GR 564 Etappe 1: Lommel – Hechtel

Afstand (GPS): 20,2 km (waarvan 2,5 km aanloop)
Afstand (gepland): 19,8 km

Stijgen: 108 meter
Dalen: 97 meter
Tijd: 12:00 – 16:20
Gemiddelde snelheid: 4,7 km/h
Onverharde paden: 75 %

Hoogteprofiel

Een zondag in januari met prachtig weer, dat vraagt gewoon om een wandeling. Terwijl iedereen in de file staat naar de langlaufgebieden in de Hoge venen kiezen wij voor GR564. Die zit recent in het nieuw en gezien het kort aantal uren daglicht is een tocht dicht bij huis ideaal. Kim is bij de start van de wandeling 5 maanden zwanger, onze eerste dochter wandelt dus al een beetje mee. Aangezien de Lijn gesnoeid heeft in het zondagsaanbod nemen we pas om 11u38 de bus naar Lommel waar we 13 minuten later aankomen. Helaas stopt de bus niet aan het station, dat betekent dus 45 minuten wachten op een bus naar het station of de 2 km stappen. De keuze is snel gemaakt, wachten is zinloos, daarom nemen we de extra afstand er maar bij. Bij aankomst aan het station zijn we dan al opgewarmd. We merken al snel de GR tekens op, maar het zijn die van GR561, die ook langs het station passeert. Een wandelboom vinden we nergens terug, je moet dus goed opletten dat je de juist richting kiest. Over de spoorlijn meteen links, dan volg je de juiste tekens. Vroeger liep GR564 eerst nog even samen met GR561 tot aan de Leyssensmolen. Wij zijn benieuwd naar het nieuwe parcours.

Aangekomen aan het station
Hier start GR564

Als snel laten we de bebouwing van het gehucht Kattenbos achter ons en stappen we via zandpaden door het eerste bosgebied van Bosland: Hoeverbergen. Ongemerkt passeren we de terreinen van de Ford Proving Ground. Het pad wandelt vlot, de grond is nog hard want het is nog maar 5° en de zonnestralen raken het pad amper. Al snel begint het te stijgen en te dalen, de hoogteverschillen zijn gering maar vlak is het zeker niet. Op een gegeven moment stijgen we zelfs even naar de 60m hoogtelijn om dan weer af te dalen naar een grote open plek. Hier is een picknickbank, dus voor ons de ideale plaats om de boterhammetjes op te eten. Lang blijven we niet zitten want het is nog steeds frisjes.

Het kerkhof van Kattenbos
Zicht over de dieselspoorlijn 19
Stijgen en dalen over de zandpaadjes
Tijd voor picknick.. in de schaduw

Na de lunch klimmen we weer uit de open plek om dan af te zakken naar de N715. Deze steken we over en alzo komen we in gehucht Holheide. We merken niet veel van de bebouwing op want we wijken af naar natuurreservaat ’t Plat. De naam ’t Plat betekent niet dat het gebied vlak is, maar wel moerassig. Samen met de dennenbossen, de rietvegetatie, het elzenbroekbos, de gagelstruwelen, de wilgenstruwelen, de vijvers en vennen vormt ’t Plat de natuurlijke verbinding met het Hobos en het domeinbos Pijnven, aldus NatuurpuntWe volgen een traject langs diverse kunstwerken om uiteindelijk aan de Holvense Beek uit te komen. We steken de beek over en verlaten zo het natuurreservaat en betreden na het oversteken van de Gortenstraat de Heide achter de Gorten. Het traject loopt steeds over bospaden en we veranderen regelmatig van pad om niet steeds dezelfde richting te moeten wandelen. 

Het gehucht Holheide
Kunst in natuurreservaat 't Plat
Langs de Holvense Beek
Een mooi stukje GR

Na het oversteken van de Winnerstraat wandelen we door de Winnerheide. Inmiddels hebben we het grondgebied van Eksel bereikt, hier wijkt het pad wat af van de track. Ondertussen is de track op de site ook juist, dit zou dus geen problemen meer mogen geven. We laten enkele bordjes “privaat” achter ons, veel trekken we er ons niet van aan, het pad is hier duidelijk gemarkeerd. De bordjes zullen we slaan op de weides gelegen naast het pad. Net voor het bereiken van de Vlasmeerstraat gaat de GR nog even over enkele mountainbikepaadjes. Even stijgen en dalen en we steken de weg over om verder te wandelen door de uitlopers van het Pijnvenbos. We stappen onder een 380 kV leiding door en passeren de autokeuring. We vervolgen nog even door het bos over rustige paden en wanneer we Dennenstraat bereiken laten we na 15km stappen het bos uiteindelijk achter ons.

De lage winterzon in ons gezicht
Hier nemen we afscheid van het bos

We ruilen de bomen voor het Lochterveld: weinig bebouwing, maar wel weiden en ook een groot aardbeienveld. De zon begint stilaan te zakken dus stappen we snel door. Aan een boerderij wandelen we terug over de ‘oude’ GR564. We passeren nog een mooie dierenweide, maar blijkbaar zit dit stukje ook niet meer in GR564 want we zijn hier de mist ingegaan door de oude markering. Volg dus goed de GPX track die wèl juist is en je wat minder asfalt laat verteren. Het vervolg gaat over een asfaltweg tot aan de Hechtelsebaan. Hier wandelen we een stuk over het fietspad. Het is inmiddels 16u en het wordt nu merkelijk frisser, maar het is niet meer ver. Via de Oude Heerstraat, gaat het over oninteressante wegen verder richting Hechtel. Net voor de industrie gaat de GR rechts het veld in. Zo bereiken we snel de bebouwde kom van Hechtel. Aan de N73 verlaten we de GR en wijken we uit naar rechts. 250 meter verder staan we weer aan de bushalte.

Enorm groot aardbeidenveld
Van bosgebied naar velden
Mooie dierenweide
De zon gaat onder boven Hechtel

Conclusie:

De vernieuwde eerste etappe van GR564 is zeker de moeite. Je mist een stuk Pijnven en ook het militaire kerkhof passeer je niet meer, maar nu wandel je op echte bospaden en niet meer op fietspaden. Het laatste stuk is niet gewijzigd en bevat nog altijd wat asfalt, maar als je weet dat 75% van de paden onverhard zijn, neem je dat stuk er met plezier bij. Het startpunt van GR564 lag vroeger in Lommel centrum, dit is nu verschoven naar het station. Wil je toch naar het centrum van Lommel? Volg dan GR561.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn min of meer te bereiken per bus. Bus 180 van de Lijn stopt aan de halte Hechtel Kruispunt. (Let op! Het is de halte aan de N715 en niet aan de de N73/Peerderbaan). Slechts 13 minuten duurt de rit tot aan de bushalte Lommel Autoweg. Vanaf daar is het 1,3km (langs drukke weg) of 2km (langs rustige wegen) stappen tot aan het station. Je kan ook doorrijden tot aan het centrum van Lommel, daar iets eten en dan bus 58 tot het station nemen. Controleer steeds de site van de Lijn. De bussen rijden frequent, op zondag zijn er uiteraard een pak minder bussen.
  • Wij parkeerden onze auto in Hechtel aan de bushalte van de N73, hier is plaats genoeg en kan je gratis parkeren. Uiteraard is er ook gratis parking aan het station van Lommel.
  • Bevoorrading is mogelijk in Lommel. Er zijn diverse winkels in het centrum. Er is een AD Delhaize aan de bushalte Lommel Kerk. Onderweg kom je niets tegen en in Hechtel kan je terecht in de Colruyt.
  • Horeca kom je onderweg niet tegen! Neem dus zelf genoeg mee. Er zijn diverse zitbanken, ze staan op de OSM kaarten. Wil je wat eten of drinken dan kan je in Lommel aan ’t station terecht of in frituur de Statie. In Hechtel zijn er ook mogelijkheden, maar moet je wel een dikke 750m wandelen voor koffiebar de Kletskop

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR564 Etappe 1: Lommel – Hechtel   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

3 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *