Achouffe: Promenade des Crêtes

Afstand (GPS): 4 km
Afstand (gepland): 3,7 km

Stijgen: 165 meter
Dalen: 165 meter
Tijd: 11u30 – 13u00
Gemiddelde snelheid: 2,6 km/h
Onverharde paden: 76 %
Leeftijd Paulien: 2 jaar
Leeftijd Marie: 3 maanden

Hoogteprofiel

Tijdens de zwangerschap en na de geboorte van Marie was het even bekomen. We hebben wel eens wat gewandeld, maar dan was het vaak niet meer dan een uurtje. Aangezien het jaarlijks familieweekend er weer aankomt en Marie haar hoofdje nu al goed recht kan houden, is het tijd voor haar eerste wandeling in de buikdrager. Ook voor Paulien zal het een ervaring worden want ze had al sinds november niet meer in de rugdrager gezeten. Inmiddels is ze ook twee en zegt ze vaak “nee”. Het familieweekend gaat dit jaar door in Montleban (Gouvy). Daar niet iedereen van de familie de wandelkriebels meegekregen heeft, kozen we voor een hele korte wandeling in Achouffe. Gewoon even op internet zoeken en snel iets gevonden. Zo gezegd zo gedaan: die zaterdag om 11u de auto in naar Achouffe. Na een ritje van ongeveer 10 minuten parkeren we al aan de brouwerij. Het is er al druk, gelukkig zijn er nog een paar plaatsen om te parkeren. Het biertoerisme laten we links liggen en na een korte discussie – 4 of 6 kilometer – kiezen we voor de Promenade des Crêtes. Men voorspelt een wandelduur van 2 uur op het bord, dat lijkt ons precies zwaar overdreven…

We starten vanaf het dorpje Achouffe
Uitzicht na het doprje

We verlaten snel en stijgend het dorpje Achouffe over een asfaltweg. De start is best pittig, de weg blijft stijgen tot ze overgaat in een landweg langs een afgezoomd bos. Hierna gaat het lichtjes dalend verder tot we plots links moeten. We zien een heel mooi smal pad langs de flank dat eerst wat daalt en dan weer heel fel stijgt. Wauw wat een prachtig wandelpad, zo moeten er meer zijn. Eens boven genieten van het uitzicht over de vallei van de La Belle Meuse. De korte klim was wederom pittig, er staan inmiddels al bijna 100 hoogtemeters op de teller met nog geen kilometer gewandeld te hebben.

Een prachtig wandelpad
Uitzicht over de vallei van La Belle Meuse

Wat volgt is al even mooi. Een stijgend en dalend zigzag pad op de rivierflank. De rivier zelf zien we nog niet, die ligt nog een pak lager. Hier en daar wordt ons pad versperd door een omgevallen boom, maar wat is het hier mooi… en rustig! We vervolgen onze weg en moeten, volgens de markering, ineens steil naar beneden om vervolgens weer te klimmen. De laatste klim is zelfs wat tricky met de kinderdrager op mijn rug, ik heb mijn handen nodig om boven te geraken. Een blik op de kaart leert ons dat we een kleine omweg hebben gemaakt. Sommige sites beweren dat het traject de andere weg neemt, maar de markering was duidelijk wat betreft de omweg. Hier kan je dus zelf oordelen of deze omweg nuttig is, het is een iets avontuurlijker pad met extra klimwerk.

Over de rivierflank
Mooi wortelpad

Eens boven op de Crêtes gaat het heel steil naar beneden. Even opletten waar we de voeten zetten, maar al bij al geraken we allemaal vlot beneden aan de plaats waar La Belle Meuse in de Eau de Martin Moulin vloeit. We zijn nu bijna 50 minuten aan het wandelen en beginnen te beseffen dat het bord in Achouffe dus niet overdreven is, want we zijn nog maar net aan de helft. We denken dat het nu wel vlotter zal gaan aangezien we langs de rivier terug wandelen. Maar ook dat is ijdele hoop. Het pad blijft de meanderende rivier volgen, maar neemt af en toe wat afstand en dit vraagt wederom het nodige klimwerk. Hoogteverschillen blijven natuurlijk wel beperkt, maar vlot doorwandelen gaat niet. Dat hoeft eigenlijk ook niet want de omgeving is prachtig. We steken de Eau de Martin Moulin over en maken tijd voor een familiefoto.

Verder langs de rivier
Familiefoto!
Aan de Martin Moulin

We vervolgen onze weg nu langs de rechterkant van de rivier. Het pad blijft gemakkelijk tot het op een gegeven moment lijkt dood te lopen op een afsluiting van een weide. Hier moet je heel even rechts naar boven klimmen en over de flank verdergaan. Het is even zoeken maar al snel volgen we terug een duidelijk pad. Nadat we langs de afsluiting van de weide zijn gewandeld staan we alweer op de asfaltweg naar Achouffe. Nog enkele meters naar links en we staan weer aan ons startpunt. Wat een prachtige wandeling!

Conclusie:

Persoonlijk zijn we niet zo’n grote fan van uitgestippelde korte luswandelingen omdat ze meestal druk zijn en niet veel voorstellen, maar deze wandeling is echt wel een topper. Asfalt en verkeer komt je enkel in het begin en op het einde tegen, voor de rest is dit puur genieten van prachtige wandelpaden. Een aanrader!

Praktische info:

  • Markering bestaat uit een “T” op bomen of de plastieken plaatjes met het blauwe vierkantje op. De markering is over het algemeen goed, op enkele plaatsen kan er verwarring zijn. Een GPS/kaart is dus geen overbodige luxe.
  • Je kan deze wandeling eventueel combineren met de promenade “de la Vallée des Fees”. Deze lus is ongeveer 6km en hierdoor krijg je een wandeling van 10km. Ook deze wandeling zou de moeite zijn, al hebben we hem zelf nog niet gewandeld.
  • Horeca is uiteraard enkel te vinden in Achouffe. De plek is bekend vanwege de brouwerij die je kan bezoeken. Reserveren is aanbevolen, maar als je geluk hebt kan je gewoon aansluiten. De route komt op het einde langs La Grange Achouffe. Verderop zijn ook nog enkele café’s en restaurants.
  • Parkeren kan tegenover de Chouffe Shop, vlak over de rivier Eau de Martin Moulin. Deze parking wil – vooral tijdens het weekend – wel snel vol staan. Vertrek dus op tijd of parkeer verderop aan de kerk of langs de straat.
Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Achouffe: Promenade des Crêtes   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *