GR 5 Etappe 26B: La Reid – Spa

Afstand (GPS): 10,6 km (incl. 0,2 km aanloop)
Afstand (gepland): 10,2 km

Stijgen: 299 meter
Dalen: 310 meter
Tijd: 11:20 – 16:20
Gemiddelde snelheid: 2,1 km/h
Onverharde paden: 55 %

Leeftijd Paulien: 6 jaar
Paulien wandelde zelf: 10,6 km
Leeftijd Marie: 4 jaar
Marie wandelde zelf: 10,6 km
Leeftijd Leon: 20 maanden

Hoogteprofiel

Amper een week na ons weekend in de Ardennen besluiten we om nog een GR 5 etappe te stappen. Er is nog eens een vrij weekend en het is mooi weer. Het openbaar vervoer, of het gebrek ervan, vormt echter weer de grootste uitdaging om het geregeld te krijgen, maar het lukt. We zetten koers na La Reid, maar stoppen eerst nog even in Banneux om te kijken of Leon zijn hoedje nog ergens zou liggen. Tevergeefs, want we vinden het niet terug. We rijden verder naar La Reid en parkeren de auto aan het jeugdhuis. Er rijden enorm veel auto’s door het stadje. Net wanneer we klaar zijn om te vertrekken opent het café aan de overkant zijn deuren. Vandaag hebben we, in tegenstelling tot de vorige etappe, wel de nodige tijd voor onze bus. We nemen opnieuw de bus aan het eindpunt want met maar 1 rit per dag heb je helaas geen andere optie. De bus van 17u05 moeten we halen. We hebben dus ruim 5,5 uur voor de geplande 10,4 kilometers, daarom proberen we Marie de hele etappe te laten stappen, we zien wel of dat lukt. We nemen afscheid van de auto en stappen eerst nog snel langs het Maria beeld waar Paulien vorige keer haar steen heeft achtergelaten. En ja hoor, ze ligt er nog! 

Vertrekpunt in La Reid
De steen lag er nog!

We verlaten het centrum van La Reid via een omweg en komen dan terug uit op de N697. Paulien begrijpt niet goed waarom we niet gewoon rechtstreeks naar hier zijn gewandeld, maar we blijven trouw aan de streepjes. We mogen meteen stijgen, maar verlaten de drukke weg voor de rustigere Rue de Combles. We passeren een dierenarts, maar verder is er weinig spectaculairs te zien langs deze weg. Het is wel rustig gelukkig en we kunnen een beetje in de schaduw wandelen, dat is vandaag welgekomen. Al snel staan we 80 meter hoger aan het Agronomisch Instituut van de provincie Luik. We stappen verder over een onverharde weg en passeren de serres en de tuinen van het instituut. Aan een open plek zien we Spa in de verte al liggen, het doel van vandaag! We dalen opnieuw af en ter hoogte van enkele huizen neemt de GR 5 een smal pad dat flink afdaalt. Het is inmiddels eind juni en de netels en andere onkruid is inmiddels goed gegroeid. Dat maakt het stappen er niet makkelijk op. Tevens gebruikt een van de huizen het pad ook nog eens als afwatering. Eens op een asfaltweg gaat het even links om dan opnieuw een moeilijk smal pad te nemen. Wederom afdalen tussen de doornstruiken en de prikkeldraad, het is een hele opgave met een rugdrager, maar we geraken er zonder kleerscheuren door en bereiken het dorpje Winamplanche.

Ze stappen flink mee
Uitzicht over Spa en Fagne de Malchamps
Parking in de weide
Smalle paadjes
Met veel begroeiing
En tussen de prikdraad

We hebben er net iets meer dan 3 km opzitten en besluiten om op de zitbank aan Potter’s Place onze sandwiches op te eten. Onze 3 kinderen genieten zichtbaar van het rustmoment, al wordt dat in dit dorp toch aardig verstoord door het vele doorgaande autoverkeer. We nemen onze tijd en na een half uurtje zijn we klaar om verder te stappen. Marie wil graag in de rugzak, maar we vragen haar om toch proberen zelf te stappen en ze stemt toe. Aan een splitsing vervoegt GR 15 ons traject. We verlaten het dorpje en komen aan de rivier L’eau Rouge. Er is een brug voorzien, maar omwille van de lage waterstand kunnen we de rivier ook doorwaden. Uiteraard kiezen de kinderen daarvoor. Hierna mogen opnieuw klimmen: ruim 40 meter stijgen over nog geen 200 meter. Boven gaat het verder over een asfaltweg. Die moeten we helaas meer dan 1,4 km volgen en hoewel er links en rechts bos is, hebben we amper schaduw. Er passeert toch regelmatig een auto waarbij de ene al wat meer rekening houdt met wandelaars dan de andere. Er is helaas geen alternatief, links is militair domein en rechts is privé domein. De weg stijgt geleidelijk, maar net voor Creppe mogen we dan terug de velden in, geen moment te vroeg. Het dorpje zelf laten we links liggen, we krijgen wel een mooi uitzicht op de kerk.

De bank aan Potter's Place
Ik zal die rivier wel doorwaden
Uitzicht na de klim
De kerk van Creppe

We blijven nu wat op hoogte stappen en negeren de zijwegen. Het pad is gelukkig niet overgroeid, maar het stappen in de zon blijft zwaar. De watervoorraad slinkt zienderogen. We bereiken vandaag trouwens net niet de 400m hoogtelijn. Wat een verschil met Vlaanderen. We stappen langs een manege, de meisjes zijn onder de indruk van de paarden. We kijken echter uit naar het bos dat we dichterbij zien komen. De GR 5 volgt nu een mooi parcours door het Bois de Mambaye. We besluiten om in OSMand de dichtsbijzijnde zitbank te vinden. We hebben geluk, over een paar honderd meter zou er eentje zijn! We hebben nu 6,6 km gestapt op 3 uur en Marie heeft nog niet geklaagd, dat verdient dus een lange pauze! We genieten van ons fruit, de frambozen uit eigen tuin smaken! Na 35 minuten rust is het tijd voor het laatste stukje. Het helpt wel dat we een mooi pad volgen langs het water. Marie zeurt op geen enkel moment dat ze niet meer wil stappen.

Lekker fris door het bos
Ook Leon geniet ervan!

We moeten goed opletten om het juiste pad te nemen, het pad slingert regelmatig, maar uiteindelijk komen de paden toch terug samen. De rivier die we volgen, de Rau du Vieux Spa, staat echter wel heel laag. Er stroomt amper water in, maar de kinderen vinden het geweldig en Paulien die stapt op een gegeven moment door de rivier. Wat verderop steken we de Rau over via een bruggetje en beginnen we opnieuw te klimmen. Hier krijgt Marie het wel even moeilijk, ook Paulien is moe. Maar de klim is van korte duur en we stappen opnieuw verder door het bos. We dalen wederom af en we naderen de weelderige gebouwen van Spa. Net voor we de kiezelweg achter ons laten valt Marie helaas, wat een verdriet. Gelukkig is ze het snel vergeten. We nemen een eenrichtingsstraat richting het centrum van Spa en worden hier bijna van onze sokken gereden door een laagvlieger die het ook nog eens grappig vindt om zo te rijden. We zijn blij als we langs de N686 over het voetpad kunnen stappen. We steken de spoorlijn over en bereiken zo de Place du Monument. Het laatste stuk lag het tempo een pak lager, maar we hebben toch nog 40 minuten over. We trakteren onszelf in een café en de kinderen genieten van een ijsje. Nadat ze geposeerd hebben bij het SPA-mannetje is het tijd om naar de bushalte te gaan. Met een 5-tal andere mensen stappen we in. De bus brengt ons in 15 minuten terug naar La Reid! Een warme wandeldag, maar wat zijn we trots op Marie. Onze 4-jarige kan ook al meer dan 10 km stappen!

Brugje over de Rau Du Vieux Spa
Kleurrijk huisje langs het pad
Het SPA-mannetje
In de bus naar La Reid

Conclusie:

De GR 5 vervolgt zijn weg door het glooiende Ardennen landschap. We krijgen af en toe een mooi uitzicht over de regio en de Fagne de Malchamps. We stapten opnieuw een afwisselende etappe, met net iets te veel asfalt naar onze bescheiden mening. Het stukje langs de Rau du Vieux Spa is dan wel heel mooi.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn bereikbaar met de busverbinding 388 van de TEC. Wij namen de bus aan het eindpunt Spa Place Royale. Uitstappen deden we vlakbij de GR5 aan de halte La Reid Maison Communale. Let op, hoewel de bus bijna elk uur rijdt, rijden slechts enkele ritten per dag via La Reid. Op zaterdag en op zondag is er slechts 1 rit. Goed plannen is dus noodzakelijk, controleer de dienstregeling op de site van de TEC
  • Je kan gratis parkeren in La Reid aan het gemeenschapshuis of gewoon langs de N697. In Spa dien je op veel plaatsen de blauwe schijf te gebruiken, maar niet aan het station.
  • Initieel zouden we deze etappe dus gestart zijn in Fraipont. De etappe is dan een goede 21,5 km. Er zijn treinverbindingen tussen Spa en Fraipont met overstap in Pepinster.
  • Bevoorrading is mogelijk in Spa. Je wandelt langs een Carrefour Express.
  • Horeca kom je onderweg niet tegen, maar in Spa zijn er voldoende mogelijkheden op de Place Monument. Zowel eten, drinken als ijsjes.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 26B: La Reid – Spa   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *