GR 564 Etappe 3: Houthalen – Bokrijk

Afstand (GPS): 22,5 km (incl. 0,5 km aanloop)
Afstand (gepland): 21 km
Stijgen: 123 meter
Dalen: 162 meter
Tijd: 11:05 – 17:05
Gemiddelde snelheid: 3,8 km/h
Onverharde paden: 85 %
Leeftijd Paulien: 5 maanden

Gepland hoogteprofiel

We hebben de smaak te pakken om Paulien mee op wandel te nemen, want 9 dagen na onze laatste wandeling stappen we alweer verder over GR 564. Ik weet van de vorige keer dat dit een heel mooi traject is en aangezien er goed weer is voorspeld moet het gewoon lukken. We rijden naar het station van Bokrijk waar we onze auto achterlaten. We merken meteen dat er een parkeerautomaat staat voor de kleine stationsparking (er kunnen een 20-tal auto’s parkeren). Deze is nog niet in dienst maar dat zal niet lang meer duren. Prijs zou € 5 zijn voor een hele dag, conform de parkeertarieven van het domein van Bokrijk dus… We stappen op de trein van 10u13 richting Hasselt. In Kiewit stappen we alweer uit en wandelen we naar de vlakbij gelegen bushalte, waar we een 20-tal minuten later opstappen op de bus naar Europark. We moeten dus geen lange aanlooproute nemen vandaag. Om 11u stipt starten we met wandelen. Paulien zit in de buikdrager, let’s go!

Vertrek aan het station van Bokrijk
Aan de bushalte
In de buikdrager, klaar voor vertrek

We pikken snel de streepjes op waar we ze vorige week hebben achtergelaten. Het gaat opnieuw langs de grens van het militair domein, maar als je de markering volgt is er geen probleem. Wanneer we rechts het bos ingaan merken we midden in het bos nog oude markering op. Je zag goed waar het pad vroeger liep, het is nu een tiental meter opgeschoven. We slingeren kort door het bosje om uit te komen in het Hoevestraatje. We volgen deze asfaltweg, die pal tussen het militair domein en recreatiecentrum de Plas ligt. Wanneer de asfaltweg stopt wandelen we rechtdoor het domein Kelchterhoef in. Een mooi, maar spekglad vlonderpad, helpt ons door het moeras van de Laambeek. Het is zelfs zo glad dat Kim uitschuift, gelukkig niets ergs, maar toch opletten. Aan het einde van het plankenpad staan we aan de wandelboom. Deze draagt nog de oude naam “GR Kempen“. Fijn dat die is blijven staan. Aan dit punt wijken we even uit naar Hoeve Jan om Paulien haar eten te kunnen geven, het is alweer bijna 12u. Onze meid geniet van haar maaltijd, maar ze neemt haar tijd want we kunnen pas een uur later terug vertrekken.

Terug langs militair domein
Hele oude markering
Langs de Plas
Oude wandelboom GR Kempen
Njam njam...
in Hoeve Jan!

We wandelen verder langs het vennetje van daarstraks. We steken twee asfaltwegjes over om dan een smal pad te volgen. In de zomer kan dit pad slecht zichtbaar zijn door de vele varens die er groeien. Het wandelt in ieder geval prettig en het gebied is heel mooi en rustig. Ondertussen eten we onze boterhammen nog op, want in Hoeve Jan ging dat niet. We blijven het gebied van de Laambeek volgen, ook wanneer we de Weg naar Zwartberg oversteken. Op een gegeven moment is het zelfs zo drassig dat we de voeten amper droog kunnen houden. Dankzij enkele dikkere takken lukt het. Stilaan verdwijnt het natte gebied en wandelen we de Tenhaagdoornheide in, één van de hoogtepunten van GR 564 vinden we persoonlijk. Dit is tevens, samen met de Teut, het grootste heidegebied van Midden-Limburg. De ideale wandelperiode is uiteraard eind augustus, wij zijn dus te laat om te genieten van het purperen deken, maar dat maakt het wandelen hier zeker niet minder mooi! We passeren een golfterrein en wandelen een paar keer onder de 150kV hoogspanningskabels. Dankzij enkele passanten hebben we ook eens een familiefoto.

Rond de Laambeek
Voeten drooghouden
En dan de droge Tenhaagdoornheide
Een prachtig wandelgebied
Met mooie paadjes
Groepsfoto

De volgende 4 kilometers zijn echt genieten. Mooie slingerende paadjes die bergop en bergaf gaan. Hier kunnen we maar niet genoeg van krijgen. We wandelen door een zinloos poortje (het hekwerk zal nog geplaatst moeten worden, denken we) en verlaten dan definitief de heide door de N726 over te steken. Het gaat nu door bosgebied verder langs de camping van Hengelhoef. We wandelen niet tot de parkingang, maar gaan rechtsaf richting enkele nieuwere appartementen van Hengelhoef die nu deel uitmaken van Holiday Suites. Toen ik hier 8 jaar geleden passeerde stond congrescentrum ‘de Piramide’ er nog, die is ondertussen helemaal verdwenen. Het café is helaas ook afgebroken. Het domein geeft algemeen een verlaten indruk, een heel verschil in de tijd dat het park nog eigendom was van de Christelijke mutualiteiten… We stappen tussen de appartementen door naar een iets hoger gelegen bos. Het is wat zoeken om op het juiste pad te blijven. Via enkele rustige, onverharde wegen stappen we langs het Bezoekerscentrum Hengelhoef om uiteindelijk meer lawaai te horen en terug op de N726 te komen. Deze drukke weg volgen we heel even om de E314 te kunnen oversteken.

Genieten van de omgeving
Nutteloze poort
Langs camping Hengelhoef
Hengelhoef, nu Holiday Suites
Verder door het bos
En over de E314

Nog voor de oprit gaan we rechtsaf terug de natuur in. We stappen nu verder in het Natuurreservaat De Teut. Dit hoort eigenlijk samen bij het gebied Tenhaagdoornheide, maar werd door de E314 destijds in twee gesneden. De komende 6 kilometer zijn weer echt de moeite. We volgen eerst een pad, parallel aan de snelweg. We zijn dus nog niet onmiddellijk van het lawaai verlost. Wanneer we wat uitwijken naar het heidegebied keert de rust terug en pauzeren we even. Niet lang, want we moeten nog een stuk wandelen tot Bokrijk. We stappen onder de voormalige spoorlijn, thans een fietspad, om daarna verder door heidegebied te gaan. Via een houten overstapje geraken we over een afsluiting en wandelen we terug in het bos. Bijna ongemerkt steken we een oude spoorlijn over. In 2009 was deze nog goed zichtbaar, nu moet je al goed zoeken. Vreemd dat het spoor van het militair domein naar Genk Goederen na al die jaren is blijven liggen. We wandelen verder en passeren de ingang van het voormalige militair domein Molenheide, dit maakt nu deel uit van het natuurgebied. We zigzaggen verder door het bos en stappen over een breder pad. Oude bordjes herinneren eraan dat je niet zomaar het bos in mag. Na het oversteken van de Moleneindeweg gaat het over een smal pad verder tot aan de Jeugdherberg De Roerdomp.

Natuurreservaat De Teut
Onder de oude spoorlijn
Een prachtig wandelgebied
Oude spoorlijn
Hele oude bordjes
Bijna aan de jeugdherberg

Het is ondertussen 16u15 en Paulien begint terug honger te krijgen, maar als we haar nu eten geven zijn we niet voor het donker aan het station, daarom stappen we door. De jeugdherberg is trouwens toch gesloten. Gelukkig blijft Paulien tevreden in de buikdrager. Onze GR gaat verder over een fietspad langs Natuurreservaat Het Wik. We mogen er helaas maar een kort stukje doorheen wandelen. Via smalle paadjes in het Eikbos komen we aan het Arboretum van Bokrijk. We stappen snel door want het begint al te schemeren. Een mooie dreef loodst ons naar het Provinciaal Domein Bokrijk en we komen aan het kasteel. We begroeten het standbeeld van oud gouverneur Roppe en gaan verder over een asfaltweg naar de grote rotonde aan de hoofdingang van het museum. Hier staat een wandelboom, want GR5 vervoegt ons pad. Helaas is de wandelboom nogal amateuristisch aangepast. De houten wegwijzer van GR564 is blijven hangen en het bord werd er gewoon afgehaald. Hopelijk wordt de wandelboom nog in eer hersteld. De laatste 400 meter wandelen we bijna in het donker, we hebben de wandeltijd duidelijk onderschat. We zijn blij wanneer we onze auto terugvinden maar wat hebben we genoten van deze prachtige etappe.

Mooie dreef naar Bokrijk
Het kasteel van Bokrijk
De hoofdingang
De wandelboom...
Laatste stukje naar het station

Conclusie:

Voor ons persoonlijk is deze etappe het hoogtepunt van GR 564. Je start aan domein Kelchterhoef en wandelt dan door de prachtige Tenhaagdoornheide en De Teut. Voeg daarbij dat er bijna geen asfalt aan te pas komt en je hebt gewoon een pracht van een wandeling. De uitgelezen periode om deze etappe te stappen is eind augustus. Dan kan je genieten van al dat moois dat de heide te bieden heeft.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn op weekdagen goed bereikbaar met openbaar vervoer. De hele verplaatsing duurt ongeveer 50 minuten. Je neemt de trein in het station van Bokrijk richting Hasselt. Je stapt de volgende halte (Kiewit) uit en wandelt naar de bushalte Kiewit Station of Kiewit Europalaan. Daar kan je ongeveer 20 minuten later bus 48 van De Lijn nemen richting Hamont. Je stapt af aan de halte Houthalen Radiant Color, deze busrit duurt ongeveer 20 minuten. Zo kan je elk uur vertrekken op weekdagen. Op zaterdag is het ook mogelijk maar dan kan je best overstappen in het station van Hasselt, de verplaatsing duurt dan ook bijna 1u30. Tevens rijdt bus 48 dan in 2-uurs dienstregeling. Op zondag is het niet mogelijk om zonder lange aanloop (+2km) deze etappe te wandelen. Deze staat beschreven in het vorige verslag, toen hebben we voor die optie gekozen. Controleer altijd de dienstregeling op de site van De Lijn.
  • Je kan betaald parkeren aan het station van Bokrijk (€ 5 per dag). Wanneer het openluchtmuseum Bokrijk is gesloten is de parking daar gratis, beter om dan daar te parkeren uiteraard. Je kiest dan voor P2, die ligt het dichtst bij het station. Aan het beginpunt, nabij de bushalte, kan je enkel parkeren in de berm.
  • Je kan je bevoorraden supermarkt van Hengelhoef. Deze kan je bereiken door na 9,3 km rechtdoor te wandelen tot het domein van Hengelhoef. Tevens is er na 16,5 km een Spar Express, gelegen in Moleneindeweg, vlakbij de GR.
  • Na een kleine 3 km stappen kan je uitwijken naar Hoeve Jan, zeker de moeite waard. Gewoon even rechtdoor wandelen aan de GR wandelboom. Na ongeveer 9,3 km kan je terecht in het domein van Hengelhoef, hiervoor moet je ongeveer 500m uitwijken. Na 16,5 km is er snackbar Pitstop. Nog geen kilometer verder heb je de Jeugdherberg De Roerdomp, ideaal als je vlakbij de route wil overnachten en er een 2-daagse van wil maken. Tenslotte zijn er aan het domein van Bokrijk ook mogelijkheden: Bistro Koetshuis en Restaurant ’t Poorthuys
  • Wij hebben Paulien haar eten laten opwarmen in Hoeve Jan. Er was een verluiertafel aanwezig, alsook babystoelen. In Bistro Koetshuis zijn ook babystoelen aanwezig.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR564 Etappe 3: Houthalen – Bokrijk   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *