GR 5 Etappe 3: Oostvoorne – Stellendam

Afstand (GPS):  21,7 km (incl. 1 km aanloop)
Afstand (gepland): 20,5 km

Stijgen: 58 meter
Dalen: 58 meter
Tijd: 10:25 – 16:35
Gemiddelde snelheid: 3,5 km/h
Onverharde paden: 61 %
Leeftijd Paulien: 1 jaar en 5 maanden

Hoogteprofiel (let op de schaal!)

Ons weekje Center Parcs loopt weer stilaan op z’n einde, maar na een dag rust is het tijd voor nog een etappe van de GR 5. Onder een stralende zon zetten we koers naar de haven van Stellendam, een ritje van 10 minuten met de auto. We parkeren aan het bedrijventerrein en gaan naar de bushalte. Helaas is daar maar plaats voor 1 persoon in het smalle schuilhokje, hier zullen weinig mensen opstappen denk ik. De overvolle bus arriveert een paar minuutjes te laat. We vinden gelukkig nog net plaats om te zitten. We hebben maar liefst 2 overstappen vandaag. De eerste overstap in Hellevoetsluis is weer wat krapjes, maar gelukkig wordt de vertraging ingehaald en hebben we uiteindelijk tijd genoeg. Op de bus naar Brielle is het rustig, Paulien valt er zelfs in slaap op mijn schoot. In Brielle stappen we opnieuw over op de bus naar Oostvoorne, Paulien slaapt gewoon verder in mijn armen. Mooi op tijd bereiken we het centrum van Oostvoorne. Paulien krijgt – tegen haar zin – warmere kleren, mag in de rugdrager en we zijn weer op pad. We stappen nu de extra kilometer naar het begin van de etappe, de combinatie met de fiets was niet mogelijk en normaal is het vandaag maar 20,5 km.

Na wat gemor klaar voor vertrek
Even later vervolgen we weer GR5 / E2

We verlaten Oostvoorne via een rustige weg en al snel vinden we weer de aansluiting met de GR 5. Een mooi fietspad loodst ons langs het groene strand van het Oostvoornse Meer. We nemen een vlotte start en na een dikke kilometer nemen we aan de Koepel Zeeburg voor een hele tijd afscheid van het asfalt. We beginnen nu aan een prachtig parcours. Eerst gaat het over de Kaapduin naar het duinhuis. De track wijkt weer regelmatig af van de bewegwijzering. Het is beter om de track van de LAW5-1 te nemen i.p.v. die van de GR 5, want die is volgens mij niet echt up-to-date. We wandelen steeds verder over mooie paden door het bos. We komen hier ook veel andere wandelaars tegen, dit zal wel te maken hebben met de bewegwijzerde luswandelingen die zowat gelijk lopen. Wanneer we wat verder stappen merken dat we weer ver afwijken van de track, maar we blijven nu de tekens volgen want het oude pad is afgesloten. Uiteindelijk is het een wijziging van bijna 1km: een ommetje langs de Tenellaplas. Op zich wel interessant want het is een mooie plas en er is een café met een bezoekerscentrum.

Fietspad langs het groene strand
Het eenrichtingswandelpad...
De leugenbank
Mooie paden door bos en duin

Maar natuurlijk zijn dat nu weer extra kilometers waar we niet op gerekend hebben. We stappen nu verder door het prachtige natuurreservaat van de Voornes Duin. Het pad wandelt nog steeds vlot en ter hoogte van de vogelkijkwand aan het Breede Water besluiten we om even te rusten en onze boterhammen op te eten. Op zich een mooie locatie, maar helaas in de schaduw en aldus iets te fris. Nadat we terug op weg zijn passeren we natuurlijk een paar honderd meter verder een bankje in de zon, dat heb je toch altijd hé. We wandelen nu in het echte duingebied. Heel mooi en zalig in het zonnetje, we zijn meteen terug opgewarmd. 

Het Breede Water
Voornes Duin

Het pad kronkelt, stijgt en daalt verder. Het wandelt natuurlijk niet zo vlot, maar het is echt genieten. Na het passeren van de schapenwei wordt het pad zelfs avontuurlijk. Het is helemaal overgroeid, maar gelukkig zitten we in de herfst en geraken we er nog redelijk vlot door. Ter hoogte van het Groene Punt wijkt onze route weer wat af van de track, het pad wordt moeilijker, maar de bewegwijzering is aanwezig, dus zullen we wel goed zitten. Wanneer het bos weer plaats maakt voor duinen zitten we terug op de track. Hier wandelt het weer vlotter en dat komt voor Kim geen moment te vroeg. Het pad was mooi, maar zwaar voor een 5-maanden zwangere vrouw. We wandelen rustig verder tussen Schotse runderen. Ze blokkeren echter ons pad en we trachten er rustig omheen te gaan. Het lukt, ze blijven ons gewoon aanstaren. Ze zullen wel wat gewoon zijn want er komen zelfs hondjes voorbij, weliswaar aan de leiband. Dan nemen we plots even afscheid van het duingebied en stappen we over de asfaltwegen van Rockanje.

Zoek het wandelpad!
Genieten van weidse panorama's
Stijgen en dalen tussen de duien
Schotse runderen op en langs het pad

Al vanaf het begin van onze vakantie zijn we op zoek naar een kibbelingkraam en we hopen die hier te vinden, maar aangezien we niet in het centrum komen is het noppes. We passeren eerst enkele grote vrijstaande huizen en stappen dan verder over een lange weg die aan restaurant De Houten Paardjes eindigt. Hier gaan we terug de natuur in en via een poortje wandelen we weer tussen Schotse runderen. Na het passeren van deze prachtige dieren wacht ons nog een klimmetje in duinen. Een korte maar pittige klim later genieten we van het uitzicht over de Noordzee en de Haringvlietsluis. Je moet hier wel even naar rechts uitwijken om een mooi uitzichtpunt te hebben. We rusten nog heel even en genieten van een mandarijntje, waarvan Paulien meer dan de helft opeet. Het laatste stukje van de etappe is in aantocht. We dalen af naar het strand en stappen verder richting de sluis. Volgens de GPS wandelen we onder zeeniveau, het is laagtij momenteel. Hier liggen duizenden schelpjes. We nemen er enkele mee, met de bedoeling ze over een paar jaar op het strand van Nice, aan de Middellandse zee, terug achter te laten. 

Zicht vanaf de lange weg naar het strand
Zicht op de Haringvlietsluis
Terug door een wei met runderen
Het Noordzeestrand

We verlaten het strand na enige tijd en wandelen onder de drukke N57 door. Wanneer we de Deltageul bereiken horen we gezellige muziek. Deze blijkt afkomstig te zijn van café Boelies, zowaar geopend op deze najaarse weekdag. Aangezien we net gerust hebben, wandelen we verder langs de oever. We klimmen via een trapje naar het fietspad en stappen zo over de Haringvlietsluis. Er was/is nogal wat te doen over deze sluis, het wandelboekje vertelt er meer over. Komt er op neer dat men het ‘brak’ terug wil herstellen door de sluizen meestal open te laten staan. Maar tijdens onze passage zijn ze allemaal gesloten. Het is een lang stuk, maar met de ondergaande zon heb je een mooi uitzicht. Het is wel een drukke weg, want eigenlijk is het geen fietspad waar je wandelt, er rijden ook tractors en Ligiers. Deze razen soms voorbij en met het drukke verkeer erlangs, hoor je ze niet komen. We zijn dan ook blij wanneer we de sluis over zijn en het laatste stukje stappen. Wanneer we de ophaalbrug van de Deltahaven voorbij zijn, zien we een bordje “Kibbeling“. Joepie, dat slaan we zeker niet af! Meteen naar beneden en smullen maar. Na een lekker bordje vis stappen we de laatste 200 meter en eindigt ook de 3e etappe.

De Haringvlietsluis, gesloten.
Eindelijk! Kibbeling.

Conclusie:

Van de drie reeds gewandelde etappes was dit echt wel de mooiste. Prachtige natuur, veel onverharde wandelpaden, de duinen en niet te vergeten: het strand! Want hier zagen we voor de eerste keer de Noordzee. Het laatste stukje is wat minder, maar maakt het echt niet saai. Kortom: een hele mooie wandeling. Wij sluiten hier tevens ons weekje Center Parcs Port Zélande af. We vervolgen GR 5 volgend jaar, wanneer ons 2e kindje oud genoeg is mee te gaan! 

Praktische info:

  • De wandeling kan gedaan worden met openbaar vervoer. Je hebt wederom het probleem dat de bushalte in Oostvoorne 1 km van het traject ligt. Deze keer hebben we niet gefietst omdat we geen bus willen nemen op het einde van een wandeldag. Je komt aan 21,7 km als je dit stukje erbij wandelt, want er zijn wat wijzigingen die nog niet in de GR5 track zitten.
  • Vertrekhalte van deze etappe is “Stellendam Vissershaven”. Elk half uur brengt bus 104 je naar Hellevoetsluis. Je stapt af aan de halte “Amnesty Internationallaan”. Enkele minuten later neem je bus 101 naar Rozenburg om wederom over te stappen in “Brielle Busstation Rogge”. Hier is het 10 minuutjes wachten op bus 103 richting Rockanje. Enkele haltes later sta je in “Oostvoorne de Ruy”. Let op! Dienstregelingen en vervoerders wijzigen regelmatig. Controleer altijd je reis op 9292. Prijs voor deze rit is €4,18 p.p. met de OV chipkaart. In de bus betalen kost je €6,70 p.p. 
  • Parkeren in Stellendam is mogelijk op het bedrijventerrein in de Meester Snijdersweg. De poort is open tot 23u, dus dat is geen probleem. Vanaf daar is het maar 100m tot aan de bushalte “Stellendam Vissershaven”. Uiteraard kan je ook in Oostvoorne gratis parkeren aan de bushalte, daar is eveneens plaats genoeg.
  • Bevoorrading is mogelijk in Oostvoorne. Er liggen diverse supermarkten op wandelafstand vanaf bushalte “Oostvoorne de Ruy”.  In Rockanje is ook een PLUS supermarkt, maar die ligt op 750m van de route.
  • Horeca is te vinden in Oostvoorne centrum, vlakbij de bushalte. Na 2 km passeer je ’t Wapen van Marion. Naast een café/restaurant kan je hier ook overnachten. Ideaal voor mensen die graag doorwandelen met comfort. Na 5,5 km wandelen kom je, dankzij de aangepaste route, langs de Tenellaplas waar je iets kan drinken in het paviljoen de Meidoorn. Na 12 km kom je in Rockanje. Hier tref je Badhotel Rockanje waar je ook wat kan eten/drinken. Na 12,5 km kan je terecht bij Verhage voor een hapje of drankje. Je moet wel 200 m afwijken van de route. Na 15 km heb je nog restaurant De Houten Paardjes. Dan heb je na 17km wandelen nog Boelies. Aan het einde van de etappe passeer je nog langs restaurant Zoet of Zout. Als laatste heb je nog eetcafé de Stelle, vlakbij de bushalte. Een aanrader wat ons betreft. Hier hebben we zelf genoten van een lekker bakje kibbeling. De mogelijkheden zijn dus ruim.
  • We hebben Paulien haar eten gegeven op een bankje aan het Breede Water. Stoppen aan de Tenellaplas was nog te vroeg en tot Rockanje was te ver. Je kan echter beter wat verder wandelen als je een bankje in de zon wilt. De zitbanken zijn aangeduid op de Openstreetmap kaarten.
Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 3: Oostvoorne – Stellendam   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *