GR 5 Etappe 20 Variant: Genk Variant

Afstand (GPS): 15,5 km
Afstand (gepland): 15,3 km

Stijgen: 130 meter
Dalen: 120 meter
Tijd: 11:10 – 15:20
Gemiddelde snelheid: 3,7 km/h
Onverharde paden: 60 %

Hoogteprofiel

Een etappe die al lang op de planning stond, maar elke keer kwam er wel iets tussen en werd deze dus steeds weer uitgesteld. Maar op de valreep van 2023 besluiten we om een kinderloze overnachting in te plannen in het Limburgse Genk en daar koppelen we dan ineens de GR 5 variante aan vast, twee vliegen in een klap. Al voelt het wel een beetje raar om een GR 5 etappe zonder kinderen te stappen… Nadat de kinderen met de grootouders zijn vertrokken zetten we koers naar Genk. We parkeren ons op de parallelparking van de Europalaan. Die is aardig gevuld, maar helemaal achteraan is er nog plaats en de GR 5 variante passeert toch door het park. We trekken de schoenen aan en staan ervan te kijken hoe snel we kunnen starten na het parkeren. Wandelen zonder kinderen, het is terug wennen voor ons. We vertrekken onder een blauwe hemel, dat mag wel na al die regen van de afgelopen weken. Benieuwd of we hier de voeten droog gaan kunnen houden! Vanaf de parking is het slechts 150 meter stappen tot de GR 5. Aan het Heempark pikken we de tekens op en we merken meteen dat het ook hier overal nat is, maar het pad is nog redelijk droog.

We starten in het Heempark
Het pad is vooralsnog goed begaanbaar

We stappen eerst door een speeltuin, dan langs de kinderboerderij en na het oversteken van de Dorpsbeek komen we terecht in een moerassige zone. Het pad wordt al snel slijkerig, maar voorlopig nog geen uitschuivers. We maken een rondje om het water en verlaten zo het stadspark van Genk. We stappen onder de Oosterring door en betreden de bossen van de Kattevennen. De GR 5 variante maakt een slingerend parcours door deze bossen. We komen hier regelmatig andere mensen tegen, niet echt vreemd aangezien het één van de eerste drogere dagen sinds weken is. We blijven echter een storend geluid horen en denken in eerste instantie dat het de Oosterring is, maar het blijkt afkomstig te zijn van het centrum van Genk. Willy Sommers geeft een mini optreden ter gelegenheid van de Top 2000 van Radio 2 en die bassen horen wij tot in de Kattevennen. Naarmate we dieper het bos instappen keert de rust terug. We bereiken de open zone waar de 380kV hoogspanningslijn loopt en volgen deze even. In geen tijd staan we aan de Lourdesgrot van Wiemesmeer. De variante eindigt hier dus ook. We volgen nu de gewone GR5 terug naar Genk. De horecazaak Lindenhof is helaas gesloten, maar zou begin 2024 heropenen.

De vallei van de Dorpsbeek
Kunst in de bossen van Kattevennen
Een heerlijk winterzonnetje
De open zone van de 380kV lijn

Geen warme koffie dus, maar boterhammen buiten op een koude bank aan het bedevaartsoord. De toiletten zijn helaas ook gesloten hier. Omdat we vorige keer geen tijd hadden, besluiten we om deze keer wel eens over het domein te stappen. Het is in ieder geval netjes onderhouden en de middernachtmis wordt hier nog steeds gevierd met Kerst. We stappen verder en een Dixi aan een werf is plotseling een geschenk. We betreden opnieuw de Kattevennen en stappen nu dus op bekend terrein, want dit deel deden we in 2022 ook al, maar nu in de andere richting. Het stappen gaat vlot, de paden zijn goed te bewandelen, nog altijd geen wateroverlast hier. We stappen langs enkele kunstwerken in het bos en aan het Skypark volgen we nu een ander traject. In 2022 was de snowboard dry slope nog in aanleg, nu is ze dus klaar. We besluiten om de Bliksemtrap te beklimmen en genieten van een imposant uitzocht over de snowboard schans, maar ook over de regio. Zeker eens naar boven gaan als je daar passeert. Aan de ingang van het recreatiedomein Kattevennen vinden we een mooie wandelboom terug, de National Park Trail passeert hier ook. We stappen over het domein en verlaten zo de bossen van de Kattevennen

Bedevaartsoord Wiemesmeer
Opnieuw de bossen van Kattevennen in
Nog meer kunst
Zicht op de snowboardschans
Uitzicht vanaf de Bliksemtrap
Wandelboom kruising National Park Trail

We steken de Oosterring over. Dit is een gevaarlijke 4-baans weg zonder zebrapad, maar vandaag geraken we vlotjes over. Via enkele woonwijken stappen we verder naar het volgende bos, het Zillebos. We zien opnieuw de leuke boomhut waar GR 5 wandelaars kunnen overnachten. Hier moeten we een beetje klimmen, tot aan de zendmast van de VRT. We dalen terug af en het traject blijft herkenbaar, maar gezien het verschil in tempo beleven we het toch heel anders. We nemen opnieuw een foto aan de kapel van Langerlo. Het stukje over asfalt over de Langerloweg is nog altijd even saai als vorige keer, maar we betreden gelukkig snel een groene zone. We blijven vlotjes stappen over de paden en bereiken de wandelboom waar het hoofdtraject en de variante afsplitsen. We maken opnieuw een foto, maar ditmaal zonder Paulien erbij. Nu volgt er dus een nieuw stukje GR 5 voor ons. We moeten opnieuw wat stijgen en staan dan op de ‘Melberg‘. Niet echt een uitzicht hier, maar wel het lawaai van de Westerring. We dalen af en bereiken zo het asfalt en het centrum van Genk.

Slaapplaats voor GR5 stappers
Opnieuw aan de kapel van Langerlo
Bossen na een stuk asfalt
Déjà vu!

Hoewel we nog maar een paar honderd meter op asfalt stappen raast de eerste auto ons al voorbij en dat op een veel te smalle weg. Leuk is anders. Dit overkomt ons nog 2x en we zijn dan ook blij dat we op het voetpad kunnen verder stappen. Aangezien het nog geen 15u is en de wandeling er bijna op zit, besluiten we om iets te gaan drinken in de koffiezaak ‘mijn zus en ik‘. De zaak wordt effectief gerund door twee zussen. Na onze koffiepauze is het tijd voor het laatste stukje. We stappen richting het gemeentehuis, maar wegens werken moeten we wat omlopen. De tekens brengen ons naar de drukke Europalaan. Die volgen we alvast tot aan het station van Genk, maar tot onze verbazing moeten we die blijven volgen. Zeer vreemd en ook uiterst onaangenaam, wetende dat er toch andere, meer interessante wegen zijn in het centrum van Genk. We besluiten dan maar om door Shopping 1 te stappen en wat inkopen te doen. We verlaten de shopping en stappen het Molevijverpark in. Hier slingeren we nog wat langs het meer en omdat ik per sé de tekens wil volgen slagen we er toch in om de laatste meters de wandelschoenen te voorzien van een dikke laag modder. Zo staan we terug aan de plaats waar we deze voormiddag zijn gestart en zit ook de variante Genk erop!

Troosteloze passage door Genk
Het Molevijverpark van Genk

Conclusie:

De Genk variante is een etappe waar we niet echt wild van werden. Het stuk door de bossen van Kattevennen is zeker wel het mooiste dat je tegen komt tijdens de wandeling, de rest is helaas heel wat minder. De passage door het centrum van Genk is heel monotoon en loopt gewoon langs de drukke Europalaan. Dat de variante langs het station passeert begrijpen we, maar er zijn zeker alternatieven. Je kan dus gerust het hoofdtraject volgen en deze variante links laten liggen.

Praktische info:

 • Aangezien we een luswandeling hebben gemaakt van de variante hadden we geen openbaar vervoer nodig. Deze etappe kan niet met bussen georganiseerd worden. Begin- en eindpunt liggen op plaatsen waar geen bushaltes in de buurt zijn. Uiteraard kan je de etappe altijd langer maken. Dienstregelingen van bussen kan je opzoeken op de site van De Lijn.
 • Je kan gratis parkeren op de parallelparking van de Europalaan. Andere parkings in Genk zijn betalend. Een alternatief is gratis parkeren op de parking van Kattevennen/Cosmodrome.
 • Bevoorrading is mogelijk in Genk. In de buurt van het station is een proxy Delhaize en in shopping 1 heb je een Albert Heijn.
 • Horeca tijdens de wandeling:
  • Na 4,5 km: Café Bij Veges (voorheen Lindenhof). Tijdens onze wandeling gesloten, maar zou nu open zijn.
  • Na 7,5 km: Taverne Kattevenia bij de manège. In 2022 hebben we hier iets gedronken.
  • Na 13 km: koffiezaak mijn zus en ik. Hier hebben wij een lekkere koffie gedronken.
  • Verder diverse horeca mogelijkheden in het centrum van Genk!

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 20V: Genk Variant   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *