GR 5 Etappe 17: Diest – Lummen

Afstand (GPS): 18,8 km
Afstand (gepland): 18,2 km

Stijgen: 177 meter
Dalen: 172 meter
Tijd: 10:55 – 16:25
Gemiddelde snelheid: 3,4 km/h
Onverharde paden:  %

Leeftijd Paulien: 3 jaar
Leeftijd Marie: 1 jaar en 7 maanden

Gepland hoogteprofiel

Een prachtige herfstdag in het vooruitzicht, dat vraagt gewoon om een wandeling op het GR netwerk! We spreken af met mijn ouders om samen het stuk van Diest naar Lummen te stappen. Vermits we binnenshuis niet meer kunnen samenkomen is al wandelend afspreken een prima oplossing. Door omstandigheden kunnen we pas laat vertrekken, daarom voorzien we initieel een wandeling van slechts 15.5 km, namelijk tot Lummen centrum. Het was eigenlijk de bedoeling om tot de bushalte aan de N725 te wandelen, maar de busrit zou dan te lang zijn, aldus de routeplanner. We parkeren ons dus aan de kerk van Lummen en wandelen naar de net buiten het centrum gelegen bushalte. De bus is een beetje te laat en tot onze verbazing komt bus 91 (Hasselt Hulst) eerst voorbijgereden… Na het bekijken van de dienstregelingen geeft lijn 91 in Lummen centrum toch aansluiting met onze bus naar Diest, jammer dat de routeplanner dit niet aangeeft. We zien wel hoe de wandeling loopt en dan beslissen we straks of we alsnog 3 km verder stappen en aan het eindpunt de bus terug nemen naar Lummen. De chauffeur van lijn 92 brengt ons vlot in Diest, helaas kent ook deze bus een lage bezetting. Eens aangekomen aan het station gaan de jassen uit, het is bijna 11u en al aangenaam warm. We volgen eerst de wit rode tekens van GR 561 tot aan de Schaffense poort.

Aan de bushalte
Langs de Demer
Terug aan de Schaffense poort

We stappen onder de wal door, steken de Demer over en klimmen een andere wal op. Het pad is een beetje vettig, maar dat hoort bij de herfst. Paulien sprokkelt al meteen de noodzakelijke blaadjes bij elkaar. We dalen af en komen terecht op een zeer druk bereden fietspad. We stappen achter elkaar verder, steken de spoorlijn over om even verder langs de industriële spoorlijn naar Tessenderlo te stappen. Het blijft ons verbazen hoeveel fietsers er vandaag op de baan zijn. Wanneer we afbuigen naar de Zelemseweg laten we de fietsers achter ons. We stappen kort langs deze drukke weg, maar gelukkig volgt er nadien een rustige weg. Wanneer we na ongeveer 3 km langs een bank wandelen wil Paulien daar de boterhammen opeten. We motiveren haar om nog een klein stukje te stappen tot de volgende bank, want deze is te klein voor ons vier zeggen we. Ze is een beetje boos, maar stapt toch flink verder. Ze doet het prima! Tijdens het nemen van de foto’s merk ik dat ik de camera vreemd doet, ik vermoed dat ik ergens een instelling verkeerd heb staan. Echter krijg ik het probleem van de overbelichte foto’s niet meteen opgelost, daarom wat minder foto’s op dit stuk… Even na de bank volgt er een mooi paadje dat ons richting het reservaat van de Zwarte Beek brengt. We krijgen nog heel even wat asfalt te verwerken, maar gaan dan eindelijk het bos in. Aan de geparkeerde auto’s te zien vrezen we dat het wel eens druk kan zijn, maar dat lijkt hier heel goed mee te vallen.

Paulien heeft al herfstschatten gevonden
Een mooi stukje GR na Diest
Langs het spoor
Eindelijk wat bos

Wanneer we na 4,5 km stappen de bank tegenkomen blijkt deze nog kleiner te zijn dan de vorige, maar de kinderen krijgen hun eten! De bomma en bompa gaan een beetje verder op een boom zitten. De meisjes hebben het weeral prima gedaan, Paulien heeft alles alleen gestapt, we zijn fier op haar. Na de sandwiches is het tijd om verder te gaan. We bereiken snel de Galgeberg, een kruispunt van boswegen. We stijgen en dalen een beetje, de bospaden zijn echt prachtig hier.  Wanneer we afdalen naar de Zwarte Beek laten we het groen weer even achter ons. De GR gaat verder langs een woonwijk van het gehucht Zelem. We stappen heel even over de drukkere Meldertseweg maar mogen algauw weer verder tussen het groen. Volgens de NGI kaart noemt dit gebied Grote Dorst, geen idee waar deze naam vandaan komt. We krijgen (helaas) te maken met een trajectwijziging: een privé weg werd afgesloten en hierdoor stappen we nu heel lang stuk langs de E314. Die hoorden we trouwens al even, maar meer dan 1 km langs de snelweg is iets te veel van het goede. Jammer, maar er is geen alternatief, eventjes doorbijten dus. 

Lunchpauze in het bos
Stappen over de bladeren
We verlaten Zelem
Bijna aan de E314

Bijna op de helft van deze saaie asfaltweg kan je wel even uitwijken naar het gedenkteken van een in 1945 neergehaald Brits oorlogsvliegtuig. Je kan gewoon langs het poortje lopen. Net voor het einde van de Goeslaerstraat passeren we een huis waar meer dan 6 antennes in de tuin staan, een vreemd zicht. Mijn nieuwsgierigheid is alvast gewekt maar zal niet beantwoord worden. Na dit minder aangenaam stukje GR 5 mogen we gelukkig verder over een trage weg. Het lawaai van de snelweg neemt nu snel af. We zigzaggen verder door een bosje in Goeslaar. Wanneer het pad wat vettiger wordt wijken we even uit naar een hoger gelegen alternatief. Een boer profiteert van het mooie weer om zijn veld te bemesten. Van Paulien krijgen we te horen dat ze ‘kaka’ riekt. We verlaten het bos en stappen verder naar het domein van de Duizendjarige Eik. De boer die aan bemesten was passeert ons en laat een spoor achter op de weg, we trachten de schoenen tevergeefs proper te houden. Na het oversteken van de N725 komen we wederom tussen het groen terecht. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht over de streek en maken we nog eens dankbaar gebruik van de picknick tafel om onze schouders en rug te laten bekomen.

Gedenkteken neergestort vliegtuig WOII
Heel véél antennes in deze tuin...
Bemesten van de weide
Welgekomen korte verpozing

Er passeert redelijk wat volk, duidelijk een populair gebied. We stappen verder en denken de Duizendjarige Eik gevonden te hebben iets voorbij de picknick tafel. Na het nemen van de nodige foto’s stappen we verder en gaan we terug naar het GR 5 pad. We passeren een nog knoestigere eik… Aan de hoeveelheid aanwezige mensen beseffen we snel dat deze de juiste Duizendjarige Eik is. Volg dus gewoon de GR 5 en je komt er vanzelf langs. De boom zelf is enorm imposant maar leeft helaas enkel nog aan de buitenkant. De binnenkant van de stam zit vol beton, dit na verscheidene brandstichtingen. We stappen verder en laten zo de weekendwandelaars weer achter ons. We maken een klein ommetje om dan de E314 over te steken. We passeren een andere wandelfamilie, sommigen dragen zelfs een korte broek. Wanneer we rechts het bos ingaan volgt er voor Paulien een waar paradijs: eikels, blaadjes en takken à volonté. Haar verzameling puilt ondertussen uit, maar ze is alweer flink zelf aan het stappen sinds we vertrokken zijn na onze rustpauze. Aangekomen aan de N725 stappen we langs de mooie kapel O-L-V van het Heilig Hart. Toen ik de kaart bekeek zag ik er tegenop om langs deze drukke weg te stappen, maar iets voorbij de kapel volgt de GR een smal afdalend pad. Dat pad wordt uiteindelijk een mooie holle weg, tussen de bomen. Wat een verrassing! Eens afgedaald, zijn we vlakbij het centrum van Lummen. Aangezien het wandelen vlot ging beslissen we om de resterende 3 km er toch nog bij te nemen. We moeten echter het tempo opdrijven en daarom gaat Paulien terug in de wandeldrager. Maar liefst 8 km heeft ze vandaag helemaal alleen gestapt!

Poseren aan de verkeerde eik
Dé duizendjarige eik
We steken de E314 over
Taludpaddestoel
Blaadjes zoeken
O-L-V van het Heilig Hart
Mooie holle weg naar Lummen

We passeren de bushalte van daarstraks en zetten koers naar het centrum van Lummen. Net voor het marktplein gaat de GR naar rechts om het centrum alweer te verlaten. Aangezien we de bus van 16u34 willen halen stappen we door zonder een kijkje te nemen. Veel valt er toch niet te zien met al de gesloten horeca. De GR tekens brengen ons naar de Ringlaan die we oversteken om zo alweer de bebouwing te verlaten. Na het oversteken van de Mangelbeek gaan we verder over een mooie onverharde veldweg door een open landschap. Het wordt frisser en de zon begint al goed te zakken, daar zijn ze weer: de korte winterdagen. Wanneer we aan de toegangspoort van kasteel van Loye komen gaan we linksaf. We kunnen kiezen tussen het verharde fietspad of de zandweg erlangs, uiteraard prefereren we de zandweg. Links zien we nog een veld vol mooie wilde bloemen. De laatste kilometer is ingezet, in bijna rechte lijn stappen we naar de N725, Marie beslist om nog even in slaap te vallen. Wanneer we om 16u25 de bushalte bereiken en de wandeldragers afzetten slaapt ze gewoon verder. De bus is stipt en brengt ons in 10 minuten terug naar Lummen. We nemen afscheid van mijn ouders en zetten koers naar een restaurant in de buurt, want we hebben afhaaleten besteld. Zo steunen we de lokale horeca en nemen we onze verbrande calorieën terug op. Einde van een prachtige wandeldag.

Door het centrum van Lummen
Vallei van de Mangelbeek
Zicht terug op Lummen
In rechte lijn naar de bushalte!

Conclusie:

De GR 5 trekt verder door Limburg. Ondanks de vele bebouwing slaagt de GR er toch in om het interessant te houden met voldoende afwisseling en groene zones. Vooral de passage door het bos van het reservaat van de Zwarte Beek is mooi. Het stuk langs de E314 is dan weer saai en lang, maar eens daar voorbij volgen er nog mooi stukken. Geslaagde herfstwandeling!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn wederom goed bereikbaar met openbaar vervoer. Wij wisten het niet maar je kan perfect overstappen in Lummen. Daarom hadden we de ritten opgesplitst, dat gaat maar dan moet je 2x betalen en ben je beperkt in je wandeltijd. Neem dus best bus 91 van De Lijn aan het eindpunt, halte Lummen Opworpstraat, richting Hulst. Je stapt over op bus 92 naar Diest aan de nieuwe bushalte Lummen Kruispunt. Je hebt er 5 minuten overstaptijd, maar de bussen sluiten mooi aan op elkaar. Afstappen doe je aan de eindhalte, het station van Diest. Vanaf daar is het nog een paar honderd meter stappen tot aan de wandelboom aan de Schaffense poort. De verplaatsing is mogelijk op weekdagen, en op zaterdag en duurt ongeveer 35 minuten. Op zondag zal je de ritten moeten opsplitsen zoals wij gedaan hebben. De routeplanner van De Lijn zal deze verbinding (nog) niet aangeven maar met de dienstregelingstabellen van lijn 91 en lijn 92 kan je alles terugvinden.
  • Parkeren aan de bushalte Opworpstraat in Lummen kan enkel in de berm van de Opworpstraat. In Lummen centrum zijn voldoende gratis parkings (kerk, parochiezaal,…). Ook in Diest kan je vooralsnog gratis parkeren aan het station.
  • Je kan deze etappe eventueel inkorten tot Lummen centrum, dan stap je maar 15 km en moet je niet overstappen met de bussen. De wandelgids stelt voor om tot Viversel (Zolder) te wandelen, een goede 22 km. Vanaf daar kan je tocht ook regelen met openbaar vervoer, mits overstap.
  • Bevoorrading is mogelijk na 15 km stappen in Lummen in de plaatselijke Carrefour
  • Op het moment van schrijven was alle horeca gesloten. Normaal kan je bij vertrek terecht in café de Celt, gelegen vlakbij de wandelboom. De volgende pitstop is pas mogelijk na 14 km in restaurant Beukenhof. Op het marktplein van Lummen zal je ook zeker iets vinden om te drinken of te eten. Stap je verder tot aan de Opworpstraat dan is er nog café Luman aan de rotonde van de ring van Lummen. Aan het eindpunt zijn geen mogelijkheden.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 17: Diest – Lummen   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *