GR 564 Etappe 10: Fumal – Huy

Afstand (GPS): 14,8 km
Afstand (gepland): 14,5 km

Stijgen: 311 meter
Dalen: 340 meter
Tijd: 10:35 – 15:00
Gemiddelde snelheid: 3,4 km/h
Onverharde paden: 29 %
Leeftijd Paulien: 2 jaar 2 maanden
Leeftijd Marie: 5 maanden

Gepland hoogteprofiel

Een Franse uitdrukking zegt: un jour de sentier = une semaine de santé. Het is alweer een week geleden, tijd dus voor het vervolg van GR 564! Het plan was om de auto in Huy te parkeren, maar omwille van de kermis daar zijn vele gratis parkings afgesloten. Omdat we geen zin hebben om 17€ parking te betalen aan het station, besluiten we om naar Fumal te rijden en de bus straks te nemen aan het eindpunt. Op deze brugdag rijdt de bus nog elk uur, dat is dus nooit lang wachten. We arriveren rond 10u20 in Fumal. Paulien wil absoluut niet in de kinderdrager, dus mag ze stappen. Omdat het te gevaarlijk is krijgt ze een soort van leiband aan, er rijden immers wel eens wat auto’s en ze kan altijd ineens de weg oversteken. Hier heeft ze gelukkig geen problemen mee. We zijn startklaar!

Association Liégeoise d'electricité
Eerst even samen stappen

Vermits er een trajectwijziging is moeten we nog eerst een stukje terugkeren. Het traject loopt nu een stukje langer samen met GR 412 (Sentier de Terrils). Eerst even wat klimmen om dan af te dalen naar de Mehaigne, die we verder volgen over een mooi graspad. Hier zien we 2 bewoners met een mes plantjes uitdoen. Waarschijnlijk wat lekkers aan het meenemen, wij kennen er helaas te weinig van om te weten wat er groeit. Al snel ruilen we dit pad voor een asfaltweg om de bebouwing van Fumal te verlaten. Via de Thier Mozon winnen we snel hoogte om uit te komen op een T splitsing aan enkele weides. Hier werden we 9 jaar geleden tegengehouden door het immer gevreesde rode bord “Chasse”. Nu is de doorgang gelukkig vrij, de jacht begint immers pas in oktober. We wandelen langs de boerderij en door het Bois de Mozon en Les Croupettes. Het is een privébos met doorgangsrecht. Dat verklaart waarschijnlijk waarom het in de herfst vaak is afgesloten. Na 1km afdalen in het bos staan we weer op een asfaltweg. GR 412 zoekt vanaf hier zijn eigen weg. Wij mogen naar links en meteen terug klimmen.

Samen met GR412
Graspad langs de Mehaigne
Zicht op de boerderij Mozon en de E42
Afdalen in het bos

Alles wat we zonet hebben gedaald moeten we weer stijgen. De weg voert ons langs het imposante kasteel van Famalette. Het ziet er prachtig uit vanaf de weg. We stappen verder onder het snelwegviaduct van Huccorgne en beginnen aan de afdaling naar de Mehaigne. Het gaat heel even langs de drukke weg maar al snel kiest GR564 voor een rustig pad. We kruisen nogmaals de RAVeL waar de verharding eindigt, want verderop is het spoor blijven liggen. Een oude overwegpaal herinnert aan het spoorwegverleden. We vervolgen onze weg over een mooi pad langs de Mehaigne. Stilaan komt het lawaai van de kalksteengroeve echter dichterbij. We wandelen onder de installaties door, hier heerst nog een enorme activiteit. Uitbreidingen van de fabriek stuiten dan ook steeds weer op verzet. We naderen ondertussen Moha, maar wandelen eerst langs de oude burcht. Het infokantoor met bijbehorende horeca is helaas gesloten. We stappen dan maar verder op zoek naar een andere café, maar vinden die niet in Moha. Wanneer de GR ons over een camping stuurt beproeven we ons geluk, maar helaas, ook hier is het café potdicht. Het terras is echter wel toegankelijk, dat wordt dus onze lunchplaats.

Weer klimmen, zicht op het bos van zojuist
Herinnering aan het spoorwegverleden
Mooi pad naar Moha
De schapen delen de Mehaigne
Restanten van de burcht van Moha

Na het verorberen van onze boterhammen maken we ons klaar voor het tweede deel. Op de camping raken we het spoor even bijster, maar gelukkig vinden we snel weer de juiste weg. We verlaten Moha al klimmend tot aan een kruispunt. Eens boven op het plateau volgen we een fietspad langs een immens golfterrein. We moeten zelfs voorrang verlenen aan de golfers. Na het passeren van de oprit van het bijbehorende golfhotel dalen we af naar het centrum van Wanze. We steken een laatste maal de inmiddels ontmantelde spoorlijn over. De slagboom en lichten zijn blijven staan, het spoor is echter verdwenen op de overweg. Het goederentransport naar de kalksteengroeve is dus ook voorbij. Even volgen we een drukke sluipweg, maar na het oversteken van de rivier volgen we een mooie trage weg langs de Mehaigne. Paulien heeft vooral ogen voor de speciale kippen en de ezel in een wei. 

Zicht op de kerk vanaf de camping
Op het plateau, net voor de Maas
De ontmantelde spoorlijn 127
Ezeltje wou spelen met de bal

Na het oversteken van de N64, de hoofdweg naar Huy, slaagt de GR erin om het toch nog interessant te houden. We bevinden ons immers in sterk bebouw gebied, toch wandelen we dikwijls over buurtwegen. Ze zijn dan wel verhard, maar het is toch rustig. Wanneer we Wanze achter ons laten maken we ons klaar voor de laatste klim van de dag. Het venijn zit hier wel degelijk in de staart want we klimmen op zeer korte afstand van 75m naar 155m. Ook hier blijft het prettig wandelen over de kerkwegeltjes. Wanneer we aan de afdaling beginnen genieten van een mooi uitzicht over Huy, je moet hiervoor wel even afwijken van de route: wanneer je begint af te dalen kan je na de eerste bocht links een weide op, daar moet je beslist even gaan kijken. We dalen verder af langs de Thier Falise, een smalle eenrichtingsstraat. Na een bocht zien we het station van Huy al verschijnen en we staan dan ook snel beneden op het plein voor het station. Het officiële eindpunt van GR 564, het zit er dus helaas op!

Zicht over Huy
De koeltorens van Tihange en station Huy

Conclusie:

De laatste etappe was er ook weer eentje met contrasten. Je start in de groene vallei van de Mehaigne, vervolgens heb je de open omgeving van Wanze om dan te eindigen in het dichtbebouwde Huy. Het stuk tot Moha is best de moeite met redelijk wat onverharde paden. Daarna gaat het over asfalt verder tot in Huy, dit stuk wandelt dan weer vlot. Met deze etappe zit GR564 er voor ons helemaal op. Een wandelroute met veel afwisseling. De allermooiste wandelstukken zijn te vinden tussen Lommel en Bokrijk!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn wederom zeer goed bereikbaar met de bus. Lijn 127 van de TEC is nog steeds je trouwe partner. Controleer de uurregelingen op de site. De bussen rijden frequent op weekdagen en om de 2u of 3u tijdens het weekend. Neem de bus van Huy Gare tot Fumal Gare.
  • Je kan gratis parkeren in Huy als je wat wil wandelen. Op de site van Huy kan je alle parkeerplaatsen terugvinden. Aan het station parkeren kost 17€ per dag, dat is een no-go voor ons. We hadden willen parkeren aan het zwembad (piscine communal – 700 m van het station), maar de parkings waren afgesloten door de kermis. Daarom hebben we de auto in Fumal geparkeerd en de bus op het einde genomen.
  • Zoals reeds eerder geschreven kan je deze etappe wat langer maken door te starten in Avennes. Reken op een pittige etappe van bijna 24 km.
  • Bevoorrading is mogelijk in Wanze. Je wandelt daar langs de Delhaize. Uiteraard kan je in Huy ook alle soorten bevoorrading terugvinden, mits extra wandelkilometers. Het eigenlijk centrum bevindt zich over de Maas.
  • Horeca is wederom schaars. Het eerste wat je tegenkomt na 7 km is het onthaalpavilion van de burcht van Moha. Volgens de site dagelijks geopend, maar toen wij er kwamen toch gesloten… In Moha zelf ga niks vinden, de cafetaria op de camping was eveneens gesloten (vrijdagmiddag), ook hier geen openingsuren geafficheerd. Pas na 9km zou je terecht kunnen in het golfhotel Naxhelet, mits het afwandelen van de 500m lange opritlaan. In Wanze kom ja na 10,5km voorbij Bistronomie M en Capoue Wanze, beide waren geopend. Aan het eindpunt kan je tegenover het station terecht in La Gourmandise
  • We hebben geen weet van babyfaciliteiten want we hebben Marie ’s middags fruitpap gegeven in plaats van warme groentepap.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR564 Etappe 10: Fumal – Huy   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *