SGR Hageland Etappe 6: Kessel-Lo – Leuven

Afstand (GPS): 12,6 km
Afstand (gepland): 12,4 km

Stijgen: 158 meter
Dalen: 190 meter
Tijd: 10:10 – 15:10
Gemiddelde snelheid: 2,5 km/h
Onverharde paden: 47%

Leeftijd Paulien: 5 jaar
Paulien wandelde zelf: 12,6 km!
Leeftijd Marie: 4 jaar
Marie wandelde zelf: 8,5 km (5 + 3,5)
Leeftijd Leon: 17 maanden

Hoogteprofiel

Na de vele regen van de afgelopen weken werd er eindelijk nog eens een grijze maar droge dag voorspeld. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken. We kiezen nog eens voor het Hageland, het feit dat de bussen in het Leuvense op zondag frequent rijden maakt het een logische keuze. We parkeren de wagen aan de parking van de Abdij van’t Park. Die staat al aardig vol met old timers, maar er is gelukkig nog plaats. Op zondag moet je geen parkeerschijf leggen, anders is hier parkeren voor een GR wandeling geen optie, tenzij je het traject in 4 uur kan afleggen. We stappen naar de iets verder gelegen bushalte aan de Geldenaaksebaan. De goed gevulde bus arriveert stipt en zet ons af aan het station van Leuven. Een kleine 10 minuten later nemen we de bus naar Kessel-Lo. Wegens werken stopt die niet aan enkele haltes, maar de vervanghalte blijkt zowaar langs de Streek GR te liggen, beter kan gewoon niet! De kinderen eten nog een sandwich voor we vertrekken en om 10:10 zijn we gepakt en gezakt, klaar om de draad weer op te pikken in het Hageland.

Bushalte Abdij van Park
Leon probeert te stappen
Vervanghalte pal aan de streek GR

De streepjes sturen ons naar het Kesselbergpad, een van de vele voetwegen rond Leuven. Ze zijn trouwens allemaal voorzien van een straatnaambordje. Heel fijn dat hier nog werk wordt gemaakt van buurtwegen, die zijn zo belangrijk. Vervolgens nemen we het Witte-Vrouwenpad (mag dit anno 2023 nog?) tot aan de terreinen van het provinciedomein Kessel Lo. Via het Herbeemdpad en het Bruineveldpad stappen we tot de ingang van het domein. Voor een keer zijn we blij dat het verharde paadjes zijn, want met de regen van de afgelopen dagen zou het hier ongetwijfeld een modderpoel zijn. We moeten nu enkel opletten voor de uitwerpselen van ’s mens trouwe viervoeter. Aan het provinciedomein vinden we een wandelboom terug, want de streek GR Dijleland en de stadsvariante van GR128 splitsen hier af. We zoeken de juiste richting en die brengt ons naar de voormalige abdij van Vlierbeek. Het Kloosterdijkpad ligt vol met dode regenwormen, Paulien en Marie tellen er bijna een miljoen. De abdij laten we links liggen want we nemen een andere voetweg langs de Molenbeek. Zo bereiken we het gehucht Plein. Met bijna 3 km op te teller zijn we nu in de buurt van de enige geopende horecazaak. Aangezien het te koud is om buiten te eten besluiten we om toch al te gaan rusten. De Kastaar is enkel op zondag vanaf 11u open, we hebben dus geluk. Een echte bruine kroeg, dergelijke zaken zijn echt met uitsterven bedreigd, warm aanbevolen wat ons betreft!

Het Kesselbergpad
Wandelboom aan het provinciedomein
abdij van Vlierbeek
Kloosterdijkpad, veel regenwormen
Café de Kastaar

Nadat de kinderen hun drinken en hun sandwiches (picknick was geen probleem) op hebben vatten we de tocht verder aan. Het voelt buiten gelukkig toch wat warmer aan, dat uur verzetten blijft toch wennen. We laten Paulien en Marie nog even verder stappen. De streek GR gaat opnieuw verder over een verhard voetpad, we klagen echter nog steeds niet. We passeren een klein kapelletje, er rest enkel nog de fundering. In afwachting van de heropbouw heeft men een levensgrote foto op een paneel geplaatst. We betreden het Bleekbos en het kost ons moeite om Marie te blijven motiveren. Gelukkig helpen de bloesems en de magnolia’s. We stijgen een goede 40 meter en krijgen een mooi zicht over het dorpje Linden en de nabijgelegen kasteelhoeve Beauffort. Er staat 5 km op de teller, we stoppen heel even voor een hapje en Marie kan rusten in de wandeldrager. Paulien krijgt het nu wel even moeilijk om te blijven stappen. Aangekomen in Linden vallen meteen de voorjaarsbloeiers op: een prachtig ingezaaid perk aan de kerk. Helaas ga je hier nergens horeca vinden, maar wel een kast voor zwerfboeken en dat had Paulien natuurlijk gezien. Ze mag een boek kiezen en dat motiveert haar opnieuw.

Verdwenen kapelletje
Deze magnolia trekt de aandacht
Door het Bleekbos
Linden is in zicht
De kerk van Linden

We steken de N2 over en opnieuw stappen we verder over een verharde voetweg, maar die maakt al snel plaats voor een onverhard pad. Hier geraken we vlot door en we zig zaggen naar een volgende voetweg. We beginnen opnieuw te stijgen en krijgen even zicht op de Leuvense skyline. Het gaat verder door een bos en het pad blijft stijgen en dalen. De modder neemt echter ook toe, dat maakt het met momenten opletten om niet weg te schuiven. Ondertussen spelen we met de meisjes ook nog eens een het spelletje ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Multitasken heet dat dan. Aan een rotonde in Boven-Lo kunnen we de modder afkloppen en zien we zowaar een e-deelbakfiets staan. Prachtig toch, we gaan zelf ook zo’n exemplaar aanschaffen en de tweede auto zal eruit gaan. We stijgen verder en krijgen de Sint Martinusberg onder onze voeten. Het asfalt maakt opnieuw plaats voor een smal pad en aan het afkickcentrum de Spiegel (de naam herkennen we van tv programma De Rechtbank) vinden we enkele picknicktafels terug. Tijd voor een pauze want Paulien is ondertussen alweer 6 km aan het stappen sinds onze laatste lange stop in het café. De kinderen verkennen het speeltuintje en een soort Maria grot, al vinden we niet meteen een kruisje terug.

Een onverharde voetweg
De skyline van Leuven
Paulien haar speciale poze
Maria grot aan de Spiegel

Helaas is het te koud om te blijven stil zitten. Daarom stappen we na 15 minuten alweer verder. Wanneer we onder een hoogspanningslijn stappen krijgen we een zicht op de regio ten zuiden van Leuven. We herkennen het Heverleebos. Het pad blijft wat stijgen en dalen en we stappen verder over de Predikherenberg tussen de bomen. Omdat we de handschoenen van de kinderen vergeten zijn, mogen ze hun handjes warmen aan een handwarmertje. Een chemische reactie zorgt voor 10 minuten warmte, zo kunnen ze er weer even tegen. We naderen opnieuw de bebouwing en dalen langs enkele villa’s af naar Tiensesteenweg. Die steken we over via de verkeerslichten en alzo stappen we verder door Korbeek-Lo. Diverse wegen in de wijk zijn voorzien van camera’s om sluipverkeer tegen te gaan. In de IJzerenpoortstraat zien we zowaar een bordje hangen aan een huis: GR wandelaars welkom! We steken de spoorlijnen over via de voetgangersbrug en zien de Abdij van’t Park al liggen. We stappen onder de Norbertuspoort, langs het prachtig gerenoveerde Provisorenhuis en de mooie watermolen. Daar vinden we op de parking onze auto alweer terug. Paulien heeft opnieuw haar grenzen verlegd! Daarom belonen we de meisjes en Leon met een bezoekje aan een binnenspeeltuin op weg naar huis.

Zicht vanaf de Predikherenberg
We naderen de villa's op de heuvel
Voetgangersbrug over het spoor
de Abdij van't Park
Norbertuspoort
Watermolen van de abdij

Conclusie:

Deze etappe van de streek GR slingert doorheen de agglomeratie van Leuven, maar eigenlijk is ze verrassend mooi. De buurtwegen zijn wel bijna allemaal verhard, toch is het aangenaam stappen door Kessel-Lo, Linden, Boven-Lo en Korbeek-Lo. Je hebt nooit het gevoel om in de tentakels van een grootstad te wandelen, geslaagde wandeling langs twee prachtige abdijen.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer. We namen de bus aan de halte Heverlee Abdij van Park. Op weekdagen heb je om het kwartier een bus, op zaterdag en zondag om het half uur (lijn 4 en 5). Je stapt over aan het station van Leuven op de bus 2 naar Kessel Lo en je stapt af aan de halte Kessel-Lo Kesseldallaan. De hele verplaatsing duurt maar 30 minuten, inclusief overstap. We kochten ons ticket via de app. Controleer de dienstregeling op de site van de Lijn.
  • Het is mogelijk om gratis te parkeren aan de Abdij van’t park. Van maandag tot zaterdag mag je er maximum 4 uur parkeren met de schijf. Op zondag is een parkeerschijf niet verplicht. In de buurt parkeren kan enkel in de straten, maar ook daar geldt veelal de parkeerschijf. De betaalparking Philipssite is een alternatief. In Kessel-Lo kan je gratis parkeren langs de straat in de onmiddellijke omgeving. Hier moet je wel wat geluk hebben en kan het even zoeken zijn.
  • Je kan deze etappe aanvatten in Kortrijk Dutsel. Zie hierover het verslag van de vorige etappe. Je stapt dan ongeveer 21 km tot aan de spoorbrug. Reken nog 1,9 km tot het station of 1 km tot aan de Abdij van’t Park.
  • Bevoorrading onderweg is mogelijk in Kessel-Lo. Je stapt langs de plaatselijke SPAR. Ook open op zondag.
  • Horeca tijdens de wandeling:

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

SGR H Etappe 6: Kessel-Lo – Leuven   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *