u47(!). Na een vraag of er geen andere bussen waren bleek er wel een bus te zijn om 12u47. Op de site van de De Lijn zijn deze uren niet terug te vinden… De bus arriveert stipt en brengt ons rechtstreeks naar de halte Gelinden Dorp, bijna een taxirit voor slechts €3,20. Om 13u zijn we dan vertrekkensklaar en laten we de Chaussée d’Amour achter ons.

Boterhammetjes aan de bushalte
Terug aan de Chaussée d'Amour

We pikken de streepjes op en wandelen eerst langs de kerk van Gelinden. Nadat de streek GR Haspengouw ons vervoegd heeft, verlaten we alweer de bebouwing langs een klein stijgend onverhard pad. Dit pad ruilen we echter al snel voor een typisch Haspengouwse betonweg. Zo zullen er nog veel volgen tot Landen. Paulien merkt al snel het fruit op. De peren zien er goed uit, maar de kersen die zijn echt wel klaar voor de pluk. We respecteren de boeren en laten de kersen mooi hangen, we kopen later wel een bakje aan een boerderij. We stappen verder over een asfaltweg en onderweg passeren we trouwens een wandelaar met het GR 564 boekje in zijn hand! Zijn we toch niet de enige die dit pad stappen. De GR volgt hier sinds 2017 trouwens een ander traject. Het oude liep over Borlo en had nogal wat asfalt in de aanbieding. Benieuwd of dit een goed alternatief is.

Samen met de streek GR Haspengauw
Meteen na de bebouwing van Gelinden
Een laatste blik op Gelinden werpen
Samen zwaaien!

Via een mooi fietspad gaat het naar de Vrijheerstraat, de weg naar Mielen-Boven-Aalst. Gelukkig is het geen al te drukke weg, want er is geen fiets- of voetpad. We bereiken vlot de Sint Saturninuskerk en de parochiezaal. Helaas is hier geen zitbank te vinden dus stappen we verder. We dalen af en verlaten het centrum, maar via een veldweg keren we terug op onze stappen. Midden op het pad zien we een varkentje, maar die kiest het hazenpad als we eraan komen. Net voor we de N789 bereiken vliegt vanuit een oude schuur een uil boven ons uit. Wandelen is toch altijd genieten! We stappen verder langs de drukke weg tot aan Café de Bascule. Hier is tevens een bushalte en we besluiten het schuilhokje te gebruiken om Marie borstvoeding te geven. Uiteraard wil ook Paulien wat eten. Onze oudste meid weet ondertussen al goed wat ze wel en niet wil.

Eindeloze leegte...
Een tegenligger in de vorm van een varken
Linksboven verscheen meneer de Uil
Hmm weeral eten in een bushokje

Een 20-tal minuten later zijn we weer op weg. We steken de N789 over en wandelen langs de zeer onaangename Mielenstraat. In de bocht, net na de oversteek, worden we zelfs bijna van de weg gemaaid door een laagvlieger die we gelukkig kunnen ontwijken. Een saaie weg met veel verkeer aan te hoge snelheid. We zijn dan ook blij dat we na bijna 1 km deze baan omruilen voor een mooi ingesneden graspad. Tussen het gras kan de klaver hier zijn gang gaan. Wanneer we terug de betonbaan bereiken wandelen we weer volop tussen het fruit. Deze landbouwwegen zijn gelukkig auto- en Vespavrij! Vooral dat laatste is een zegen op een zondag. We krijgen zicht op de kerk van Muizen en even later zien we ook die van Kerkom verschijnen, weliswaar onder donkere wolken… Maar we houden het voorlopig droog.

Graspad met véél klaver
Kerkom is al in zicht

We blijven de betonweg volgen langs het fruit. Naast fruit kan je hier ook enorm veel wilde bloemen vinden. Veel percelen voorzien een strook ‘onkruid’ voor de bijen, een goede zaak vinden we zelf. We zijn verrast dat we het laatste stukje toch nog een mooi onverhard pad krijgen voorgeschoteld. Langs dit pad passeren we bivakzone Eyckenbos. We nemen een kijkje en zijn onder de indruk. Wie weet in de toekomst eens een nachtje bivakeren… We wandelen verder en bereiken de bebouwde kom van Kerkom. We steken de Cicindria over en wandelen over het oude dorpsplein via de Kerkstraat verder. We vangen nog een glimp op van het verlaten kasteel Kerkom (te koop voor 6 miljoen euro trouwens) en staan dan alweer (droog) aan de bushalte. 

Overal wilde bloemen langs de weiden
Mooi pad naar Kerkom
Bijna ongemerkt de bivakzone voorbij
Aangekomen in Kerkom

Conclusie:

Deze korte etappe laat je weer proeven van het Haspengouwse landschap. Alle elementen zijn aanwezig: fruit, betonbaantjes en slaperige dorpjes met bijbehorende vierkanthoeves. Uiteraard wandel je vaak op verharde paden, maar al bij al slaagt de GR er toch in om voor voldoende afwisseling te zorgen. De wijziging t.o.v. het oude traject is goed, al is de drukke weg na Mielen een echte domper.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn bereikbaar met de (bel)bus. Wij opteerden voor een zondagswandeling omdat we dan de luxe hadden van een rechtstreekse belbus S12 van De Lijn. De rit duurt dan maar 10 minuten. Reserveren is echter niet altijd even gemakkelijk (zie verslag). Je kan ook op weekdagen deze trip plannen, maar dan moet je verplicht via Sint-Truiden met de gewone bus en duurt de rit 1 uur. Je neemt de bus van halte Kerkom Truilingenstraat naar halte Gelinden Dorp.
  • Wij parkeerden de auto in de straat Kerkom-Dorp, vlakbij de bushalte. Voldoende parking en gratis. In Gelinden kan het ook, er zijn parkeerstroken langs de N3
  • Deze etappe kan gemakkelijk gecombineerd worden met de volgende etappe tot Landen. Wij deden dit niet vanwege de vele verharde wegen en we moeten nog wennen aan het te dragen gewicht.
  • Bevoorrading is mogelijk in Mielen-Boven-Aalst. Daar kan je terecht in de SPAR Express. Zelfs geopend op zondag(voormiddag). Ideaal dus als je blijft overnachten in de bivakzone Eyckenbos.
  • Horeca kom je al tegen bij vertrek in Gelinden: café de Linde. Na 6km kom je langs Feestcafé de Bascule. In Kerkom zelf zijn er geen mogelijkheden. Uiteraard kan je wel verder stappen naar de brouwerij Kerkom. Dat is nog 1 km vanaf de bushalte. Hier kan je ook een hapje eten.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR564 Etappe 6: Gelinden – Kerkom   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *