GR 564 Etappe 5: Kortessem – Gelinden

Afstand (GPS): 26,2 km (excl. 3 km fietsen)
Afstand (gepland): 25,1 km

Stijgen: 290 meter
Dalen: 265 meter
Tijd: 11:55 – 18:30
Gemiddelde snelheid: 4 km/h
Onverharde paden: 48 %

Leeftijd Paulien: 10 maanden

Gepland hoogteprofiel

Een van de eerste zonnige dagen tijdens de paasvakantie wil zeggen dat half België weer in de file staat naar de zee. Wij kiezen dan uiteraard voor een wandeldag. Tijd om een vervolg te breien aan ons GR 564 verhaal. Een hele lange etappe vandaag, maar anders is het stuk naar Landen te lang… Het is zondag en dan is het openbaar vervoer een ramp. De bussen rijden dan meestal pas vanaf 11u. Deze wandeling kan op een zondag gewoon niet georganiseerd worden zonder extern vervoer, daarom zet ik Kim en Paulien af in Heers, waar ze in The Passage even kunnen wachten tot ik terug ben. Zelf rijd ik met de auto naar het eindpunt in Gelinden. Na het parkeren van de auto, fiets ik terug naar Heers, dat is wel even puffen met een gewone fiets. We staan netjes op tijd aan de bushalte en merken enorm veel motards op (eerste zondag mooi weer…). We hopen op een ontspannen wandeldag maar vrezen o.a. voor Vespa toerisme, ach we zullen wel zien. Om 11u18 pikt de 1e bus van de dag ons op en brengt ons in 30 minuten rechtstreeks naar de Printhagendreef in Kortessem. Paulien gaat in de wandeldrager. Aangezien die geen zonnedak heeft, het accessoire is zelfs niet meer leverbaar voor onze nieuwe wandeldrager, hebben we zelf iets ineen geknutseld om ze te beschermen. Benieuwd of het lukt. In ieder geval gaan we de Vaude Wallaby na deze wandeling niet meer gebruiken. Om 11u55 zijn we op weg.

In Heers aan de bushalte
Zelfgemaakte zonbescherming

We volgen eerst de Printhagendreef langs het gelijknamige kasteel Printhagen, de dag van vandaag nog steeds in privébezit. Vanaf deze etappe gaat de nieuwe topogids trouwens ook mee, altijd leuk om een boekje met extra informatie bij te hebben. We volgen de kasseiweg, waarna we al snel langs de eerste grote fruitplantages komen, die zullen we vandaag nog héél veel zien. We stappen verder en verlaten Kortessem voor Wellen. We wandelen verder tussen, hoe kan het anders, fruitplantages. Er zijn echter nog geen bloesems te zien, we zijn helaas iets te vroeg. We stappen heel eventjes over de Bosstraat en gaan dan rechts het natuurgebiedje Grote Beemd in. Het vrij droge pad loopt langs de Oude Beek van de Herkvallei. Het gebied wordt door Natuur en Bos gebruikt om er zaadjes te oogsten van steeds zeldzamer wordende planten. We stappen verder tot aan de N777. Via een kerkwegel langs de Herk bereiken we het centrum van Wellen. We wijken hier even uit naar een café om Paulien haar eten te geven en zelf wat te drinken, het is ondertussen al 25°!

Kasteel Printhagen
Fruitgaarden domineren de wandeling
Grote Beemd
Wellen is in zicht

Nadat Paulien weer flink gegeten heeft is het tijd om te vertrekken, want we moeten nog meer dan 20 km stappen. We hebben haar reservekledij al moeten aandoen want haar pamper zat overvol… We verlaten Wellen via een zandweg naar het natuurgebied Broekbeemden. Een zeer nat gebied volgens de topogids. Tot aan het poortje geraken we er nog door, maar in de wei met de Schotse Hooglandrunderen zakt Kim in de modder tot boven haar schoenen. We moeten omkeren en het beschreven alternatief volgen. Na een korte omweg wandelen we verder over een droger pad en steken we de Herk over, geen modder meer nu! We stappen verder, een mooie holle weg leidt ons richting Kerniel. Wanneer we uit de Herkvallei zijn geklommen hebben we weer een mooi uitzicht. We passeren een perenplantage die besproeid is geweest met een klei-preparaat. Dit is blijkbaar een natuurlijke manier van beschermen tegen insecten en temperatuurschommelingen. Waar we daarnet nog in de vochtige vallei wandelden is het hier puffen!

Broekbeemden, helaas te nat
Golvend Haspengouw
Holle weg
Besproeide fruitplantage

Aan de Sint-Annakapel wandelen we verder over de Nielstraat. Er volgt een lang, saai stuk asfalt. Gelukkig spotten we hier wel de eerste bloesems! We stappen het slaperige dorpje Kerniel in, maar verlaten het alweer snel. We wandelen naar een prachtige treurwilg waar we ook de Streek GR Haspengouw weer tegenkomen. Een mooi plekje om even te pauzeren. We dalen af via een smal pad en stijgen dan naar de abdij Mariënlof. Het toerisme viert hier hoogtij want het terras zit afgeladen vol. We stappen verder en passeren de brug over de oude fruitspoorlijn (spoorlijn 23 – opgebroken en thans een fietspad). We dalen af naar het fietspad en blijkbaar zijn we hier de mist ingegaan want je moet eerst een pad volgen langs een fruitplantage om daarna op de spoorlijn uit te komen. We volgen de spoorlijn verder tot aan de stoomstroopfabriek. Deze kreeg nationale bekendheid in 2007 als winnaar van de Monumentenstrijd. Veel valt er niet te zien, het is een grote bouwwerf. We stappen verder naar het centrum van Borgloon, helaas volgt de GR nog steeds een oninteressante weg daar naartoe. In het centrum slingert de GR gelukkig wel over kleine wegen. Op het pleintje aan de kerk komen we midden in een kermis terecht. Hier is opnieuw een afsplitsing van de Streek GR Haspengouw. De door de gemeente geschonken wandelboom staat er helaas troosteloos bij. (wandelboom in betere tijden – foto van Jo Walker)

Sint-Annakapel
De eerste bloesemens ontluiken
Mooie treurwilg
Abdij Mariënlof, Colen
De oude fruitspoorlijn
Wandelboom met oude naam

Op de kermis kopen we nog wat extra flesjes water want met dit warme weer slinkt onze watervoorraad zienderogen. We wandelen verder naar het oude stadhuis van Borgloon en verlaten de hoofdstad van het voormalige graafschap Loon. Via enkele trappen dalen we van de burchtheuvel af. We steken de N79 over en wandelen langs een kerkhof. In de verte zien we kasteel Hulsberg, voorzien van een prachtige boomgaard. Aan de rand ervan bevindt zich de Loretokapel. Het gaat verder over beton tussen de fruitgaarden tot aan het gehucht Gotem. Veel zien we niet van het gehucht en we stappen verder langs een beek, de Herkebeek. We vervolgen over een kasseiweg en een betonweg tot aan de Romeinse Kassei. Hier zien we het Jennebeeld, een plaats waar vroeger heksen verbrand werden. Tevens kruisen we hier GR 128 (Vlaanderenroute). De afstanden op de wandelboom moeten echter aangepast worden, mede door omleggingen kloppen ze niet meer. Vanaf deze plaats hebben we ook een mooi uitzicht over golvend Haspengouw. Een holle weg en een mooi smal pad loodsen ons vlot tot in Mettekoven. Het is inmiddels 16u45. Tijd om Paulien haar fruitpap te geven en dat doen we in het bekendste en enigste café in heel Mettekoven: het Martenshof!

Oud stadhuis van Borgloon
Loretokapel
Langs de Herkebeek
Wandelboom aan Jennebeeld
Op naar Mettekoven
Mooi uitzicht op Borgloon

Bij het verschonen moeten we Paulien opnieuw andere kleren aandoen. Het wordt problematisch want we voorzien altijd extra kledij, maar geen 3 stuks. Ze geniet van haar fruit en wij drinken wat op het terras, maar wanneer we opnieuw willen vertrekken is het voor de 3e keer prijs. We hebben geen proper rompertje meer, daarom hopen we dat het zonder lukt tot we aan de auto zijn. We moeten nog 4,5 km stappen, er zit niks anders op. We verlaten Mettekoven over een asfaltweg. Net voor de Herk stappen we nog eens door een bosje. We volgen deze weg tot Klein-Gelmen. Hier maakt de GR nog even een terechte omweg langs Engelmanshoven. Het is zelfs eventjes pittig, want we klimmen nog wat. We stappen langs een Merovingisch grafveld, daterend tussen 525 en begin 7e eeuw. Vervolgens stijgen we een beetje tot aan een picknickbank en genieten we van het uitzicht met de stilaan ondergaande zon. Via een smal pad met trapjes dalen we terug af naar Engelmanshoven-Dorp. Onze zelfgemaakte zonwering geeft er uiteindelijk de brui aan. Gelukkig is het nog maar een paar honderd meter tot aan de N3, de bekende Chaussée d’Amour. Daar vinden we de auto terug en daarmee zit deze etappe er na 26,1 km op! Paulien heeft het gelukkig droog kunnen houden. En Vespa’s? Die hebben we niet gezien of gehoord! Nu nog snel naar Heers om de fiets op te pikken! Een zware, lange dag maar het was zeker de moeite waard!

We verlaten Mettekoven
Merovingisch grafveld
Engelmanshoven
De laatste stapjes

Conclusie:

We kozen voor een lange etappe omwille van het gewijzigde traject van de vervolgetappe naar Landen. Kasteel Printhagen opent de poorten naar Haspengouw: fruitplantages zijn de rode draad doorheen de etappe. Het hoogtepunt is letterlijk en figuurlijk Borgloon, zeker een bezoek waard. Hoewel er een paar saaie stukken inzitten is er toch veel afwisseling: diverse natuurgebiedjes, mooi uitzichten over het golvende landschap, af en toe een bosje en een holle weg. Alle ingrediënten van Haspengouw zijn aanwezig!

Praktische info:

 • Begin- en eindpunt zijn bereikbaar met openbaar vervoer. Het is echter niet simpel om van het eindpunt naar het beginpunt te geraken, maar het is mogelijk. Op schoolweekdagen kan je de bus nemen aan de halte Gelinden Dorp, gelegen langs de GR. Je moet wel 2x overstappen, namelijk in Sint-Truiden en in Hasselt of Tongeren. Er zijn slechts 3 ritten, dus plan alles goed. De eindhalte is Kortessem Printhagenstraat. De hele verplaatsing duurt maar liefst 1u30.
  • Een alternatief is om de vorige etappe tot Wellen te stappen. Je moet deze etappe dan aanvatten in Wellen. Het vervoer van Gelinden naar Wellen is mogelijk mits gebruik van belbus.
  • Wat deden wij? Ik heb Kim en Paulien in Heers afgezet, vlakbij de bushalte Heers Weg naar Borgworm. Hier kan je, zowel tijdens de week als het weekend, bus 38 van nemen naar Hasselt. De rit duurt 30 minuten tot Kortessem Printhagenstraat. Je kan dan de auto achterlaten aan het eindpunt en 3,3 km fietsen naar Heers. 
  • Waarom niet alles terugfietsen? Zeker met een elektrische fiets is dat mogelijk. Je zet de auto aan het eindpunt en fietst naar het beginpunt.
  • Je kan uiteraard de etappes anders opsplitsen in functie van openbaar vervoer. Het advies is om alles goed vooraf uit te plannen.
 • Parkeren in Gelinden is mogelijk langs de N3, er zijn parkeerstroken voorzien langs de weg. In Kortessem kan je niet langs de N20 parkeren aan de bushalte, maar wel in de berm in de nabijgelegen Winkelstaart.
 • Dit is een zeer lange etappe. Het is uiteraard mogelijk om ze op te splitsen. Onze volgende etappe was normaal tot Landen maar die hebben we uiteindelijk ook opgesplitst omdat het te zwaar werd met de kinderen. Eventueel kan je een andere indeling overwegen, maar let op want ook met deze indeling hang je soms af van belbussen:
  • Kortessem – Borgloon 15km
  • Borgloon – Mielen boven Aalst: 16km
  • Mielen boven Aalst – Landen: 18km
 • Bevoorrading is mogelijk in Wellen, na 5,5 km. De Lidl ligt vlakbij. Na 14 km ben je in Borgloon, daar kan je terecht in een lokale supermarkt. De grote ketens liggen buiten het centrum. In Engelmanshoven wandel je langs de SPAR.
 • Onderweg kom je heel veel horeca tegen. Na 1,5 km kan je iets kopen in de fruitsupermarkt (automaten). In Wellen zijn er veel mogelijkheden. We hebben iets gedronken in ’t Schaliehuys. Hiervoor moet je even uitwijken naar de kerk. Je kan ook iets drinken in koffiebar Elphero of iets eten in broodjesbar @croc. Tot Kerniel kom je niets tegen, maar in abdij Mariënlof kan je na 11,3 km stappen wel iets drinken in het fruitmuseum. Aan het station van Borgloon is er café ’t Pleintje. In het centrum van Borgloon (na 14 km stappen) zijn veel horecazaken, bijvoorbeeld: Bierpunt Borgloon of Herberg de Klappoel. Als je na 21 km stappen nog dorst hebt dan is ’t Martenshof in Mettekoven zeker een aanrader. Aan het eindpunt je dorst lessen kan in café de Linde in Gelinden. Mogelijkheden genoeg!
 • Wij hebben Paulien haar middageten laten opwarmen in ’t Schaliehuys. Hier waren babystoelen aanwezig, alsook een verluierkussen. Haar fruit heeft ze gekregen in ’t Martenshof. Hier waren ook kinderstoelen aanwezig, maar geen verluiermogelijkheden.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR564 Etappe 5: Kortessem – Gelinden   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *