GR 5 Etappe 21A: Zutendaal – Stalken

Afstand (GPS): 8,2 km (incl. 0,2 km aan- en 0,4 km afloop)
Afstand (gepland): 8,2 km

Stijgen: 99 meter
Dalen: 101 meter
Tijd: 10:15 – 13:30
Gemiddelde snelheid: 2,5 km/h
Onverharde paden: 75 %

Leeftijd Paulien: 5 jaar
Paulien wandelde zelf: 7 km (5,3 + 1,7)
Leeftijd Marie: 3 jaar
Marie wandelde zelf: 5,4 km (2,2 + 3,2)
Leeftijd Leon: 9 maanden

Hoogteprofiel

De echte all-in zonvakantie in Lanzarote, die zit er alweer op sinds mei. Voor de zomervakantie hebben we gekozen voor een chalet op Europarcs Hoge Kempen, gelegen in Zutendaal. Het park is pas vernieuwd en er werden splinternieuwe woningen neergezet. Tevens heeft het de ideale ligging om de GR5 etappe naar Lanaken te wandelen, die we omwille van de kinderen opnieuw moeten opsplitsen in twee kortere stukken. Vanaf onze chalet in Europarcs is het niet ver rijden tot aan de bushalte in Stalken. We parkeren daar onze auto langs de weg en stappen op de bus van het stadsnet van Genk. De bus delen we met 1 andere passagier. Nog geen 10 minuten later stappen we uit aan de kerk van Zutendaal, hier stonden we vorige keer nog te rillen van de kou, wachtend op de bus… We maken ons vertrekkensklaar en stellen vast dat de knuffel van Paulien nergens te vinden is, hopelijk is die niet in de bus blijven liggen, want de knuffel gaat al vanaf onze eerste wandelingen mee. Straks eens kijken aan de bushalte in Stalken of die daar is blijven liggen.

Wachten op de bus in Stalken
Gekke bekken in de bus

We stappen terug naar het punt waar de GR5 verlieten in maart. We steken de grote weg over en wandelen achter het kerkplein door. Op het Vijverplein is het even zoeken naar de markeringen, maar we zien daar een spiksplinternieuwe wandelboom staan, dat moet dus wel juist zijn. We volgen een lokaal wandelpad naar de Lieteberg, een mooi pad tussen het groen. De meisjes hebben vooral oog voor de vele zwerfstenen die ze hier vinden. Via gewone wegen gaat het verder richting LietebergPaulien toont weer eventjes maximale koppigheid, maar het gaat gelukkig snel weer over. We passeren de goed gevulde parking aan de Lieteberg. Het is nog maar 11u en het is hier al enorm druk. Wanneer we langs het klauterbos komen is er uiteraard een kort speelmoment voor de meisjes. Aan de volgende wandelboom wijzen Paulien en Marie ons de juiste weg. We passeren het parcours van het blotevoetenpad en merken ineens waar al die geparkeerde auto’s voor waren. We willen morgen het pad ook stappen met de kinderen en maken al snel de beslissing om zeker op tijd te komen. Vandaag aanschouwen we het pad dus vanop afstand. Marie toont ondertussen haar meest nonchalante manier van wandelen: met de handen in de broekzakken. Na 2 km stappen is het tijd om ze in de rugzak te steken.

Langs het klauterbos
Ze wijzen de juiste weg
Langs de Lieteberg
Tijd om in de wandeldrager te gaan

We vervolgen onze weg over een brede grindweg langs de Dieleberg. Nadien volgt een mooi vlonderpad doorheen de Broekerbeek om daarna aan korte beklimming te doen. We komen uit op een veldweg en Paulien vraagt waarom er zoveel dode padden op het pad liggen. We kunnen er niet meteen een antwoord op geven, totdat we even later omvallen van verbazing. Er komt namelijk een immense vrachtwagen met Nederlandse nummerplaat achter ons aangereden, het gevaarte kan ons amper passeren op de smalle zandweg. Verklaring voor de dode padden is dus snel gevonden… We betreden ondertussen het Stelebos en zien de vrachtwagen verderop stilstaan. We maken nu een lus doorheen het bos en passeren een heel grote bivak, of het nu om Chiro of scouts gaat, ik zal nooit het verschil herkennen. Paulien vindt de bivak alvast heel interessant, ze wil graag in de zelfgemaakte boomhutten klimmen. Maar die hut wordt natuurlijk bewaakt. Nadien keert de rust snel terug en vervolgen we steeds over brede boswegen.

Doorheen de Broekerbeek
Beeld van de dag: Stelebos

We dalen wat af en bereiken de rand van het bos. De eerste bank laten we links liggen, Paulien wil graag verder stappen tot de picknick bank die ze op de kaart zag. Een goede keuze, want hier is plaats genoeg. We genieten, gelukkig zonder al te veel wespen, van onze boterhammen. Met een volle maag kunnen we aan de laatste 3 kilometer beginnen. Marie gaat stappen en Paulien mag even rusten. Via een klaphekje betreden we een soort weide langs de Bezoensberg, maar aan de andere kant is vreemd genoeg geen hekje te bespeuren. We stappen nu door Roelerheide, die is langs de Bezoensbeek voorzien van heel wat vervlogen Vlaamse koterij. De meeste ingangen zijn al jaren niet meer gebruikt, de rommel blijft voorlopig liggen. Er volgt een mooi stukje klimmen en dalen, Paulien gaat het laatste stukje terug stappen. Om de motivatie hoog te houden spelen we het laatste stukje wandelend verstoppertje, het gaat dus verbazend vlot. We staan plots aan het Jeroen Brouwers monument in Stalken en nemen hier afscheid van de GR5, rest ons nog enkele honderd meters tot de auto, het vervolg is voor maandag! Straks genieten van het zwembad! Aan de bushalte vinden we gelukkig de Deuter beer terug, Paulien is opgelucht. Al heeft de geliefde teddybeer wel dit stukje GR5 gemist natuurlijk.

De gekozen bank van Paulien
Verwilderde toegang naar Vlaamse Koterij
Wandelend verstoppertje spelen
Jeroen Brouwers monument, eindpunt!

Conclusie:

Het eerste deel van de tocht naar Lanaken verloopt door immens veel groen. De GR5 gaat van de ene ‘berg’ naar de andere en doet door voornamelijk over onverharde paden. Een aangename en schaduwrijke etappe. Je passeert het enorm populaire Lieteberg, maar dit verstoort zeker de rust niet.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan de bus nemen aan de halte Zutendaal Gijzenveldstraat. Zowel op weekdagen als tijdens het weekend rijden de G7 bussen naar Zutendaal Kerk. De rittijd is slechts 10 minuten. Let op, want op zondag zijn er weinig bussen. Controleer de dienstregeling op de site van de Lijn.
  • Je kan gratis parkeren nabij de bushalte in Stalken, dit kan in de berm van de Schansstraat. In Zutendaal is het iets moeilijker, daar kan je parkeren zonder blauwe schijf op het Vijverplein, of wat verder weg langs de Hoogstraat.
  • Je kan deze etappe perfect verlengen tot Lanaken (19km), hetgeen wij ook voorzien hadden. Met de kinderen en de warmte was het echter beter voor ons om ze op te splitsen.
  • Bevoorrading is mogelijk in Zutendaal. Je wandelt langs een slager en de Carrefour Market.
  • Enkele horeca mogelijkheden:

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 21A: Zutendaal – Stalken   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *