GR 5 Etappe 24B: Cheratte – Ayeneux

Afstand (GPS): 12 km (incl. 0,3 km aanloop)
Afstand (gepland): 11,8 km

Stijgen: 270 meter
Dalen: 170 meter
Tijd: 9:40 – 14:20
Gemiddelde snelheid: 2,6 km/h
Onverharde paden: 39 %

Leeftijd Paulien: 5 jaar
Paulien wandelde zelf: 12 km
Leeftijd Marie: 4 jaar
Marie wandelde zelf: 6,7 km (4,5 + 2,2)
Leeftijd Leon: 18 maanden

Hoogteprofiel

We kunnen nog wel wat training gebruiken voor onze komende wandelingen in Tenerife, daarom trekken we opnieuw de wandelschoenen aan om verder te stappen op de GR 5. Vandaag is het 1 mei, dag van de arbeid, de dag waarop de achturige werkdag werd ingevoerd. Voor ons wil het vandaag echter zeggen: geen bussen op de lijn 240 van TEC en dus moeten we de etappe met de fiets organiseren. De plooifiets gaat in het koffer en we zetten koers naar Cheratte. Daar zet ik Kim en de kinderen af aan de bushalte waar we de vorige keer zijn geëindigd. Zij eten ondertussen een stuk fruit en starten dan alvast aan de wandeling, want men verwacht in de namiddag buien met mogelijks onweer. Ik rij verder naar het eindpunt in Ayeneux waar ik de auto achterlaat. Dankzij de elektrische plooifiets sta ik na een half uur terug in Cheratte. De fietstocht was best een onderneming met het vele verkeer op de smalle wegen, aangenaam kon ik het niet noemen. Je merkt dat koning auto nog steeds regeert in Wallonië. Ik maak de fiets goed vast aan de vuilnisbak en start een goede 40 minuten na Kim en de kinderen. Tijd om de achtervolging in te zetten.

Ik zet Kim en de kinderen af
En nadien maak ik hier de plooifiets vast

Het voelt een beetje raar om alleen op pad te zijn eigenlijk, zo weinig animo rondom mij. Daar moet ik toch aan wennen. Ik daal af naar de Julienne en pik de GR 5 en GRP 563 tekens terug op. Via een weide bereik ik een smal pad langs de Julienne. Ik kan net op tijd uitwijken voor 2 aanstormende MTB’s. Die mogen hier normaal niet komen, maar van de poortjes in de weides trekken ze zich dus niet veel aan. Ik bereik de tunnel onder de E40. Meteen daarna ga ik links en daar is de splitsing met de GR 57 alweer. Bijna 12 jaar geleden startte ik hier met mijn moeder deze wandeling. Nu gaat het dus links en dat is klimmen, serieus klimmen! Het kost me wat inspanning, maar eens boven sta ik aan het gehucht Chefneux. Kim heeft hier met de kinderen even gerust, maar is ondertussen alweer vertrokken. Ik stap verder en daal via een smal pad weer af om nadien over een de bedding van de oude buurtspoorweg verder te stappen. In de verte hoor ik bekende stemmen en na 2km tref ik mijn kroost opnieuw, het is een blij weerzien! Paulien en Marie zijn uitermate enthousiast.

Kim en de kinderen vertrekken voor mij
In de vallei van de Julienne
Afsplitsing GR57 vanaf de GR5. Klimmen!
Gevonden na 2 km!

Herenigd stappen we verder. De kinderen merken natuurlijk direct de schapen op en slagen erin om dwars door de plassen te lopen. Gelukkig zijn de schoenen waterdicht. Een groep MTB’s kruist ons en we groeten elkaar, zo kan het ook. Net voor we aan de afdaling beginnen bestudeert Marie een infobord. Even later zegt ze: papa daar is de toren die op het bord staat. Ja hoor, ze heeft gelijk. We zien duidelijk de toren van het Oud Kasteel van Saive. De Rue du Grand Moullon is een onaangenaam drukke weg die gelukkig een voetpad heeft en we maar 300m volgen. We dalen opnieuw verder af tot aan de Juliette, al dat klimwerk voor niks. Marie poseert bij een kruisteken, Paulien wil een foto bij de wandelboom. We zouden ons op 2115 km van Nice bevinden, dat lijkt ons toch wat veel, want aan de Hoek van Holland stonden er 2289 aangegeven. Inmiddels hebben er toch meer dan 400 afgelegd. We zien wel waar we uitkomen zeker. Opnieuw passeren we een weide vol schapen, maar wat verderop gaat alle aandacht toch naar de vijver/aquarium langs een huisgevel. De banken aan de petanquebanen van Saive laten we voor wat ze zijn. We verlaten de vallei van de Julienne via een mooi hol pad en dat is opnieuw klimmen. Enkele tegenliggers noemen ons courageux. Paulien en Marie antwoorden met ‘bonjour’. Ze weten ondertussen dat hier Frans gesproken wordt.

Oud Kasteel van Saive
Kruisteken
Nog 2115 km tot Nice!?
Héél véél schapen vandaag
Vijver tegen de voorgevel
Klimmen!

Aan de Ferme des Hospices krijgen we een mooi uitzicht over de regio. We zien de terril van Retinne al liggen, maar we zien ook die van Blegny en 2 terrils van het Limburgse steenkoolbekken. Marie heeft bijna 4,5 km gestapt en heel wat geklommen, daarom mag ze rusten in de wandeldrager. Paulien krijgt nu haar traditionele zeurmomentje, maar het is snel over. Over asfaltwegen gaat de GR 5 verder naar de terril van Retinne. Een deel van de weg is gelukkig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Ondertussen krijgen we ook het gezelschap van de GR 412: Sentier des Terrils. We stoten op een trajectwijziging en na het korte opzoekwerk blijkt de afstand niet echt toe te nemen (met de kinderen moeten we dit echt nakijken). We buigen wat af naar de terril van Retinne, ook gekend als Terril du Hasard. Met bijna 8 km op de teller en omdat ik zelf nog met een lege maag aan het stappen ben besluiten we, bij gebrek aan zitbanken, om in de weide te picknicken. Paulien gaat meteen languit in het gras liggen. Marie blijft even in de rugzak zitten, maar wil dan toch ook in het gras zitten. We eten onze boterhammen en sandwiches snel op want volgens Buienradar komt er een onweer onze kant uit. Na 20 minuten rust besluiten we daarom ook om snel verder te stappen.

De terril van Retinne is in zicht
Lentekleuren!
Paulien kan er nog mee lachen
Picknick in het gras

De terril beklimmen is voor GR 412, wij stappen naar de oude spoorlijn van Luik Aubel, inmiddels omgevormd tot een mooi fietspad. Hier passeren we natuurlijk twee zitbanken, die hebben we in Openstreetmap gemarkeerd voor andere wandelaars. Via een smal pad door een bosje bereiken we de drukke N3. Die steken we over en we dalen af via een asfaltweg. In de verte zien we de kerk van Ayeneux al verschijnen. Tijd om Marie opnieuw te laten stappen. Ik neem Leon over van Kim en we merken alletwee direct het verschil aan onze rug. Net voor de oprit van een privé weg gaan we links de weide in. De meisjes zijn onder de indruk van de vele paardenbloemen. Van de ene naar de andere weide gaat het door heel smalle hekjes, gemaakt om de MTB te weren. Wanneer we de Rau des Marais bereiken gaan we verder over een hoger gelegen smal pad. De kinderen zijn niet te temmen en genieten zichtbaar van de wandeling. Wanneer we de asfaltweg bereiken splitst GR 412 af. Hier wordt ook reclame gemaakt voor een chambre d’hote op 100m van de GR 5. We gaan naar rechts. Een smal pad tussen een weide en een haag leidt ons naar prachtig kasteel, dat bewaakt wordt door een superheld. Paulien en Marie proberen weg te lopen, maar de superheld slaagt er toch in hen te vangen. De kleine jongen loopt eventjes met ons mee, maar keert dan toch terug naar zijn huis. De laatste loodjes, nog even klimmen en aan een kruispunt vinden we onze auto terug! Die onweersbui hebben we gelukkig niet gezien, sterker nog: het is de hele dag droog gebleven! De kinderen hebben hun beloning weeral verdiend, we gaan speciaal voor hen langs de Frikdonald’s (da’s McDonald’s voor de kinderen).

Op de RAVeL Luik - Aubel
Tussen de paarden- en boterbloemen
Ze zijn in hun sas
GR412 verlaat ons hier
Smal pad naar Ayeneux
Langs een prachtig kasteel

Conclusie:

We trekken verder door het land van Herve. Er zitten al enkele pittige hoogteverschillen in deze etappe, die verlopen dan wel over prachtige paden in Saive en Ayeneux. Tussendoor kan je even uitblazen. Het aandeel asfalt is wel aan de hoge kant, maar gelukkig zijn het over het algemeen rustige wegen. 

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Het vereist wel het nodig puzzelwerk en je moet overstappen. Enkel op weekdagen of op zaterdag kan je de bussen gebruiken. Je neemt lijn 69 aan Ayeneux Eglise tot Jupille Interbrew. Ongeveer een half uur later neem je aan de overzijde lijn 240 tot Rabosee Hoignée Carrefour. Vanaf daar is het ongeveer 300 meter stappen tot aan de GR5. De hele rit met openbaar vervoer duurt ongeveer 1u. Controleer steeds goed de dienstregeling op de site van de TEC. Tickets kopen kan via de app. Tariefzone HORIZON.
  • Het is mogelijk om gratis te parkeren in Ayeneux aan de kerk. Ook aan de bushalte Hoignée Carrefour kan je gratis parkeren langs de weg.
  • We hebben de etappe opnieuw opgesplitst. Je kan deze etappe starten in Visé, tot Ayeneux wandel je dan een stevige 23 km met toch wel wat hoogtemeters.
  • Bevoorrading is niet mogelijk langs dit stuk GR5
  • Horeca is eveneens zeer schaars:
    • Na 5,5 km kan je uitwijken (+/- 300m volg GR412) richting E40 om iets te drinken/eten in La Petite Fournée. De menukaart staat online en ze zijn ook geopend op zondag.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 24B: Cheratte – Ayeneux   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *