GR 5 Etappe 4: Stellendam – Goedereede

Afstand (GPS): 10,1 km
Afstand (gepland): 10,1 km

Stijgen: 18 meter
Dalen: 21 meter
Tijd: 13:45 – 16:10
Gemiddelde snelheid: 4,2 km/h
Onverharde paden: 31 % (vnl. grasdijken)

Leeftijd Paulien: 2 jaar 5 maanden
Leeftijd Marie: 7 maanden

Hoogteprofiel

Na het mooie weer van de laatste oktoberweek vertrekken we opnieuw voor een week naar Center Parcs Port Zélande. Net zoals vorig jaar onze uitvalsbasis voor enkele GR5 etappes. De bedoeling is om tot Bergen Op Zoom te stappen, maar het is nog af te wachten of dat gaat lukken met de slechte weersvoorspellingen. Er stond vandaag een etappe van maar liefst 23,5 km op het programma. Die splitsen we op omdat het onmogelijk is om die afstand, tijdens wintertijd, in regen en wind te stappen met een peuter en een baby. Er is nergens horeca of een schuilmogelijkheid voorzien. Na een natte voormiddag maken we ons klaar. Het zou het droog blijven tot 16u volgens buienradar. Nadat ik Kim en de kinderen in Stellendam aan de bushalte heb afgezet, parkeer ik de auto op het carpoolplein en fiets ik met mijn e-bike terug naar de bushalte. We zijn klaar voor het vervolg van ons GR5 avontuur. Al snel merken we dat er vandaag enorm veel wind staat. Paulien stapt zelf flink mee.

Plaats genoeg op de carpoolparking
Zelf stappen op GR5

We volgen het fietspad even, maar al snel stuurt de GPS track en de topogids ons net na de brug door het veld. We zien hier nergens een pad, de markering volgt ook gewoon het fietspad. Het hoge gras ziet er ook geen pretje uit, dat laten we dus maar links liggen. Rechts zien we de buitenhaven van Stellendam. Hier zijn veel vishandelaars gevestigd waar je zelf wat kan kopen. Het is er druk want er rijden regelmatig auto’s af en aan. Paulien is het stappen al beu en gaat in de drager. We passeren nog een parking aan het strand van Stellendam en wandelen dan een stukje door het natuurgebied Kop van Goeree. Dit gebied bestaat uit een waterplas, rietlanden, wilgenopslag en bloemrijke dijkjes. Het zal een van de weinige onverharde paden zijn die we vandaag tegenkomen. Zo staan we snel in Havenhoofd. We passeren het monument van de vissersman. Dit dorpje was vroeger de toegangspoort van de inmiddels verdwenen haven van Goedereede. Ondertussen voelen we wat regendruppels.

Langs de vissershaven
Zicht op Zuiders Diep
Natuurgebied Kop van Goeree
De vissersman in Havenhoofd

Paulien heeft het moeilijk in de drager. Ze heeft enorm veel last van de wind (6 beaufort) en kan daardoor de slaap niet vatten. Gelukkig regent het niet te hard en volgen we nu even de Cooperbaan langs het kanaal waar we wat uit de wind kunnen stappen. We bereiken Goedereede, maar vangen niets op van dit dorpje, want aan het bruggetje voor het dorp, splitst GR5 bijna onzichtbaar af van het Kustpad. Hier had een mooie wandelboom kunnen staan. We steken de N57 over via de verkeerslichten en stappen de velden in. We hebben de wind nu pal aan kop en krijgen er nog wat regen bij. De moed zakt ons even in de schoenen want Paulien heeft het nu erg moeilijk en de weg lijkt eindeloos lang en saai. Kim wil terug naar Goedereede om daar te stoppen, maar we beslissen om toch verder te wandelen…

Hier doen ze de Coopertest
Afsplitsing GR5 en Kustpad
Eindeloze velden...
Rechts in de verte de kerk van Goedereede

Gelukkig stopt het snel met regenen, maar wat waait het hard. Zeker wanneer we na de boerderij de dijk opstappen. We moeten moeite doen om ons evenwicht te houden, dit is niet normaal. Via het Korte Wegje en de Schenkeldijk komen we aan het fietspad. Volgens de track en de topogids moeten we boven op de grasdijk stappen, maar we beslissen om toch over het fietspad te gaan omdat we daar bijna geen wind vangen. Links van ons ligt immers de grasdijk en rechts de noordelijke Slikken van Flakkee. Paulien kan eindelijk de slaap vatten en we vinden onze moed terug om het laatste stukje te stappen.

Uitwaaien op de dijk
Op de Schenkeldyk

Het is best aangenaam stappen langs dit natuurgebied. Alle bomen en planten zijn natuurlijk ontstaan, er is niets aangeplant. We zien vooral wilgen, berken, adelaarsvaren en riet. Spijtig genoeg gaat de GR er niet doorheen, er is wel degelijk een wandelpad. Aangezien we niet weten of dit goed toegankelijk is lijkt het fietspad langs de grasdijk ons een veiligere optie. De markering is op dit stuk ook heel slecht, bijna nergens vinden we rood witte tekens terug. De laatste 2,5 km gaan erg vlot. Wanneer een weg de dijk opgaat nemen we afscheid van de GR5. Op de dijk voelen we weer hoeveel wind er vandaag staat. Snel de auto in en na het ophalen van de fiets rijden we terug naar Center Parcs.

Slikken van Flakkee
Er is een wandelpad doorheen
Maar we volgen toch het veilige fietspad
Hier nemen we afscheid van de GR5

Conclusie:

Er valt weinig spectaculairs te vertellen over deze etappe. Je wandelt vooral op fietspaden en op een grasdijk. Dankzij de laatste grasdijk is het onverharde percentage nog redelijk hoog. Het is op zich wel interessant om te zien hoe het landschap stilaan wijzigt. Na Goedereede kom je in enorme open velden terecht. De 2 natuurgebieden zijn mooi, maar je wandelt er helaas maar kort of zelfs niet door.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn op weekdagen te bereiken met openbaar vervoer. Er is echter geen vaste uurregeling, het betreft schoolbussen. Controleer 9292. Je neemt de bus aan de halte Stellendam Provinciale weg en stapt uit in Stellendam Vissershaven. Is frequent openbaar vervoer een vereiste, dan combineer je deze etappe met de volgende zodat je wel de bus kan nemen. Wij deden deze etappe in combinatie met de fiets. Het is 3,3 km fietsen vanaf de carpoolparking naar de bushalte.
  • Aan het eindpunt is er een gratis carpoolparking, vlakbij de route. Aan het beginpunt kan je gratis parkeren in Stellendam nabij de bushalte (door de poort rijden).
  • Zoals reeds vermeld in het verslag was het de bedoeling om deze etappe tot Herkingen te stappen. Reken dan wel op 23,5 km als je deze etappe met de volgende combineert.
  • Bevoorrading is eventueel mogelijk in Goedereede. Op 500 meter van de route is een SPAR.
  • Horeca is er niet langs de route. Je passeert aan het begin wel restaurant de Zeemeeuw, maar die gaat pas vanaf 16u open en is dus niet interessant. Na 5 km kan je in Goedereede wel wat vinden, mits 500 meter afwijken van de route.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 4: Stellendam – Goedereede   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

6 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *