GR 512 Etappe 2: Bekkevoort – Tielt-Winge

Afstand (GPS): 8,1 km (incl. 1,25 km aanloop)
Afstand (gepland): 7,9 km

Stijgen: 74 meter
Dalen: 25 meter
Tijd: 14u20 – 16u10
Gemiddelde snelheid: 4,5 km/h
Onverharde paden: 39 %
Leeftijd Paulien: 1 jaar 4 maanden

Hoogteprofiel

Een hele korte etappe vandaag, maar dat komt omdat we het anders niet geregeld krijgen met het openbaar vervoer voor het verdere vervolg. De bedoeling was om dit stuk samen met de vorige etappe te stappen, maar dat is toen niet gelukt. Dan genieten we maar van een korte zondagswandeling. We parkeren onze auto aan de stelplaats van Tielt-Winge. Onze bus is nu natuurlijk bijna 10 minuten te laat in plaats van te vroeg, maar ze is er tenminste. Luttele minuten later stappen we af in Bekkevoort. Vanaf hier is het ongeveer 850 tot aan de aansluiting met GR 512. Het is even langs de drukke weg naar Scherpenheuvel, maar daarna zoeken we snel weer de rust van het Hageland op.

Wachten op de bus...
We starten aan een rustige weg

Hoewel het centrum en de bebouwing van Bekkevoort nooit veraf zijn wandelen we toch over rustige wegen en enkele buurtwegen. Af en toe zijn er wat minder aangename stukken, maar die duren gelukkig nooit echt lang. De Oude Tiensebaan is zo’n voorbeeld: veel verkeer met als bonus het lawaai van de E314 op de achtergrond. Maar we nemen nu echt wel definitief afscheid van deze snelweg. Na deze drukke weg wandelen we even door een woonbuurt en dan zoekt de GR weer een klein natuurgebiedje op, namelijk “de Bleuken“. De passage is kort, maar wat groen doet altijd wonderen. Gelukkig is er een vlonderpad voor het eerste stukje, want de netels vieren hier hoogtij. Helaas prijs, had ik maar een lange broek aangedaan. Dat zal weer even prikken, maar de zon laat dat gelukkig snel vergeten. 

In de verte de kerk van Bekkevoort
Het natuurgebied 'de Bleuken'
Genieten van de groene passage

Het gaat enorm vlot vandaag. We passeren de gemeentegrens en stappen zo het grondgebied van Tielt-Winge binnen. We wandelen nog even verder over een rustige weg langs de wijk Heuvel. Deze weg is wat hoger gelegen en geeft een mooi uitzicht. Een beetje later passeren we het oudste bakstenen huis van de streek, toch handig zo’n topogids vol weetjes. Anders hadden we natuurlijk nooit geweten waar de straatnaam “Stenenhuisstraat” vandaan zou komen… Van de Stenenhuisstraat gaat het naar de Vlooibergstraat. Iedereen weet ondertussen wel wat daar te vinden is… of was. Voor ons is het eerst klimmen naar het hoogste punt van Tielt-Winge. Op korte afstand stijgen we van 60 naar 90 meter. 

Paddenstoelen
De laatste kilometers in zicht
Paulien slaapt vlotjes door
Het oudste bakstenen huis van de streek

Boven wacht dan normaal de beloning met een uitzicht over de regio vanaf de Vlooybergtoren. Helaas werd deze op 30 juni 2018 slachtoffer van vandalisme. De 11m hoge constructie kan dus momenteel niet beklommen worden. We hadden gehoopt dat hij ondertussen wel hersteld zou zijn. Niet dus, dan komen we een andere keer wel terug. Ondanks de afgesloten toren is er toch volk. Enkele wandelaars en fietsers houden er samen met ons halt. Wij wandelen dan maar verder naar Blerebergstraat, de drukke verbindingsweg tussen Tielt-Winge en de N2. Na het oversteken van deze weg nemen we voorlopig weer afscheid van onze GR. Via een parallel kerkpaadje wandelen we vlot terug naar het busstation van Tielt-Winge.

Het 'beklimmen' van de Vlooiberg
De vernielde Vlooybergtoren
Helaas niet toegankelijk
Uitzicht vanaf beneden
En ze is terug wakker

Conclusie:

Het klopt dat je in deze etappe wat meer doorheen ‘verstedelijkt’ gebied stapt, maar toch verveelt het, op twee drukke wegen na, niet. De etappe wandelt vlot en is dan ook zeker te doen als je ze in combinatie met de vorige wandelt. Het biedt dan een mooie afwisseling omdat je hier stukken hebt waar je goed dan doorstappen. De Vlooybergtoren zou normaal eind oktober 2018 hersteld moeten zijn, een ideale plek om de etappe dan af te sluiten.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt liggen wederom rechtstreeks met elkaar in verbinding door bus 370 van De Lijn. Bussen om het uur op weekdagen en tijdens het weekend. Controleer steeds de dienstregeling. Je stapt op aan de halte Tielt-Winge Stelplaats en stapt af aan de halte Bekkevoort begraafplaats.
  • Je kan deze korte etappe gerust langer te maken door deze met onze vorige etappe te combineren. Bus 370 blijft ook dan het vervoermiddel bij uitstek om begin- en eindpunt te verbinden.
  • Parkeren is mogelijk aan de bushalte in Tielt-Winge. Hier zijn een 10-tal parkeerplaatsen voorzien. Ook in Bekkevoort is er voldoende parking langs de weg, vlakbij de bushalte.
  • Je kan je eventueel bevoorraden in het tankstation, vlakbij de bushalte. Er is een kleine shop. Onderweg kom je niets tegen. Aan de stelplaats van Tielt is een nachtwinkel. Veel meer is daar niet, want de halte ligt aan een druk kruispunt dat ver van het centrum ligt.
  • Wanneer je in Bekkevoort start kan je eventueel iets eten in Pallieter, deze zaak ligt niet ver van de bushalte. Onderweg wandel je, na 4km langs Herberg de Bleuken. Op het einde kan je, aan de bushalte, terecht in San Marino.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR512 Etappe 2: Bekkevoort – Tielt-Winge   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

One Response

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *