GR 564 Etappe 4: Bokrijk – Kortessem

Afstand (GPS): 20,9 km
Afstand (gepland): 19,7 km

Stijgen: 77 meter
Dalen: 71 meter
Tijd: 9:50 – 15:05
Gemiddelde snelheid: 3,3 km/h
Onverharde paden: 50 %

Leeftijd Paulien: 7 maanden

Gepland hoogteprofiel

De feestdagen liggen alweer even achter ons, dus is het tijd om de kilo’s eraf te wandelen. We hebben een aangename, koude, maar droge dag in het vooruitzicht – aldus Frank de weerman. We rijden met de auto naar het zuiden van Limburg, meer bepaald: Kortessem. Daar parkeren we de auto in de buurt van de bushalte aan de N20, de GR loopt er pal langs. Het is nog een beetje donker, koud en erg mistig wanneer de bus ons oppikt. Na een korte rit stappen we uit aan het station van Hasselt, waar we genieten van een koffie in het stationsbuffet (helaas sinds eind 2019 gesloten). We testen de verluiermogelijkheden in het station van Hasselt, maar die zijn minimaal: er is een verluiertafel, maar die hangt niet op. Ze ligt los op de grond…  Niet echt een succes, maar we kunnen Paulien verschonen. We stappen in de trein naar Genk en doen ondertussen Paulien haar wandelpak aan, zo krijgt ze het zeker niet koud. De trein komt tijdig aan in Bokrijk. Paulien gaat vandaag voor het eerst mee in de Vaude Wallaby wandeldrager, ze werd een beetje te zwaar om op de buik te dragen. Ze pruttelt wat tegen, maar als we stappen is ze tevreden. We zijn weer op weg!

In de trein
Start aan station Bokrijk

We verlaten het station van Bokrijk, nog steeds in de mist. Vanaf hier volgen we trouwens een nieuw traject van GR 564. Tot 2016 ging het nog via Godsheide naar Diepenbeek. Dat stuk had nogal wat asfalt en we zijn dan ook benieuwd naar de wijzigingen. We steken de Hasseltweg over en Paulien is ondertussen al in slaap gevallen, geen 5 minuten heeft het geduurd. Het gaat verder over enkele rustige asfaltwegen tot aan het Lang Water. Kim spot zowaar, in de mist, een zilverreiger aan de Waterlelievijver. Na dit mooie paadje, staan we aan het Albertkanaal. We stijgen naar het sluizencomplex Diepenbeek en aan een nieuw geplaatste wandelboom verlaten we GR 5; ooit passeren we hier dus nog eens. We steken het kanaal en de N702 over, daarna stappen we kort door een bosje langs de Boudewijnlaan. We volgen een mooi slingerend pad. De GR probeert zoveel mogelijk het asfalt te vermijden, meer eens we in de woonwijk van Dorpsheide komen is dat onmogelijk.

Vertrek in de mist
Heel even stappen we in Hasselt
Waterlelievijver
Zilverreiger gespot! Goed zoeken
Albertkanaal
Wandelboom GR564 / GR5

We stappen verder door de woonwijk, maar ook heel even door een klein parkje tussen enkele huizen. We krijgen nog even wat asfalt onder de voeten. Gelukkig mogen we na de drukke Sint Servatiusstraat door Natuurreservaat Dautewijers stappen. We volgen eerst een mooi, maar heel drassig pad. Dankzij een omheining langs het pad geraken we er droog doorheen. Na dat ene natte stukje volgt een mooie passage door dit gebied. Via de Heidestraat wandelen we naar het volgende Natuurreservaat: Dorpsbemden. We wandelen een stukje rond de grote Pomperikvijver. Enkele mooie paadjes en een plankenpad loodsen ons door dit natte gebied. In de verte zien we de kerk van Diepenbeek, nog steeds onder een grijze lucht maar de mist is stilaan aan het wegtrekken. We wandelen verder langs de Caetsbeek tot aan de Stationsstraat waar we de Demer oversteken. Hier kwam het oude traject van GR 564 van de andere kant, we vinden het wel degelijk een verbetering! We wandelen langs de oude waterburcht tot aan het station. Het café op de hoek is gesloten, maar gelukkig is er een beetje verder een broodjeszaak open waar we binnen kunnen zitten, want het is tijd om Paulien haar eten te geven.

Parkje in Dorpsheide
Natuurreservaat Dautewijers
Pomperikvijver
Diepenbeek is in zicht

Nadat Paulien haar eten op heeft en wij een lekker kom soep, is het tijd om verder te wandelen. Ondertussen is het ochtendgrijs helemaal weg en wandelen we onder een stralende hemel. We stappen door het centrum van Diepenbeek, waar we nog een mooie oude wegwijzer passeren. Via de Sint Janslaan verlaten we het centrum en al snel stappen we terug over een onverhard pad. We wandelen langs een maisveld en daarna is het terug wat asfalt vreten. Ook hier volgt GR 564 een ander traject t.o.v vroeger. We passeren de eerste fruitplantages met laagstam, we zijn nu echt in Haspengouw! Het geluid van voorbijrazende auto’s komt dichterbij, logisch want niet veel later steken we de E313 over. Onze tocht verloopt nog even verder over rustige baantjes. Daarna gaat het over een zandweg, vanwaar we een mooi uitzicht hebben over de streek.

Wegwijzer in Diepenbeek
De eerste fruitvelden
Over de E313
Uitzicht vanaf de zandweg, na de E313

Na het stukje veldweg komen we uit in de Kruisstraat. We volgen deze tot aan ’t Klein Cafeeke, zo te zien al jaren gesloten. Vanaf hier krijgen we gezelschap van de Streek GR Haspengouw, er is een kleine wandelpaal geplaatst. Vanaf hier volgen we kort de Netelbroekstraat om alzo toegang te verkrijgen tot het gelijknamige natuurgebied. Water is nog steeds een belangrijk element in dit 66 ha grote gebied. Zoals zoveel gebieden heeft ook Nietelbroeken last gehad van het rechttrekken van de beek. Daarom is Natuurpunt bezig met het herstel naar de oorspronkelijke toestand. Dat het een nat gebied is zullen we geweten hebben… Eerst stappen we nog over een brede zandweg, maar wat verder in het bos naderen we de Mombeek. Het pad is met momenten moeilijk en wegzakken in de modder is onvermijdelijk. Na het oversteken van de beek zijn er gelukkig vlonders voorzien op de natste stukken.

Gesloten café
Kleine wandelboom
Natte voeten! De vlonders zijn welkom
Maar wel een heel mooi gebied

We volgen nu een heel stukje een vlonderpad en het uitzicht is echt prachtig. Aan een splitsing nemen we terug afscheid van de Streek GR Haspengouw en zoekt GR 564 weer zijn eigen weg. We steken de Oude Mombeek over en opnieuw is het zoeken naar plekjes om de voeten droog te houden. Naarmate we de beek achter ons laten wordt het pad droger. We wandelen nog een klein stukje door een weide en dan hebben we terug asfalt onder de voeten. We stappen nog even over de Herbroekstraat om dan naar rechts uit te wijken. Hier kwam GR 564 vroeger van de andere kant, het nieuwe pad is echt veel beter en ook mooi! Er rest ons nog een paar honderd meter tot aan de N20 en daar vinden we, met een paar kilo modder aan onze schoenen, onze auto alweer terug. Geslaagde wandeldag met Paulien, die voor de allereerste keer in de rugdrager zat!

Aan de Oude Mombeek
N20: bestemming bereikt

Conclusie:

GR 564 verlaat de Kempense zandgrond en kiest resoluut voor het vruchtbare Haspengouw. Dit traject heeft een grote verandering ondergaan en zeker ten zuiden van Diepenbeek gaat de route er echt op vooruit. Het is een mooie dagetappe met een perfecte mix van rustige verharde wegen en natuurgebiedjes. Het stukje rond Dorpsheide is wat minder, maar daar is ook gewoon geen alternatief voor. 

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn bereikbaar met openbaar vervoer. Aan het eindpunt kan je bus 4 of 38 van De Lijn nemen aan de halte Kortessem Printhagenstraat. De bus brengt je in 15 minuten tot aan het station waar je overstapt op de trein naar Genk. Afstappen doe je in Bokrijk. Alternatief is om in Hasselt de bus te nemen naar de bushalte gelegen aan de N75. Op weekdagen kan dit elk uur, tijdens het weekend om de 2 uur. Let op, want op zondag kan je pas om 12u starten in Bokrijk! De totale verplaatsing duurt iets minder dan een uur. Controleer vooraf de dienstregeling!
  • Parkeren langs de N20 aan de bushalte is niet mogelijk, maar in de Winkelstaart kan het wel. Weliswaar in de berm. In Bokrijk kan je betaald parkeren aan het station (€ 5 per dag). Wanneer het openluchtmuseum Bokrijk gesloten is, geldt daar gratis parkeren. Parking P2 ligt het dichtste bij het station.
  • Bevoorrading is mogelijk na 6 km stappen in Dorpsheide (Lutselus). Je wandelt langs de Spar. In Diepenbeek is er na 11,2 km ook nog een Carrefour Express waar de route langskomt.
  • Na 6 km is er Eethuis Davina in Dorpsheide. Hiervoor moet je een kleine 200 meter uitwijken. In Diepenbeek (na 11 km) zijn er mogelijkheden genoeg. Zelf hebben we iets gegeten en gedronken in Sanseveria Foodcorner, gelegen iets na de overweg. Op de markt van Diepenbeek zijn voldoende café’s, bijvoorbeeld Bierpunt. We gaan alle mogelijkheden hier niet opnoemen. Na Diepenbeek kom je geen horeca meer tegen.
  • Wij hebben Paulien haar eten laten opwarmen in Sanseveria Foodcorner. Er waren babystoelen aanwezig, maar geen verluiertafel of -kussen. 

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR564 Etappe 4: Bokrijk – Kortessem   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *