GR 512 Etappe 5: Vertrijk – Sint-Joris-Weert

Afstand (GPS): 22,2 km
Afstand (gepland): 20,6 km

Stijgen: 264 meter
Dalen: 303 meter
Tijd: 9:35 – 15:00
Gemiddelde snelheid: 4,1 km/h
Onverharde paden: 81 %

Leeftijd Paulien: 2 jaar 5 maanden
Leeftijd Marie: 7 maanden

Hoogteprofiel

Alweer bijna een jaar geleden eindigden we aan het station van Vertrijk met GR512. Tijd voor het vervolg want we moeten ons wat voorbereiden voor de GR5. Er is regen voorspeld in de voormiddag, maar dat houdt ons niet tegen om toch op pad te gaan. De treinverbinding van Sint-Joris-Weert naar Vertrijk is met de lange overstaptijd in Leuven niet zo interessant tijdens het weekend, vandaar de keuze om met de bus tot Boutersem te gaan. We moeten nu wel 700 meter extra stappen maar winnen 35 minuten staptijd, mooi meegenomen nu het sneller donker wordt met het winteruur. De trip met de trein en de bus verloopt vlot, om 9u35 zijn we klaar voor onze wandeling. Paulien is er vandaag niet bij, ze is op logement. Marie heeft de eer om ook eens alleen met ons mee op wandel te gaan.

Het stationsgebouw van Sint-Joris-Weert
Samen in de trein naar Leuven

We verlaten het centrum van Boutersem en stappen richting de spoorlijn. Aan de kerk pikken we de streepjes van de GR weer op. We lopen onder de spoorlijn door en vanaf daar kan de etappe echt beginnen.  We verlaten al snel de bebouwing rond het station en via Voetweg 20 en Voetweg 36 wandelen we de velden in. We krijgen nog een laatste zicht op de spoorlijn en stappen over een mooie kasseiweg verder. In de verte zien we straatlampen van de E40 al. Na een klimmetje over een modderige weg gaat het verder langs een mooie holle weg. Zo zullen er vandaag nog veel volgen. Stilaan komt het lawaai van de snelweg ons tegemoet. We steken de drukke verkeersas en de hogesnelheidslijn over en volgen even de Katspoelstraat. Geen aangename weg, zelfs op een zondagochtend is hier veel verkeer.

Meteen tussen de velden op een trage weg
De toon voor vandaag: nat
Eenzame boom
Mooie holle weg
Over de E40 en de HSL

Gelukkig volgt hierna een traject over een rustige asfaltweg. De topogids had er ons al voor gewaarschuwd: we passeren een oude gietijzeren wandelboom. Geschonken door de gemeente bij het inwandelen van GR512 in 1981. Marie geniet ondertussen van de rust op de wandeling en wij ook, want het blijft voorlopig droog. We stappen nu even samen met GR128 en de Streek GR. Tot aan de wandelboom volgen er enkele modderige passages, gelukkig kunnen we door de velden. Wanneer we afscheid nemen van GR128 krijgen zien we in de verte de watertoren van Bierbeek. We krijgen een mooi uitzicht over het glooiende landschap met de vele velden, bebouwing is hier nog schaars. De tractorweg is helaas een hel om door te stappen, overal diepe gaten met water en modder. Het is goed uitkijken om niet uit te schuiven. Moeizaam bereiken we de boerderij op het einde van de weg. We beslissen om ondertussen onze boterhammetjes al wandelend op te eten, banken zijn we nog niet tegengekomen.

De kerk van Neervelp
De gietijzeren wandelboom
De watertoren van Bierbeek
Ieder zoekt zijn eigen weg!
Hele vettige wegen vandaag

De GR gaat stijgend verder langs enkele fruitplantages, ook hier is de weg modderig, maar we kunnen er vlot langs. Boven gaat het links over een moeilijk zichtbaar graspad. Zo bereiken we de Opvelpsestraat. We dalen nu af naar de Mollendaalbeek. Hier volgen we een prachtige voetweg langs de beek. Wanneer de tekens ons links over het beekje sturen stappen we even door tot het centrum van Bierbeek (+ 400m) om Marie haar eten te kunnen geven in Eet-Staminee in de Molen. Het is zoeken naar een plekje, de mis was hier waarschijnlijk net afgelopen want de zaak zit vol gepensioneerden die zitten te kaarten. Marie geniet van haar eten en wij van een warme chocomelk. De pauze doet deugd en we zijn opgewarmd en klaar voor het 2e deel. Ik neem Marie over van Kim en we zijn weer op pad. We pikken de route op aan het bruggetje over de beek en daarna passeren we een geklasseerde vierkantshoeve. We voelen ons een beetje in Haspengouw.

Het landschap met fruitplantages
Voetweg langs de Mollendaalbeek
Smikkelen in Eet-Staminee in de Molen
Vierkantshoeve in Bierbeek

Een holle weg loodst ons richting het bos. Na het oversteken van een kruispuntje van boswegen aan het Schaveienhof, komt de ene na de andere MTB’er ons tegemoet. Blijkt dat hier een georganiseerde tourrit plaatsvindt. Gelukkig voor ons mogen ze in het bos niet overal komen en hebben we er dus niet veel last van. De toon van de etappe wijzigt nu drastig: tot Sint-Joris-Weert stappen we door het Meerdaalwoud. Eerst gaat het door het Mollendaalbos. Dit woud maakte deel uit van het legendarische Kolenwoud dat vroeger heel midden België bedekte. Vooraleer het in bezit kwam van Natuurpunt kende het diverse eigenaars van adellijke komaf. Die deden er alles aan om boskap en vernieling tegen te gaan, zij gingen er immers jagen. Anno 2019 kunnen wij genieten van dit prachtige woud met zijn vele dreven. Tot aan de de schuilhut Moemedel volgen we zo’n typische beukendreef. De schuilhut is echter afgesloten wegens instortingsgevaar, gelukkig hebben we onze boterhammetjes al op. De GR kiest niet steeds voor de brede dreven, maar ook voor smallere bospaadjes. Die zijn wat vettig, maar breken de tocht wel. We volgen vervolgens de Walendreef, de Eleonoradreef en de Weertse dreef tot aan de parking langs de N25. Die begint ondertussen goed vol te lopen, wat wil je op een droge herfstzondag?

Naar het Meerdaalwoud
Prachtige dreef
De afgesloten schuilhut
Grote broer en kleine zus
De voetgangersbrug over de N25

Via een voetgangersbrug steken we de weg over naar het Meerdaalbos en stappen zo naar de Tomberg, één van de hoogte punten in het woud. Op de top stond vroeger een gebouwtje en er was ook een woudrechtbank. Hier vonden de processen plaats tegen de “vrije mannen” die illegaal gingen jagen. Uiteraard zijn hier geen restanten meer van te zien. Wij stappen verder en na de Walendreef en de Nethense baan kiest de GR terug voor kleinere paadjes. We stappen weer door een mooie holle weg, voorzien van een mooie doe-het-zelf brug. Even later splitst er een variant af naar een bivakzone. Wij zetten koers richting station. Hoewel we nog tussen het groen zitten is het eindpunt niet meer veraf. Een holle weg loodst ons naar beneden, recht het centrum van Sint-Joris-Weert in. Na het oversteken van de spoorlijn zit deze etappe er alweer op en… het bleef zelfs de hele dag droog.

Klimmen naar de Tomberg
Herfst!
Brug over holle weg
Marie heeft ervan genoten

Conclusie:

Een mooie etappe met heel wat contrasten. Het eerste gedeelte wandel je tussen velden wat weidse uitzichten. Het tweede stuk is een boswandeling pur sang. De afwisseling werkt prima en de mogelijkheid om halfweg in Bierbeek iets te drinken is gemakkelijk. Met meer dan 80% onverharde paden een aanrader, zeker tijdens de herfst!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn goed te bereiken met de trein, de GR passeert namelijk de stations van Vertrijk en Sint-Joris-Weert. Je neemt de trein richting Leuven waar je overstapt. Op weekdagen duurt de treinrit 40 minuten. Tijdens het weekend is dat 1u13 minuten, dit wegens de lange overstaptijd in Leuven. Je kan in Leuven ook overstappen op de bus van De Lijn 380. De bussen rijden frequent, op zondag slechts om de 2u. Je bent dan sneller in Boutersem waar je afstapt aan de halte Rijkswacht. Je moet wel 700m extra wandelen tot het station. Controleer vooraf goed je reis!
  • Je kan gratis parkeren aan de stations van Sint-Joris-Weert en Vertrijk.
  • Het is mogelijk om de etappe op te splitsen in Bierbeek (na 10km stappen). Je neemt dan in Bierbeek de bus naar Leuven om vanaf daar te sporen naar Vertrijk. Vanuit Sint-Joris-Weert geraak je in Bierbeek als je eerst de trein neemt naar Leuven om daar over te stappen op de bus. Er is ook een bushalte langs de N25 (na 16km stappen). Daar stoppen TEC bussen naar Leuven (enkel tijdens de week en op zaterdag is er een interessante frequentie).
  • Bevoorrading is mogelijk in Boutersem. Op wandelafstand van het station is er de Okay. Na 10km kan je, ook op zondag, in Bierbeek, mits 400 meter afwijken, terecht in de Louis Delhaize. In Sint-Joris-Weert is er iets voorbij het station een Proxy Delhaize. Mogelijkheden genoeg dus, zeker als je wil bivakeren.
  • Onderweg kan je iets drinken en eten na 10km in Bierbeek (400m afwijken van de route) in eet-staminee in de Molen. Een echte bruine kroeg, maar met uitgebreide bierkaart en ook een goede menukaart. Je kan hier babyeten opwarmen en er is zelfs een verluiertafel. Prima locatie! Op het eindpunt kan je in Sint-Joris-Weert terecht in café in De Rapte.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR512 Etappe 5: Vertrijk – Sint-Joris-Weert   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

3 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *