GR 5 Etappe 12: Brecht – Zoersel JHB

Afstand (GPS): 15,2 km
Afstand (gepland): 15,0 km

Stijgen: 35 meter
Dalen: 37 meter
Tijd: 12:05 – 17:25
Gemiddelde snelheid: 2,8 km/h
Onverharde paden:  %

Leeftijd Paulien: 3 jaar
Leeftijd Marie: 1 jaar 4 maanden

Gepland hoogteprofiel (let op de schaal)

We moeten het toegeven. Het GR 5 virus heeft ons ondertussen gebeten want nog geen 3 dagen na onze laatste etappe beslissen we om verder te stappen. Het was de bedoeling om tot Brecht te geraken dit jaar, maar kijk we hebben tijd en nu we nog mogen wandelen kunnen we er beter van profiteren. We wandelen opnieuw een 2-daagse, we hebben een GR 5 arrangement met overnachting geboekt bij jeugdherberg Gagelhof in Zoersel. Ideaal om eens uit te testen, want we hebben dat nog nooit gedaan. Vermits het eindpunt morgen ook aan een station is gelegen kunnen we ons tripje gemakkelijk organiseren met de trein. Om 9u58 nemen we in Mol de trein naar Antwerpen – Centraal. Wederom moeten we 45 minuten wachten op de volgende trein. We gebruiken die tijd om al iets te eten, dan kunnen we straks meteen vertrekken. Om 12u zet de trein ons af in Noorderkempen, een station dat we nu al goed kennen. Na de vaste rituelen is het tijd om te vertrekken. We vertrekken later dan anders, maar het is slechts 15 km stappen en we kunnen toch pas om 17u inchecken in de jeugdherberg.

Samen in een coupé naar Noorderkempen
Paulien poseert aan de trein

We wandelen eerst onder de sporen door en daarna gaat het via de Koetunnel onder de E19. We stappen nu door enkele woonwijken richting het centrum van Brecht. Aangekomen aan de grote weg steken we over via de verkeerslichten. Paulien wil graag op het knopje drukken, maar er is er geen. Met de woorden hocus pocus krijgt ze het voetgangerslicht ook op groen. Een voetwegel brengt ons naar het stadspark en de korte tocht daardoor is echt wel verrassend mooi. Let goed op de tekens want je stapt hier zelfs door een grot. Hier vertrekt ook een aanlooproute van de Streek GR Kempen. We maken nog een rondje langs het gemeentehuis en verlaten dan de bebouwde kom langs een rustige weg. Paulien is nog altijd aan het stappen en dat zonder gemor. Aangekomen op een splitsing gaat ze na 2,7 km stappen in de wandeldrager. In de verte zien we hoogspanningslijnen lopen, we naderen dan ook het kanaal Dessel – Schoten. De GR vervolgt zijn weg over het jaagpad, dat we vooral met véél fietsers delen. We stappen dan ook achter elkaar. Wanneer we een vrije picknicktafel zien twijfelen we niet en pauzeren we eventjes.

Fietspad langs het spoor
De koetunnel onder de E19
Een grot in het stadspark
Een heel mooie passage trouwens
Kanaal Dessel - Schoten
Picknicktafel aan het kanaal

De tafel wordt na ons vertrek onmiddellijk ingepalmd. We stappen verder naar brug 11. Aan de ophaalbrug is een klein gehucht ontstaan. Er is een café, dat natuurlijk overvol zit, wat huizen en zelfs een politiekantoor. Dat kantoor heeft zijn intrek genomen in de gerestaureerde stokerij-maalderij. We steken de brug over via het fietspad en moeten echt goed opletten want het is hier enorm druk. We zijn dan ook blij dat we, aan een huisje van Maria, zoals Paulien het zegt, het fietsroutenetwerk vaarwel kunnen zeggen. We stappen nu in een rechte lijn naar het zuiden. In de verte zien we de klokkentoren van de Cisterciënzerinnenabdij (spreek dat maar eens in een adem uit) O-L-V Van Nazareth. Nog steeds bewoond door Trappistinnen. Het gaat verder tussen de velden en de paardenweides. Wanneer we een bocht maken zien we enkele liefhebbers van modelvliegtuigjes. Af en toe zien we er eentje over ons hoofd vliegen, knap gemaakt. Paulien is ook onder de indruk. 

Brug 11, voorzien van telebediening
In de verte de abdij OLV van Nazareth
Kleine vliegtuigjes boven ons hoofd
Op weg naar de Gemeentebossen

Na een zigzag in het pad gaan we verder tussen de velden. Paulien en Marie vallen eindelijk in slaap. Marie echter pas nadat Kim haar voetje blijft vasthouden… Wanneer we een scoutsgroep horen en zien, betreden we de Gemeentebossen aan de Drieboomkensberg. We stappen langs een mooi zandven en slaan dan af richting de bekende Trappistenabdij van Westmalle. Naarmate we het domein naderen zien we meer wandelaars. Wanneer we aan de ingang staan komen daar nog fietsers en ook auto’s bij. De abdij zelf is niet te bezoeken maar er is een horecazaak, genaamd Café Trappisten, gelegen op nog geen 300 meter van de abdij. Uiteraard beslissen ook wij om hier even te rusten, we hadden dit speciaal ingepland want er is een speeltuin voor de kinderen. Maar het is 21 juli en mooi weer, dus het is enorm druk. Gezien we nog in het Corona tijdperk zitten staat er een wachtrij aan de ingang.

Nabij de Drieboomkensberg
Zandven
De ingang van de Trappistenabdij
De abijd is gelegen in het groen
Sint Bernarduskapel en de watertoren

We moeten toegeven dat ze het wel prima geregeld hebben hier. De eigenaar vraagt aan iedereen met hoeveel ze zijn. Wanneer hij onze rugzakken en schoenen ziet vraagt hij of we de GR 5 aan het stappen. Blijkbaar krijgen ze veel stappers over de vloer sinds de TV-serie. Had hij medelijden of bewondering? We weten het niet weten, wat wel vast staat is dat we voor de andere mensen een tafel krijgen aangeboden op het terras. In de schaduw én met zicht op de speeltuin. Stoelen en tafels worden ontsmet. Dat de drank aan de prijzige kant is (bv. 2,80 voor een cola) kan ons echt niet deren. Ik geniet van twee Westmalle proevertjes en Kim kiest voor een kriek Lindemans. En de kinderen? Die amuseren zich in de speeltuin. We hebben redelijk wat bekijks, zeker van de groep langs ons. De sangria zorgt ervoor dat bij hen de tongen goed los komen. Na meer dan een uurtje rust is het tijd om verder te stappen.

Proevertjes
In de speeltuin
Ook Marie vond het leuk

We vatten de laatste 4,5 km aan. We verlaten de drukke N12 en stappen door een residentiële wijk. We komen hier heel veel markering tegen. We zien de hele oude verfstreepjes (dubbele rij strepen bij verandering richting) en de nieuwere stickers. Iets verder passeren we een zelfgemaakte GR 5 bank. Ik heb in een ander wandelverslag eens gelezen dat de eigenaar van het huis de GR 5 ook heeft uitgestapt. We volgen nog even een onverhard paadje tussen enkele weelderige huizen. Dit moet een aangename buurt zijn om te wonen, het is hier enorm groen. Wanneer we de weg naar Zoersel naderen is Marie alweer in slaap gevallen, moe van het spelen. We volgen heel even deze drukke weg over het fietspad en slaan dan af naar de jeugdherberg, die ligt langs de route. Het is 17u25, we checken in en worden ontvangen door vrijwilligers Luc & Birgit. De hele jeugdherberg wordt trouwens gerund door vrijwilligers, uniek in Europa. We krijgen onze kamer toegewezen, maken de bedden op en genieten van een avondmaal om duimen en vingers mee af te likken! Luc kookt voor ons, zijn eigen familie en 2 andere gasten. Eerst een lasagne als voorgerecht. Tagliatelle met kip en scampi als hoofdgerecht en milkshake als dessert. Dat allemaal voor slechts €13,20! Met Corona is het allemaal een beetje vreemd, maar toch is onze ervaring met de jeugdherberg nu al geslaagd! Na een douche kruipen we moe en voldaan in bed. Wordt morgenvroeg ongetwijfeld goed vervolgd…

Allemaal flesjes Westmalle
Oude en nieuwe bewegwijzering
GR5-fan zitbank
Marie slaapt rechtop
De jeugdherberg bereikt
Heerlijk avondeten, wat een verwennerij

Conclusie:

Een korte, maar gevarieerde etappe brengt ons naar de abdij van Westmalle en de jeugdherberg. De route loopt een heel stuk door het groen, maar ook over fietspaden. Die kunnen al eens druk zijn op een zonnige dag. Voor ons was het de ideale afstand om te doen met een overnachting. De etappe zelf biedt genoeg afwisseling en is zeker niet saai. Overnachten in de jeugdherberg Gagelhof kunnen we zeker aanbevelen.

Praktische info:

  • Vermits wij een tweedaage stappen hebben we geen openbaar vervoer gebruikt tussen het begin- en eindpunt. We gebruikten de trein om naar het beginpunt te sporen. Aan de bushalte bij de jeugdherberg stopt enkel een bus voor scholieren. Deze etappe kan dus niet gestapt worden met openbaar vervoer, tenzij je hem korter of langer maakt.
  • Het is mogelijk de etappe in te korten tot 11 km door de bus te nemen aan café Trappisten (halte Westmalle abdij) en alzo naar het station van Noorderkempen te gaan. Dat kan door bus 410 te nemen tot Westmalle Schaggeleweg en daar over te stappen op bus 440 naar Brecht, station Noorderkempen. De verplaatsing duurt 50 minuten en kan op weekdagen en zaterdag. Op zondag kan ook maar dan met overstap in Turnhout. Controleer op de site van de Lijn.
  • Wij parkeerden onze auto aan het station van Mol om zo naar het beginpunt te sporen. Op dag 2 zullen we in Herentals de trein terug nemen naar Mol. Het is ook mogelijk om gratis te parkeren aan het station van Noorderkempen (mogelijks wordt dit binnenkort betalend) en Herentals. Aan de jeugdherberg is er eveneens parking en ook café Trappisten heeft een grote gratis parking.
  • Bevoorrading is mogelijk in Brecht. Iets na de E19 passeer je langs de Aldi en ter hoogte van het stadspark kan je uitwijken naar de Carrefour Market. Onderweg zijn er geen mogelijkheden meer.
  • Je komt wel voldoende horeca tegen. Nabij het stadspark van Brecht kan je terecht in De Statie. Na 5 km stappen is er café Trapke Op aan Brug 11. Na 11 km stappen kan je de dorst lessen in café Trappisten. Maar ook aan het eindpunt kan je iets drinken in de jeugdherberg.
  • Zelf hebben we iets gedronken in café Trappisten. Een prima zaak om even uit te rusten, er is een speeltuin voor de kinderen en je kan er ook iets eten, redelijk prijzig. Zelf hebben we overnacht in de jeugdherberg Gagelhof. Een echte aanrader wat ons betreft!

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 12: Brecht – Zoersel JHB   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *