GR 5 Etappe 16: Zichem – Diest

Afstand (GPS): 16,1 km
Afstand (gepland): 15,9 km

Stijgen: 201 meter
Dalen: 187 meter
Tijd: 09:05 – 13:55
Gemiddelde snelheid: 3,3 km/h
Onverharde paden: 45 %

Leeftijd Paulien: 3 jaar
Leeftijd Marie: 1 jaar en 7 maanden

Gepland hoogteprofiel

Na een onderbreking van meer dan 2,5 maand is het tijd om verder te stappen over de GR 5. Wegens een vakantie en persoonlijke redenen zijn we er pas nu aan toegekomen om nog eens te gaan wandelen. Vermits we naar het winteruur gaan kiezen we bewust voor wandelingen dichtbij huis. De inmiddels gesloten horeca heeft er ook voor gezorgd dat we volledig zelfbedruipend moeten zijn, niet dat dit een probleem is, maar met kleine kinderen moet je nu wel buiten eten… vandaar de geringe afstand. De GR 5 leent zich hier nu prima toe: we waren beland in Zichem en hebben tot Bokrijk kortere etappes voorzien. Aangezien de kinderen alweer vroeg wakker zijn vertrekken we al om iets over 8u naar het station van Diest. Normaal zou het vandaag redelijk droog blijven, het begint echter al snel te motregenen wanneer we Diest naderen. Op deze zaterdagochtend is er gelukkig wel parking genoeg. De trein van 8u55 brengt ons in luttele minuten naar Zichem. Op het perron maken we ons, onder de dreigende wolken, klaar om te vertrekken. Paulien gaat, met een beetje tegenzin, zelf stappen en Marie gaat in de rugdrager. Het is droog wanneer we vertrekken, maar voor hoe lang nog?

Aan het station van Diest
Marie vindt de trein wel leuk
Paulien ook wel
Toch een pruillip in Zichem...

We verlaten het station, steken de drukke weg over en volgen een heel even spoorlijn 35. Al snel buigen we af en lopen we over de bedding van de al lang opgebroken spoorlijn 30 (Zichem – Scherpenheuvel). We stappen door een bosje, Paulien vindt het leuk en gaat op zoek naar herfstschatten. Al snel heeft ze een verzameling takken, blaadjes en eikels. Wanneer we de Maagdentoren zien wanen we ons even op de filmset van de “Witte van Sichem“. Speciaal voor de gelegenheid hadden we de film op voorhand nog eens gekeken. Deze donjon, die al dateert uit de 14e eeuw heeft nog niet zo heel lang geleden een broodnodige restauratie gehad. We genieten vanop een afstandje van de omgeving, in de verte zien we de kerk van Zichem. Het begint echter opnieuw te motregenen, daarom stappen we snel verder. We verlaten de voormalige spoorlijn en stappen verder over asfalt. Wanneer we de Bredeveldstraat ingaan hebben we de wind én de regen pal in ons gezicht. We zien in de verte de basiliek van Scherpenheuvel opdoemen, maar vanwege het slechte weer is het zicht heel beperkt. Na een poosje gaat het opnieuw verder over de oude spoorlijn. Voor Paulien is de maat stilaan vol, ze is de (mot)regen en de wind beu en gaat ook in de wandeldrager.

We volgen de oude spoorlijn
De maagdentoren
Verder over de spoorlijn
O-L-V van Sichem tegen de Scherpe Heuvel
Het weer valt serieus tegen!

Een veldweg brengt ons snel verder en we winnen wat hoogte. De GR tekens sturen ons verder naar Diest, maar uiteraard wijken we ter hoogte van Spordel even af om een kijkje te gaan nemen in de basiliek. Paulien heeft de toren met de vlaggetjes al lang in het vizier! Een processie kunnen we het niet noemen, maar we moeten toch een beetje stijgen. Het valt ons direct op hoe klein de basiliek eigenlijk is… Binnen zijn er slechts 2 mensen. We steken natuurlijk een kaarsje op, Paulien mag helpen om het aan te steken. Eens buiten merken we dat het gestopt is met regenen en nemen we nog tijd voor een foto, zo rustig zal het hier normaal niet zijn denken we. Via de kruisweg verlaten we de site en vinden we de GR terug. We steken de N10 over en laten Scherpenheuvel achter ons liggen. Het begint helaas opnieuw te motregenen, maar de wind is toch wat gaan liggen en het zicht niet meer zo beperkt. We stappen verder over mooie paadjes tussen weides, over rustige asfaltwegen en trage veldwegen. We bereiken vlotjes de plaats waar we 2 jaar ook al eens geweest zijn: de wandelboom waar GR 512 bij GR 5 komt. Ik neem nu wel een foto van de oude wegwijzer, maar ook van de mooie tot dieren omgevormde strobalen! Paulien had ze namelijk al lang gezien, ze merkt ook op dat er bloemen zijn gekomen waar de maïs stond… De fantasie van een kind.

Scherpenheuvel in zicht
Een kaarsje aansteken
Voor de ingang van de basiliek
Zicht op de achterkant van de site
Selfie in de spiegel
De GR5 wegwijzer
De strobalen als dieren

We stappen nu dus een stukje dat we 2 jaar geleden al eens hebben gedaan, maar dan in omgekeerde richting. De herfstkleuren geven het Hageland net dát extra. In de verte zien we het imposante Heilig Hart Beeld van Bekkevoort. Via de Prinsenbosstraat, gelukkig deze keer niet zo veel autoverkeer, bereiken we de Galgenberg. We passeren het bankje waar we 2 jaar geleden hebben gegeten en beslissen om toch nog iets verder te stappen, de kinderen slapen en ze wakker maken zou zonde zijn. We dalen af naar Kagevinne en nemen iets verder terug afscheid van GR 512, we gaan namelijk in een lus om Diest. Na het oversteken van de N2 gaat het nog even langs enkele winkels maar dan keert de rust gelukkig snel terug. We steken de Begijnenbeek over en beginnen dan aan de ‘beklimming’ van de Kloosterberg en net nu begint de zon volop te schijnen. We mogen uiteraard niet klagen, maar we zijn het stijgen duidelijk niet meer gewoon sinds al die platte GR 5 wandelingen.

Heilig Hard Beeld van Bekkevoort
Hageland in de herfst
Rustbankje langs het pad
Galgenberg
Begijnenbeek

We passeren opnieuw een wandelboom, waar de Streek GR Hageland zich afsplitst. De boom is gedateerd want GR 512 staat er nog op vermeld, maar die passeert hier dus niet meer. We klimmen verder en op de top van de Kloosterberg hebben we een mooi uitzicht over Diest. Veel tijd om ervan te genieten hebben we niet want Paulien en Marie zijn wakker en hebben honger, gelukkig is de zitbank niet veraf! We genieten van onze boterhammen en sandwiches en de kinderen van hun Olvarit Bio. Aangezien we niet in de zon zitten gaan we snel verder. Er rest ons nog maar een kleine 3,5 km en we beslissen om Paulien zelf te laten stappen. Ze verzamelt weer herfstspulletjes maar al snel krijgt ze schrik en wil ze niet verder want het pad is bezaaid met (tamme) kastanjebolsters. Ze heeft schrik voor de stekels dus moeten we haar even dragen. Wanneer we het bos verlaten naderen we de eerste bebouwing van Diest. We steken de N2 over en passeren het kerkhof om terug richting de ring te stappen. Maar net ervoor gaat de GR rechts een mooi pad op. We stappen over een deken van bladeren, Paulien geniet ervan en strooit ze in het rond. Je hebt hier een mooi zicht op de Lindenmolen. 

Gedateerde wandelboom
De skyline van Diest
Smullen maar!
Kerkhof van Diest
Spelen met de bladeren
De Lindenmolen

We stappen langs de ingang van het provinciedomein Halve Maan, thans nog geopend. Wat verderop is een groepje jongeren aan het spelen op een van de velden, de 1.5m afstand en mondmaskers zijn voor hen niet nodig maar de horeca is dicht… Nadat we de camping en de trekkershutten achter ons hebben gelaten gaat de GR de oude stadswal op. Er volgt nog een mooi afwisselend traject tussen het groen. We steken een stuwdammetje over en klimmen en dalen opnieuw totdat we aan de Schaffense poort staan. Tijd voor de verplichte familiefoto! Kim en ik stonden hier in 2016 voor de start van GR 561, vervolgens stonden we er opnieuw in 2018, met Paulien, voor de start van GR 512. We zijn hier nu dus voor de derde keer en nu ook met Marie. Het kost ons moeite om Paulien te motiveren om te blijven stappen, maar het station is niet ver meer. Wanneer we naar huis te rijden begint het terug te regenen, het mag ook al eens meezitten! En welk liedje draaien we? Uiteraard: Te voet naar Scherpenheuvel van de Marlets.

We beklimmen de wallen
Stuwdammetje van de Demer
Mooi paadje tussen het groen
Oude GR5 bewegwijzering
Familiefoto aan de wandelboom

Conclusie:

Een korte, weinig verrassende etappe, maar eigenlijk ideaal om te doen op een korte herfstdag. Er zijn gelukkig genoeg onverharde paadjes en bezienswaardigheden. Uitwijken naar Scherpenheuvel kunnen we beslist aanraden. Vergelijk deze etappe echter niet met de vorige want daaraan kan ze niet tippen: een leuke, korte dagstapper die je perfect met openbaar vervoer kan doen!

Praktische info:

  • UPDATE 02/2021: Grote Routepaden heeft net voor Diest een trajectwijziging doorgevoerd: de etappe is nu ongeveer 0,5 km langer. Check de site! 
  • Begin- en eindpunt zijn zeer gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Er rijdt elk uur een trein tussen station Diest en station Zichem, zowel tijdens de week als het weekend. De rit duurt maar 4 minuten en kost je slechts 2,50 euro! Controleer de dienstregeling op de site van de NMBS.
  • Je kan gratis parkeren aan het station van Diest en Zichem. Let op, want in Diest kan dit binnen afzienbare tijd wel eens veranderen. Je kan in dat geval uitwijken naar de Halve Maan waar je ook gratis kan parkeren.
  • Bevoorrading is mogelijk in Diest, je passeert na 10 km stappen langs de Carrefour Hypermarkt. Eventueel kan het ook in Scherpenheuvel in de Delhaize, maar daarvoor moet je wel serieus afwijken van je traject (bijna 2 km H/T).
  • Bij vertrek kan je terecht in café Railz of hof van Zichem, beiden gelegen vlakbij het station. Indien je in Scherpenheuvel uitwijkt voor de Basiliek ga je veel horeca tegenkomen, zoals bijvoorbeeld De Koffieklets, maar ook veel restaurants. Na 10 km stappen wandel je langs de Burger King in Diest. Na ongeveer 13 km stappen passeer je langs café de Zwaan. Iets verder, aan de Halve Maan, kan je terecht in de Badmeester. Mocht je nog honger hebben dan is er de frituur aan het station. Op het moment van schrijven was alle horeca opnieuw gesloten door Covid-19, wij hebben dus gewoon buiten op een bankje gegeten en gedronken.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 16: Zichem – Diest   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *