GR 56 Etappe 2: Pont – Malmedy

Afstand (GPS): 19,9 km
Afstand (gepland): 19,4 km

Stijgen: 520 meter
Dalen: 528 meter
Tijd: 10:20 – 16:25
Gemiddelde snelheid: 3,3 km/h
Onverharde paden: 68 %

Leeftijd Paulien: 2 jaar 3 maanden
Leeftijd Marie: 6 maanden

Hoogteprofiel

Na een onderbreking van meer dan een jaar was het hoog tijd om deze GR terug op te pikken. We verblijven wederom een week in Center Parcs Les Ardennes en koppelen alzo ontspanning aan inspanning. Vermits de geplande etappes niet van de poes zijn, lassen we steeds een rustdag in tussen de wandeldagen. Zo kan onze dochter ook genieten van al de speeltuinen en het zwembad. Daar L.395 van de TEC op zondag slechts 3 ritten doet tussen Sankt-Vith en Malmedy nemen we de bus noodgedwongen aan het eindpunt. Dat is uiteraard altijd een risico, want je riskeert de laatste bus te missen. Mijn autistische trekjes laten het ook niet toe om de etappe in de andere richting te wandelen, het moet en zal van Pont naar Malmedy gaan! We mikken straks op de bus van 16u35, halen we die niet dan is er nog eentje om 18u35. Mooi op tijd parkeren we de auto in Pont, aan de bushalte Chapelle. De wandelschoenen gaan aan en de kinderen gaan in de dragers. We verlaten het dorpje langs een asfaltweg met voor een zondag redelijk wat verkeer. Het is meteen pittig stijgen na het oversteken van de Amblève. We klimmen snel van 340m naar 400m en ruilen dan het asfalt voor een bospad. We krijgen een mooi zicht over de Amblève-vallei, het dorpje Pont en de E42.

Supporter tijdens onze klim
Zicht over de Amblève-vallei en de E42

Het gaat verder door een aangenaam bos met dito pad. Heel even stijgen we nog wat, maar al snel verliezen we weer hoogte. We stappen langs een afsluiting met diverse borden ‘verboden toegang’. Daarachter blijkt een steengroeve te zijn. Wanneer we een paar dagen later over de snelweg naar huis rijden begrijpen we het nut van deze afsluiting, het gaat gewoon recht naar beneden. We naderen Lasnenville, maar laten het dorpje links liggen. Ondertussen dalen we verder af en steken opnieuw de Amblève over om vervolgens terug te stijgen naar de E42. Via een buistunnel, die speciaal gebouwd is om 2 huizen bereikbaar te houden, gaan we onder de snelweg. Na de tunnel volgt een smal en steil pad naar het beekje Ru Noir. Eens aan de beek wordt het terug een breed gemakkelijk pad. Inmiddels hebben we Villers bereikt en gaat het over asfalt verder tot iets buiten de bebouwing. We beginnen nu aan een grote boog om de Amblève. Het pad tussen de velden wandelt vlot en we genieten van mooie uitzichten over de vallei.

Stijgen en dalen op een bospad
Uitzicht over het golvende landschap
De hoofdweg naar Villers (links)
Mooi pad tussen het veld

Wanneer het zandpad aansluit op de weg naar Lodomez volgt er een onaangenaam stuk over deze toch wel drukke weg. Zowel auto’s als wielertoeristen komen veelvuldig voorbij op dit korte stukje. Gelukkig heeft de GR snel weer mooie paden in de aanbieding. Het is prettig wandelen over een pad op de flank, ver boven de rivier. Tevens blijven we rond de hoogtelijn van 340m hangen, zo kunnen we ook terug op krachten komen. Wanneer Stavelot in zicht komt, is het tijd om de afdaling in te zetten. Via een steil, maar doenbaar pad, geraken we snel aan de Amblève. We steken hem over via een oud metalen bruggetje en aan de overkant vervoegt GR14 ons pad. Hier staat ook een zitbank, een ideale plaats voor onze boterhammen want onze kleine meisjes zijn ondertussen wakker geworden. Met reeds 9,5km op de teller verloopt de wandeling vlotter dan verwacht.

Paulien is weer in dromenland
Stavelot in zicht, tijd om af te dalen
Mooie bloemen langs de Amblève
Hier steken we de Amblève over

Na de lunch vertrekken we zo snel we kunnen, we worden immers belaagd door wespen. Een plekje aan het water zonder bebouwing, zonder vuilnisbak maar blijkbaar met wespennest. De zitbank is populair want we staan nog maar net recht of twee fietsers nemen onze plaats al in. Paulien wil graag zelf stappen na het eten en dat lukt vrij goed. We hebben speciaal wandelschoentjes gekocht voor haar. Na een kleine kilometer is ze het stappen echter beu en gaat ze, na wat gemor, terug de rugdrager in. Pas dan merk ik alweer het verschil in gewicht… 14kg erbij! Gelukkig kiest GR56 een gemakkelijk pad. Al snel wandelen we door het dorpje Warche en vervolgens ook nog eens onder het viaduct van de E42. De snelweg laten we nu definitief achter ons.

Zelf stappen, toch voor even
Oude boerderij in Warche

De rivier Warche is nu onze nieuwe metgezel op weg naar Malmedy. We volgen haar door de vallei over een pad dwars door een koeienweide. Altijd fijn dat deze trage wegen blijven bestaan. Na het oversteken van de Warche blijven we nog even beneden in de vallei wandelen. Maar het venijn zit hem vandaag echt wel in de staart, want na het verlaten van de rivier wacht er ons nog een klim. Het is nu ook een pak warmer dan deze voormiddag en het pad ligt pal in de zon. Het is dus puffen tot op de asfaltweg. Nadien kunnen we weer even op adem komen, toch tot in Falize. Daar aangekomen, wandelen we even op de weg van Malmedy naar Bellevaux. Wat is dat een drukke weg zeg. Gelukkig gaat GR56 rechts, maar nu moeten we nog een volle kilometer stijgen over een oninteressante asfaltweg in de volle zon.

Moeilijke toegang tot de weide
Pad langs de Warche
Even halthouden aan een gedenkteken
Lange klim, saaie weg

Wat zijn we blij als we eindelijk boven zijn, de watervoorraad is er inmiddels helemaal door en het tempo ligt duidelijk een pak lager. Met nog maar 2,5 km in het verschiet, zal dat wel lukken. Volgende keer toch maar 2 liter water meenemen. Gelukkig gaat de asfaltweg toch nog over in een mooi pad naar Malmedy. Al bij al was deze klim dan toch niet nutteloos want het wandelpad is veel aangenamer dan de drukke weg van daarstraks waar GR56 vroeger rechtdoor ging. Plots wandelen we al door de woonwijken van Malmedy. We dalen af naar de oude spoorlijn (inmiddels RAVeL). Via een tunneltje onder de RAVeL komen we aan de ringweg van Malmedy. Hier nemen we afscheid van onze GR en ja hoor…. Het is 16u20, nog 5 minuten tot de bushalte. We hebben het gehaald. Met een 6-tal andere mensen stappen we in de bus die ons een kwartiertje later afzet in Pont

Gelukkig toch nog een mooi pad
Malmedy is in zicht!

Conclusie:

Deze tweede etappe van GR56 bevat een pak minder asfalt dan de eerste. Je wandelt met redelijk wat hoogtemeters in een grote lus naar Malmedy. Vooral op het einde moet je nog serieus klimmen. Het traject is echter aangenaam want er zijn ook stukken waar je vlot wandelt zonder al te veel hoogteverschillen. Het is genieten langs de Amblève en de Warche, maar ook de uitzichten zijn de moeite. 

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn zeer makkelijk te bereiken met de bus en rechtstreeks met elkaar verbonden. Je maakt gebruik van L.395 van de TEC. Neem de bus aan de halte Malmedy Gare, uitstappen in Pont, halte Chapelle. Wij deden het echter omgekeerd, de reden waarom staat in het verslag. Er zijn bussen op weekdagen (frequent) en in het weekend (minder frequent). Raadpleeg steeds de site.
  • Je kan gratis parkeren aan het station van Malmedy (aangegeven met bordjes parking Ravel). Wij parkeerden aan de bushalte in Pont, in de berm is er plaats genoeg daar voor 3 à 4 auto’s.
  • Bevoorrading is onderweg niet mogelijk. Enkel aan het eindpunt in Malmedy heb je uiteraard alle diensten ter beschikking. Aan het station is er niets. Bakkers kan je vinden in het centrum, maar voor supermarkten moet je naar de invalswegen wandelen. Er is een Hypermarkt Carrefour op 1km van het station.
  • Horeca kom je onderweg niet tegen. In Lasnenville kan je mits afwijken van de route (700m) wel terecht in Etang du Menhir.  In Malmedy kan je tegenover het station een frisse pint drinken in café Au Jardin d’Eden. Uiteraard zijn er meerdere horecazaken in het centrum van Malmedy.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR56 Etappe 2: Pont – Malmedy   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *