GR 564 Etappe 7: Kerkom – Landen

Afstand (GPS): 12,9 km
Afstand (gepland): 12,2 km

Stijgen: 100 meter
Dalen: 90 meter
Tijd: 10:00 – 14:00
Gemiddelde snelheid: 3,2 km/h
Onverharde paden: 32%

Leeftijd Paulien: 2 jaar 1 maand
Leeftijd Marie: 4 maanden

Gepland hoogteprofiel

Na een rustige nacht in onze B&B zijn we klaar voor het vervolg van GR 564. Vroeger dan gepland zakken we af naar Landen. Een korte autorit later zoeken we een plekje op de bomvolle stationsparking. We zien slagbomen staan en jawel, ook deze parking wordt binnenkort betalend. Maar liefst 17 euro per dag voor niet treinreizigers… Hebben we vandaag toch weer geluk. Het is nog een stukje stappen naar de bushalte maar we halen de bus van 9u24. De bus volgt een hobbelig parcours door de dorpskernen van Montenaken, Gelinden, Borlo en Muizen om ons dan tegen iets voor 10u af te zetten in Kerkom. Het zou vandaag iets zonniger moeten zijn, we zijn benieuwd want het is nog vrij grijs wanneer we de streepjes oppikken.

Marie al in dromenland
Héél oud cafétje vlakbij ons vertrekpunt

Het wordt echter steeds moeilijker om Paulien in de draagrugzak te krijgen. Ze wilt immers zelfs stappen, maar de afstanden zijn hiervoor te lang. We sussen ze met het knuffeltje van de Deuter wandeldrager en verlaten Kerkom door even het mooie fietspad van de N755 te volgen. Wanneer we de weg willen oversteken is ze het knuffeltje natuurlijk alweer kwijt en kunnen we een honderdtal meter terugkeren. Nu zullen we ze maar wat in’t oog houden. We vangen nog een vaag blik op van ’t Wit Kasteel. Vandaag de dag herbergt dit complex een bedrijf dat op een milieuvriendelijk wijze hardfruit teelt en fruitsap produceert, aldus de wandelgids. We dwarsen de drukke N80 en volgen alweer de betonbaantjes. Fruit is vandaag weer onze leidraad. Het gaat vlot en na 4km zien we de kerk van Velm. We wijken even af van de route om gebruik te maken van een picknickbank aan het gesloten café de Smis. Marie geniet van de melk en wij van onze boterhammetjes.

Onderweg naar Velm
Mooie uitzichten met wilde bloemen
Na wat gepruttel is ze toch tevreden
De kerk van Velm

Tijdens de lunch voelen we enkele regendruppeltjes. We vrezen het ergste, maar het blijft voorlopig, op wat heel lichte motregen na, toch droog. We verlaten Velm via rustige wegen en passeren de lokale Supra. Die vind je bij ons allang niet meer, maar hier bestaan ze nog. Paulien merkt ondertussen overal wel een schommel of glijbaan op en wil altijd ‘daar kijken!’. Wanneer dat niet lukt zet ze haar keel open. We beloven haar plechtig dat als we straks een speeltuin tegen komen, we zeker zullen stoppen. Wanneer we de bebouwing achter ons laten en de fruitvelden ingaan pruttelt ze niet meer tegen. Ze valt in slaap en wij stappen verder over een mooi graspad langs de kersen. Wanneer we de Staakweg opstappen zien we de bebouwing van Landen al. We maken echter nog een ommetje want net nadat we vinden dat we al heel lang rechtdoor aan het stappen zijn, slaat de GR het veld in. Goed opletten is hier de boodschap want de markeringen zijn, wegens het ontbreken van palen, enkel aangebracht op de weg.

Hier is zowaar nog een Supra
Beschermheilige van de fruitboeren?
Streepjes op de weg
Deze afslag bijna gemist

Het modderige pad brengt ons naar de spoorlijn Landen Hasselt. We moeten even uitwijken naar de overweg en nemen dan een graspad onmiddellijk na de overweg. Hier moet dringend gesnoeid worden want de topogids spreekt van een breed graspad terwijl wij met moeite door het hoge gras en onkruid geraken. Zeker naar het einde toe is het zoeken naar een begaanbaar en netelvrij pad. Na deze passage wandelen we recht het centrum van Attenhoven binnen. Via een kerkwegel verlaten we alweer de bebouwing en betreden natuurgebied de Beemden. We volgen een mooi pad tussen de Molenbeek en de aangelegde vijvers. We verlaten het gebied en via een fietspad bereiken we de bebouwde kom van Landen.

Het "breed" graspad
Kerkwegel naar Attenhoven
Natuurgebied de Beemden
Bruggetje over de Molenbeek

We vervolgen onze weg langs de centrumwegen maar ruilen die toch weer in voor een pad langs de Molenbeek. We naderen de oude graanwatermolen Rufferdinge, thans toeristische dienst en vredegerecht. We stappen het park in langs de – helaas gesloten – horecazaak. Maar voor Paulien is er goed nieuws. Er is een speeltuin en ze is flink geweest, dus mag ze even uit de rugdrager. Alle speeltoestellen worden samen met papa uitgetest! Na 20 minuten stappen we verder door het park en over het provinciaal domein. Langs de voetbalvelden en Finse piste bereiken we snel weer de hoofdweg en alzo het station van Landen. Aan de watertoren vinden we onze auto terug en sluiten we alweer een etappe af.

Marie geniet van de tocht
De villa van Rufferdinge: vredegerecht
Een speeltuin voor Paulien!
Het laatste stukje tot Landen
De watertoren van Landen

Conclusie:

Opnieuw slaagt de GR erin om het boeiend te houden. Het percentage onverharde paden blijft laag, maar de trage wegen zijn nu eenmaal dun gezaaid in deze regio. Ten opzicht van het oude traject over Borlo is het algemeen toch een verbetering. De verharde wegen waar je over wandelt zijn gelukkig allemaal vrij rustig. Geen topper uiteraard, maar de wandeling kan er zeker mee door. Geef je ogen de kost en geniet van golvend Haspengouw!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn rechtstreeks verbonden met elkaar door bus 42 van De Lijn. Er is een uurdienst op weekdagen en op zaterdag. Op zondag is er een bus om de 2 uur. Je neemt de bus van Landen station tot halte Kerkom Truilingenstraat.
  • Parkeren kan op de stationsparking van Landen. Gratis tot 2 september 2019, vanaf dan betaal de tarieven van B-parking. Een alternatief is parking de Tank achter het station in de Smeestersstraat, deze kost 2 euro per dag. In Kerkom kan je ook parkeren aan het beginpunt van de wandeling. Er is plaats in de straat Kerkom-Dorp, vlakbij de bushalte.
  • Zoals reeds geschreven in het vorige verslag kan je deze etappe combineren met de vorige. Normaal hadden wij dit ook gedaan en gezien de geringe hoogteverschillen is dit zeker te doen.
  • Bevoorrading is mogelijk na 4km stappen in Velm in de Supra. (UPDATE: 06/2021: Supra in Velm is gesloten) In Landen wandel je ook langs de Carrefour Market en de Lidl.
  • Horeca is er even na vertrek uit Kerkom. Je moet wel uitwijken aan de kapel Bruine Lieve Vrouw. Vanaf daar is het slechts een paar honderd meter tot aan de brouwerij Kerkom. In Velm zijn er ook mogelijkheden mits afwijken van de route. Iets voorbij de kerk heb je café de Smis. In Attenhoven, na 10 km stappen, is er Brasserie de Rietgors. De zaak is gelegen vlakbij natuurgebied de Beemden. In het stadspark passeer je de taverne Rufferdinge met meer dan 270 bieren. Helaas was alles gesloten op maandag.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR564 Etappe 7: Kerkom – Landen   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

6 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *