GR 512 Etappe 1: Diest – Bekkevoort

Afstand (GPS): 13,9 km (incl. 1,1 km aanloop)
Afstand (gepland): 13,4 km
Stijgen: 146 meter
Dalen: 128 meter
Tijd 13u40 – 17u00
Gemiddelde snelheid: 4,4 km/h
Onverharde paden: 42 %
Leeftijd Paulien: 1 jaar en 4 maanden

Hoogteprofiel

GR 512 heeft eigenlijk nooit echt op de planning gestaan, maar na het lezen van het artikel in het wandelmagazine “Op Weg” waren we toch verkocht. We hebben al eens ooit een heel kort stukje van deze GR gezien tijdens het stappen van de Streek GR Vlaamse Ardennen. Vandaag stond er iets anders op de planning maar omwille van een last-minute annulatie hebben we dan voor een korte etappe gekozen van GR 512. Het is al 13u05 wanneer we de auto parkeren op de carpoolparking van Bekkevoort. Wegens werkzaamheden is het even zoeken om erop te geraken, maar het lukt. Snel de wandelschoenen aan en dan naar de tijdelijke bushalte. Deze ligt wegens de werken een paar honderd meter terug, maar net op dat moment zien we de bus al voorbijrijden… 7 minuten te vroeg! Miljaar, daar gaat onze wandeldag. Kim stelt voor om dan maar naar Diest te rijden en daar te starten. Op naar Diest! We vinden er gelukkig snel (gratis) parking ter hoogte van enkele appartementen, dit vlakbij de Schaffense poort, het startpunt van GR 512Iets later dan gepland beginnen we de wandeling aan de inmiddels aangepaste wandelboom. Hier vertrokken we eind 2015 voor onze tocht over GR 561. GR 5 passeert hier ook, dat zal hopelijk voor binnenkort zijn. Wij wandelen nu het centrum in om te starten met een stadswandeling door Diest, want GR 512 werd recent aangepast. Het is iets wat we niet echt gewoon zijn van een GR, zo’n stadswandeling, maar we geven het een kans. Eerst stappen we langs de oude Demerloop, deze werd recentelijk terug open gegraven nadat ze in de jaren ’60 werd dichtgemaakt. Het is aangenaam wandelen hier.

We starten aan de gekende wandelboom
Paulien heeft er zin in!
De herstelde oude Demerloop

We vervolgen onze weg door het Park Cerkel met aan de ingang de Bierproever. Vervolgens stappen we langs de Dolle Griet aan de Lakenhalle. De plaats wordt ingenomen door een jeugdbeweging. We stappen heel even over de winkelstraat en dan gaat het naar het hoogtepunt van Diest: het Begijnhof. We zijn hier nog nooit geweest, maar een wandeling doorheen dit Unesco erfgoed is echt wel de moeite. De pracht begint al bij de ingang. De gebouwen, de straten, de aankleding: alles ademt de sfeer van weleer uit. Zeker een bezoekje waard en een GR waardige omweg!

Flaneren door het Park Cerkel
De Dolle Griet, omgeven door scouts
De ingang van het begijnhof
Het begijnhof. Prachtig erfgoed!

De stadswandeling vervolgt zijn weg daarna via Stadspark de Warande, dit gaat gepaard met een eerste klimmetje. We wandelen daarna verder naar de Sint Sulpitiuskerk aan de grote markt. Hier heerst een een gezellige drukte, mede door het startweekend van de scouts. Wij laten de terrasjes voor wat ze zijn en stappen verder naar de Allerheiligenkapel en daarna naar het hoogste punt van Diest, de citadel. Een korte pittige klim later staan we aan de ingang van de citadel. De topogids leert ons dat het leger deze al even heeft verlaten en men hier een ziekenhuis gaat bouwen. Momenteel is het nog een oase van veel groen. We hadden eigenlijk iets meer verwacht van de citadel, voor een uitzicht over de streek hoef je de klim dus niet te doen, want de citadel zelf kan je niet bezoeken. Het is gelukkig wel rustig wandelen tussen het groen. 

Ingang van het Warande stadspark
Wandelen langs de citadel

Na een korte afdaling staan we aan het drukke kruispunt van de N10 met de R26. Hier verlaten we het centrum van Diest en wandelen we via de Galgenveldstraat naar de gelijknamige Galgenberg. Deze rustige asfaltweg wordt al snel een mooie holle weg, dit nadat GR5 en de streek GR Hageland ons pad vervoegd hebben. Er is daar geen wandelboom, let dus goed op de markeringen! In de nieuwe topogids staan ook de zitbanken aangeduid, dat is handig want Paulien is net wakker en het is tijd voor de fruitpap. De eerstvolgende zitbank is vlakbij, net na de klim en daar maken we dan ook dankbaar gebruik van. Met zicht op de Hagelandse landschap geniet Paulien van haar fruit. In de verte zien we ook een hoge toren, we vragen ons af of het die van Scherpenheuvel is….

Stickerwandelboom
Mooie holle weg naar de Galgenberg

Na een korte pauze wandelen we verder langs de open velden. We genieten van de mooie vergezichten. Via de Prinsenbosstraat moeten we even doorsteken naar de volgende trage weg. Hoewel we slechts 500m over deze asfaltweg wandelen vliegen er toch 4 auto’s voorbij. Duidelijk een sluipweg tussen de N2 en de N10. Wij slaan gelukkig snel linksaf en passeren daarmee ook de gemeentegrens van Scherpenheuvel Zichem. We zagen dus wel degelijk de Basiliek van Scherpenheuvel vanaf onze rustbank, zo vertelt de topogids ons ook. Op het einde van deze veldweg zien we de wandelboom staan. We nemen afscheid van GR5 en Streek GR Hageland. We vervolgen onze weg naar een grote boerderij.

Zicht op de Basiliek
De rust van de trage weg
De wandelboom

Via een smal paadje langs een weide bereiken we terug een grotere veldweg. We passeren nog een windmolen in aanbouw en zien dan de E314, waarvan het lawaai ons al even tegemoet kwam.We gaan onder de snelweg door en betreden zo het grondgebied van Bekkevoort. Normaal zou onze etappe hier stoppen, maar aangezien de bus weer net weg is besluiten we om nog even door te wandelen tot het centrum van Bekkevoort. Dit dorpje met ongeveer 6000 inwoners kent iedereen wel van de E314 afrit. GR 512 zoekt gelukkig zo veel mogelijk trage wegen op. Onze laatste is ook weer zo’n mooie: tussen een maïsveld en een woning hebben we net genoeg plaats om te wandelen. Aan de Steenberg eindigt onze etappe voor vandaag. We wandelen nog even langs deze drukke weg tot de bushalte aan de kerk. Hier genieten we van de aanwezige kermis met bijbehorende muziek. Onze kleine meid is uitgeteld, want ze blijft gewoon in de wandeldrager zitten in de bushalte. De bus komt stipt aan en brengt ons snel naar Diest. Einde van een onvoorziene wandeldag!

Smal pad na de boerderij
Het Hageland
We naderen ons doel: Bekkevoort

Conclusie:

GR 512 kan ons tot nu toe zeker bekoren. Het aangepast traject doorheen het centrum van Diest is zeker geslaagd, vooral de tocht door het Begijnhof is een topper. Na de citadel volgt dan de eerste echte kennismaking met het Hagelandse landschap. Volop geniet van mooie uitzichten. Een ideale etappe om een nieuwe GR te starten want dit smaakt naar meer!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt liggen rechtstreeks met elkaar in verbinding door bus 370 van De Lijn. Bussen om het uur op weekdagen en tijdens het weekend. Controleer steeds de dienstregeling en wees tijdig aan de halte. Onze bus was 7 minuten te vroeg weg. Neem de bus van halte Assent Oprit A2 tot Diest Euro Shoe
  • We parkeerden de auto in eerste instantie op de carpoolparking van de afrit Bekkevoort. In Diest is/was gratis parkeren mogelijk langs de ring, vlakbij de bushalte.
  • Je kan deze korte etappe gerust langer te maken door onze volgende etappe met deze te combineren. Bus 370 blijft ook dan het vervoermiddel bij uitstek om begin- en eindpunt te verbinden. Dankzij GR5 kan je een mooie lus maken met GR512 door en rond Diest. Een ideale bewegwijzerde luswandeling voor de liefhebbers.
  • In Diest is er uiteraard bevoorrading mogelijk. Ook in Bekkevoort kan je aan de bushalte terecht voor iets kleins in de shop van het tankstation.
  • In Diest is er enorm veel horeca, zeker aan de markt (vb de Biertempel). Het zijn er teveel om hier op te noemen. Let wel, eens uit Diest kom je niets meer tegen.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR512 Etappe 1: Diest – Bekkevoort   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *