GR 5 Etappe 22B: Maastricht – Kanne

Afstand (GPS): 10,2 km (incl. 0,3 km afloop)
Afstand (gepland): 9,9 km

Stijgen: 190 meter
Dalen: 190 meter
Tijd: 10:50 – 15:10
Gemiddelde snelheid: 2,4 km/h
Onverharde paden: 66 %

Leeftijd Paulien: 5 jaar
Paulien wandelde zelf: 6,7 km
Leeftijd Marie: 3 jaar
Marie wandelde zelf: 6,7 km (3,2 + 3,5)
Leeftijd Leon: 10 maanden

Hoogteprofiel

Dat we een prachtige zomer gehad hebben hoef ik uiteraard niet te herhalen, maar dat aan alles een einde komt, staat steeds als een paal boven water. Een van de laatste mooie en droge septemberdagen besluiten we om de wandelschoenen opnieuw aan te trekken en het laatste stukje GR5 in Nederland en Vlaanderen (op enkele honderden meters na dan toch…) te gaan stappen. Helaas is er amper busvervoer tussen Kanne en Eben Emael, daarom besluiten we om tot Kanne te stappen. We reserveren enkele dagen op voorhand de Arriva buurtbus tussen Kanne en Maastricht, deze rijdt op zondag slechts op aanvraag. We zijn zeker 10 minuten op voorhand aan de bushalte en zien een wit busje rijden, maar die komt niet naar de halte. Wanneer de bus 5 minuten na vertrekuur nog niet te zien is besluiten we om toch even te bellen: de operator verzekert ons dat de bus binnen enkele minuten zal arriveren. Inderdaad, 5 minuten later komt het busje, dat we eerder zagen passeren, aangereden. Of hij het vergeten was, weten we niet. We stappen in en maken ons vast, er is plaats voor 8 mensen en we zijn de enige. Wanneer ik de OV kaarten wil aanbieden om te betalen zegt de chauffeur me tot 2x toe dat alles al geregeld is. Vreemd, want ik heb via de telefoon niets moeten doorgeven, het scheelt ons toch weer 2,6 euro per persoon. Om 10u45 zet de chauffeur ons af aan het Koningin Emmaplein en kunnen we beginnen aan onze wandeldag. Omdat Paulien last heeft van haar voeten laten we ze vandaag op sandalen stappen, hopelijk komt dat goed.

Aan de bushalte in Kanne
Koningin Emmaplein

Aangezien we de vorige keer iets te enthousiast waren en een stuk hadden overgeslagen moeten we nog eerst een ommetje langs de kerk maken. De GR5 loopt verder door een typische Nederlandse woonwijk. De meisjes zien een wip wap, maar aangezien we pas gestart zijn stappen we eerst even door. Opnieuw merken we hier in Maastricht weer veel fietsen waarbij enkel de voorste band een blauwe buitenband heeft. Blijkbaar gaat het om swapfietsen, een soort leasing die hier toch wel enorm populair blijkt te zijn… Wanneer we aan de volgende drukke verkeersas komen, stappen we opnieuw langs een stadsspeeltuintje. Nu kunnen we niet anders dan Paulien en Marie even te laten spelen. Na de korte pauze steken we via de verkeerslichten over, de wiet geur slaat ons meteen om de oren. Dat is hier de normaalste zaak van de wereld natuurlijk. We stappen door de rozentuin van het Waldeckpark, helaas valt er van de rozen niet veel te zien. Het stadspark van Maastricht maakt ook deel uit van oude vestigingswerken. Aan de chloorgeur en het lawaai weten we dat we langs het zwembad Jekerdal stappen, de kinderen kijken eventjes door de poort, maar zwemmen zit er vandaag niet in. Wij verlaten het centrum van Maastricht via de Champs Elyseeweg en steken de Jeker over, enkele zwanen stelen daarbij de show.

Speeltuintje
Door het Waldeckpark
Zwanen op de Jeker
Bruggetje over de Jeker

De GR5 volgt afwisselend een pad door het Jekerdal. Soms langs de rivier, soms er wat verder af. Uiteindelijk stappen we toch de velden in tot aan een zijtak van de Jeker om dan richting de Mergelweg te stappen. Daar aangekomen is het tijd om Marie in de drager te zetten want we beginnen aan de klim van de Pieterberg. Paulien mag die, een beetje tegen haar zin, zelf beklimmen. Het eerste stukje verloopt met trappen, nadien gaat het wat gezapiger tot boven. We stappen naar het eerste uitzichtpunt, het vogelkijkpunt “De Kiekoet“. Een oehoe spotten we vandaag niet, maar we krijgen alvast een prachtig uitzicht voorgesteld. Een voorbode voor wat dadelijk zal volgen. Met een hoop dagjestoeristen stappen we nu het pad dat ons naar het bekende uitkijkplatform over de ENCI groeve brengt. Daar aangekomen vallen we ook even om van verbazing, het uitzicht is werkelijk overweldigend. Aan dit punt ligt tevens het eindpunt van het bekende Pieterpad, de natuursteen laat weten dat het nog 2512 km is tot Nice. De wandelboom in Hoek van Holland gaf echter 2289 km aan. We hebben er nu toch al 405 km opzitten. Ergens is er dus een fout. Het juiste aantal kilometers tellen we op het einde van de rit wel. Ooit…

Wandeling, door Frans Bude
Het Jekerdal
Beklimming van de Pieterberg
De ENCI groeve
Selfie op het uitkijkplatform
Eindpunt van het Pieterpad

We laten de toeristenmassa achter ons en dalen af naar de ENCI groeve. De open trappen laten even zien dat het hoogteverschil enorm is. Beneden lopen we nog door een van de uitgegraven mergelgrotten. We dalen nog verder af en willen ons installeren op een van de zitbanken met uitzicht op de meren, maar wat verderop trekt een chalet onze aandacht. We besluiten om nog even door te stappen en van de uitbater mogen we onze boterhammen opeten, mits consumptie. In de schaduw genieten we van onze lunch en het zicht. Natuurmonumenten heeft er iets prachtig van gemaakt, we zijn in ieder geval blij dat de zwemfaciliteiten hier zijn komen te vervallen en er een volwaardig wandelgebied van gemaakt is. We verlaten de groeve en wandelen langs de inmiddels stilgelegde fabriek. We passeren een 2e horecazaak, ook hier is het aangenaam druk. Via de parking stappen we rond het ENCI meer en beklimmen we opnieuw de Pieterberg.

Afdalen in de groeve
De stilgelegde ENCI fabriek
Genieten van de lunch
Opnieuw klimmen

Paulien blijft nog steeds flink doorstappen, maar eens boven is ze echt wel moe en mag ze in de rugzak. Marie gaat stappen en Leon mag op mijn rug. We krijgen Chateau Neercanne in het vizier, alsook de Duivelsgrotten. Heel even stappen we pal op de grens, een foto kan niet ontbreken, maar we blijven nog even in Nederland. We stappen verder rond D’n Observant, een grenssteen ligt pal in een weide en we vragen ons af of dit de echte grens is, volgens de NGI kaarten blijkbaar wel. We laten nu Nederland definitief achter ons en stappen meteen over een andere grens, de onzichtbare taalgrens. De Castertweg brengt ons tot bij de gelijknamige Castaerthoeve. We dalen opnieuw af en de brug van Kanne over het Albertkanaal komt in zicht. Toch volgen we nog enkele mooie onverharde paden langs het kanaal en de Jeker tot aan de brug. Hier verlaten we de GR 5 om terug te wandelen tot de bushalte. Nog 500 meter stappen en het GR 5 deel in Vlaanderen zit er ook alweer op! Aan de petanque banen rusten we nog even uit alvorens verder te rijden. We belonen de kinderen met een kort uitstapje naar Plopsa Indoor Hasselt, want Paulien heeft prima gestapt op haar sandalen en ook Marie was heel flink.

Duivelsgrotten
Poseren aan de grenspaal
We verlaten Nederland!
Langs de Jeker tot in Kanne

Conclusie:

We kunnen toch wel stellen dat dit een van de meest indrukwekkende etappes was tot hier toe. Dat is uiteraard te danken aan de wandeling doorheen de ENCI groeve. Er zijn enorm veel onverharde wegen en het stukje door het Jekerdal is heel mooi. Een ideale afsluiter voor het Nederlandse GR 5 deel.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn gemakkelijk te bereiken. Er rijdt een bus van Arriva tussen Kanne en Maastricht. Op weekdagen en zaterdag kan je elk uur bus 48 nemen aan de halte Kanne Statieplein (Kanne Plaats volgens Arriva). De bus brengt je in 14 minuten tot het Koningin Emmaplein. Er wordt gereden met een soort belbus (max. 8 personen). ’s morgens vroeg en ’s avonds laat en op zondag moet je de bus minstens 1u op voorhand reserveren. Vanuit België is het telefoonnummer 0031882776880 Controleer de dienstregeling op de site van Arriva. De rit kost 2,64 € met OV kaart, losse kaartjes kosten 5,60 €.
  • In Kanne is er voldoende gratis parking aan de bushalte. In de namiddag stond deze echter goed vol, maar in de nabije omgeving is nog voldoende gratis parking. In Maastricht ontkom je niet aan betalend parkeren.
  • We zouden deze etappe starten in Lanaken. Tot Kanne stap je een goede 21 km in totaal. Ook deze etappe kan met openbaar vervoer geregeld worden mits overstap in Maastricht.
  • Bevoorrading is mogelijk in Maastricht. GR5 passeert langs een Aldi. In Kanne is er een nachtwinkel.
  • Horecamogelijkheden:

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 22B: Maastricht – Kanne   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *