GR 5 Etappe 6: Herkingen – Philipsdam

Afstand (GPS): 12,5 km
Afstand (gepland): 12 km

Stijgen: 20 meter
Dalen: 23 meter
Tijd: 12:25 – 15:35
Gemiddelde snelheid: 4 km/h
Onverharde paden: 0 %

Leeftijd Paulien: 2 jaar 5 maanden
Leeftijd Marie: 7 maanden

Hoogteprofiel

Na een rustdag met een bezoekje aan de zoo Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is het weer tijd voor de GR 5. Opnieuw splitsen we de lange etappe (23,7 km) op. De weersomstandigheden en het ontbreken van enige horeca op de wandeling, verplichten ons hiertoe. Een baby moet toch beschut kunnen eten. Na de ochtendactiviteit (babyzwemmen) zetten we koers naar de Philipsdam. We parkeren de wagen vlakbij de bushalte en de GR 5. We hebben opnieuw voor de fiets gekozen omdat het traject per bus met 2 overstappen, nogal omslachtig is. Wederom fietsen we het stuk dat we gaan wandelen, we merken dat vandaag echt alles over asfalt gaat. Eens aangekomen in Herkingen gaan de fietsen op slot aan de haven, maar we besluiten om de kar mee te nemen. De hele etappe gaat toch over verharde paden. Mocht het gaan regenen, dan zitten de kinderen droog en uit de wind. Ondanks dat het al 12u30 is, willen we toch al tot aan de haven van Battenoord stappen. Zo is het begin al gemaakt.

Vertrek aan de haven van Herkingen
We besluiten om de kar mee te nemen

We starten over de betonnen dijk langs het Grevelingenmeer. Qua eentonigheid kan dit stuk tellen want het loopt, via een grote boog, tot aan de Grevelingendam. Na een stukje goed doorstappen, het gaat vlot met de kar eigenlijk, passeren we de eerste drie windmolens en staan we na 40 minuten stappen, al aan de haven. We nemen hier de tijd om onze boterhammen op te eten. Er zijn bankjes genoeg en we zitten mooi uit de wind. Na de lunch stapt Paulien even zelf door. We beslissen om nu wel eens op de dijk te wandelen, dan hebben we toch een uitzicht over de regio en zien we wat anders dan water en asfalt. Iets voorbij de camping gaat Paulien terug in de kar, ze is duidelijk moe want het stappen wil niet vlotten. 

Ten prooi gevallen aan de vogels
Samen eten in Battenoord
Zelf stappen na de boterhammen
Boven op de dijk stappen

We stappen verder en zien plots een hoop flamingo’s in een baai. We vinden het echt raar dat deze tropische vogels hier weten te overwinteren! Het is best een knap zicht, iets wat je hier niet direct verwacht. Dit maakt het saaie stuk toch nog interessant, er is echt veel vogelactiviteit op het Grevelingenmeer. Stilaan naderen we de 4 windmolens aan het einde van de dijk. We gaan rechts de Grevelingendam op en passeren het sluitingsmonument. Dit was blijkbaar een verankeringspunt dat werd gebruikt voor de kabelbaan bij de aanleg van de dam. Iets verder verlaten we dan ook de provincie Zuid-Holland en zetten we onze eerste stappen in Zeeland, in de gemeente Schouwen-Duiveland.

De baai met de flamingo's
Beter zicht op de flamingo's
De vele vogels maken het interessant
We naderen de 4 windmolens
De wei tussen dam en meer
Het sluitingsmonument

We stappen vervolgens onder de drukke N59 door en beginnen aan het lange stuk over de Krammersluizen. We wandelen op een weg die we delen met fietsers en lokaal verkeer (onderhoudsploegen etc…). Stappen met verstand op nul nu. Maar het blijft droog en het waait niet hard, dus we mogen zeker niet klagen. We vorderen snel en zien een bordje “P na 3,5 km”. We weten nog hoever we moeten en kunnen de hectometerpaaltjes aftellen. De brug staat niet open, dus kunnen we gewoon verder. We wandelen hier wederom over een imposant sluizencomplex. De Nederlanders kunnen er toch wat van. Uiteindelijk bereiken we de uitkijktoren. We heffen de fietskar over de vangrail, want er is nergens een opening voorzien.

De Oosterschelde zijde van de sluizen
Op de krammersluizen

Ik ga snel even een kijkje nemen bovenaan de toren. Nadien gaat Kim met Paulien, maar ze geraken niet boven. Paulien wil terug naar onder want ze heeft wat schrik. Het uitzicht is nu ook weer niet zo spectaculair, maar het is eens leuk om naar boven te gaan. We stappen naar beneden en nemen een kijkje op de informatieborden, best interessant om te zien hoe zoet en zout water hier gescheiden blijven. Alzo vatten we het laatste stukje van de dag aan, ditmaal op de Philipsdam. We passeren nog enkele windmolens en wandelen terug langs de N257. Aan het kruispunt nemen we afscheid van de GR 5 en vinden we onze auto terug. Eindelijk eens een volledig droge stapdag tijdens ons verblijf! We rijden terug naar Herkingen om onze fietsen op te pikken. Daar moeten we helaas vaststellen dat in die 3u tijd dat onze fietsen daar gestaan hebben, er een firma in geslaagd is om een fiets te beschadigen aan de lamp. Gelukkig hebben we destijds een verzekering afgesloten en valt de schade nog mee, maar leuk is het nooit. Een briefje van wie of wat hebben we natuurlijk niet gevonden. We laten het maar niet aan ons hart komen en rijden terug naar ons vakantiehuisje.

Zicht vanaf de toren
De werking van de sluizen
De uitzichttoren
Natuurgebied Plaat van de Vliet
Eindpunt van deze etappe

Conclusie:

Dit is een echte verbindingsetappe, getuige het aandeel asfalt, maar liefst 100%. We moeten eerlijk zijn: het is geen mooie etappe maar er is nu eenmaal geen andere interessantere weg over de Krammersluizen. Dan kan je maar beter kiezen voor de korte pijn. Gelukkig kom je toch een paar interessante plekjes tegen. Spot zeker de flamingo’s en geef je ogen de kost aan de imposante deltawerken.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn te bereiken met openbaar vervoer op weekdagen. Er is een bushalte aan de Philipsdam. Bus 102 brengt je naar Oude-Tonge. Waar je overstapt op bus 436 naar Nieuwe-Tonge. Daar stap je nogmaals over op de taxibus 138 naar Herkingen. Kijk zeker de dienstregeling na op 9292. Tijdens het weekend is deze verbinding niet mogelijk. Wij maakten gebruik van de fiets voor de verplaatsing. Je volgt gewoon het GR traject, want alles is verhard en toegankelijk voor fietsers.
  • Er is gratis parking, vlakbij de bushalte op de Philipsdam. Een bord wijst je de weg! Parkeren in Herkingen is ook mogelijk aan de haven. Dit is eveneens gratis. Opletten in Herkingen, want we hadden schade aan een fiets. Af en toe haalt men daar een bootje uit het water en die firma heeft blijkbaar veel plaats nodig en neemt het niet zo nauw met andermans spullen.
  • Het is mogelijk om deze etappe te combineren met de volgende. Je hebt dan 23,7 km voor de boeg, grotendeels op asfalt. We hebben hem opgesplitst omwille van de lengte en de slechte weersvoorspellingen. De busverbinding kan ook gebruikt worden op weekdagen als je de lange etappe doet. De dienstregeling blijft dan geldig, alleen stap je op in Nieuw-Vossemeer op bus 102.
  • Bevoorrading is mogelijk in Herkingen. Er is een kleine supermarkt op wandelafstand van de route.
  • Horeca is enkel aanwezig in Herkingen. Eetcafé ’t Wapen van Herkingen ligt vlakbij. Er zijn wat zitbanken in Battenoord. Langs de route kom je niets tegen, maar er is na 8 km stappen wel de mogelijkheid om 1 km af te wijken om iets te gaan eten in het wegrestaurant

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 6: Herkingen – Philipsdam   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *