GR 512 Etappe 6: Sint-Joris-Weert – Huldenberg

Afstand (GPS): 9,8 km
Afstand (gepland): 9,6 km

Stijgen: 123 meter
Dalen: 110 meter
Tijd: 12:00 – 14:50
Gemiddelde snelheid: 3,5 km/h
Onverharde paden: 53 %

Leeftijd Paulien: 2 jaar 5 maanden
Leeftijd Marie: 8 maanden

Hoogteprofiel

Wanneer we de avond voor de wandeling zien dat de weervoorspelling goed is twijfelen we niet en beslissen we om ’s anderdaags te gaan wandelen: verder op GR 512. Wat snel opzoekwerk leert ons dat het op zondag onmogelijk is met openbaar vervoer voor 11u30 vanuit Jezus-Eik in Sint-Joris-Weert te geraken. Aangezien het donker is om 17u kunnen we op die korte tijd geen 22 km stappen. We beslissen dan maar om de etappe op te splitsen in Huldenberg en maken er een mooie zondagse namiddag-herfstwandeling van. We moeten slechts een uurtje rijden van Balen tot Huldenberg. De bus arriveert stipt en de chauffeur stopt zelfs aan het station van Sint-Joris-Weert. Op de site van De Lijn stond immers dat de halte wegens werken afgeschaft was. Dat scheelt ons weer 500 meter stappen langs een drukke weg. We zetten meteen koers naar Café In De Rapte, gelegen aan de overweg. Wanneer we binnenkomen zegt de bazin dat alle tafels gereserveerd zijn voor een biljarttoernooi. Maar gelukkig maakt iemand een tafel vrij in een hoekje zodat we toch iets kunnen drinken en de kinderen hun eten geven. Wanneer we dan om 12u vertrekken is er nog steeds niemand van het toernooi in het café…

Prachtige zondag in Huldenberg
Wachten in de bushalte
Samen in de bus

Paulien wil natuurlijk zelf stappen, maar langs de drukke weg is dat niet evident. Ze ziet de gevaren van de auto’s nog niet helemaal in, daarom gaat ze, met gemor, in de wandeldrager. Marie gaat voor het eerst in de rugdrager, ze kan redelijk goed blijven zitten, dus zou ze er klaar voor moeten zijn. We zullen zien of het lukt, maar ze vindt het alleszins niet erg om daar te zitten. Na een stukje stappen langs de Neerijsebaan is het tijd voor het hoogtepunt van de dag, namelijk de Doode Bemde. GR 512 volgt de natuurlijk meanderende Dijle. Hier is het prachtig wandelen. We gaan eerst over een pad, daarna door een weide met paarden. Aan een bruggetje gaat het links richting Neerijse. Vanaf hier loopt de Streek GR Dijleland samen met GR 512.  

De meanderende Dijle
Paardjes op het wandelpad
Door een natte weide
Streek GR Dijleland vervoegt ons pad

We vervolgen onze weg door het natte gebied. Een lang vlonderpad loodst ons door het Broek. Wanneer we terug op asfalt stappen passeert er onmiddellijk een auto. Blijkbaar op zoek naar het kasteel dat we rechts zien liggen. Voor de geïnteresseerden: er is nog 1 bescheiden appartement van 190m² te koop. We laten het centrum van Neerijse links liggen want aan een kapelletje slaat GR 512 een mooie dreef in. Langs de weg ligt een grote boerderij, volgens de kaart genaamd het Lindenhof, een oude kasteelhoeve. 

Een nat gebied
Maar we geraken er droog door
De herstkleuren zijn nog aanwezig
Mooie dreef naar Neerijse
De kerk van Neerijse

We wandelen vervolgens even langs de IJse, die we aan de wandelboom oversteken. Daarna beginnen we aan de eerste klim van de dag. Paulien valt eindelijk in slaap, we merken dat ze het steeds moeilijker heeft om te slapen tijdens een wandeling. Een mooie holle weg laat ons klimmen tot 90 meter. Enkele mountainbikers steken ons voorbij, geen gemakkelijk onderneming op dit smalle pad. Eens boven stappen we het Margijsbos in en dalen we lichtjes af tot aan een uitzichtpunt. Helaas wordt Paulien alweer wakker. Ze heeft maar een kleine 20 minuutjes kunnen slapen en dat laat ze duidelijk merken, Marie daarentegen slaapt gewoon verder. Wanneer we daarna een pad volgen met pompoenrestanten van Halloween, is Paulien terug tevreden. We passeren redelijk wat wandelaars, we merken goed dat het zondag is. Ondertussen klimmen we terug tot aan een asfaltweg. Daar aangekomen begint de afdaling naar de IJse

Wandelboom, splitsing GR Dijleland
De eerste klim van de dag
Halloween restant

De GR steekt de brug niet over, maar volgt vanaf hier het fietspad langs de IJse. Op zich een mooi pad, maar we moeten regelmatig aan de kant voor de vele fietsers. Gelukkig is niet het hele pad verhard, dat geeft een mooie afwisseling. Paulien is onder de indruk van de eendjes, de boot op het droge en de auto’s die in de verte op de N253 rijden. We steken twee maal een weg over en beginnen aan het laatste stukje van de dag. Marie die blijft gewoon doorslapen in de rugdrager, maar Paulien is het stilaan beu. Net op tijd voor haar steken we de IJse terug over en wandelen we langs de sporthal. Wat zien we daar? Een speeltuin! Natuurlijk kunnen we haar dat niet ontzeggen, we zijn immers vlakbij het centrum van Huldenburg. Na een paar keer op de glijbaan en de wip-wap gezeten te hebben, besluiten we om nog wat te drinken in de cafetaria van de sporthal. Hierna is het slechts een paar meter stappen tot aan de weg waar we afscheid nemen van de GR en onze auto terugvinden.

In het Margijsbos
Langs de IJse
Mooi, half verhard wandel/fietspad
Speeltuin voor Paulien!
Papa moet meedoen

Conclusie:

Een korte, maar mooie GR 512 etappe. Er zit enorm veel afwisseling in. Toppers zijn zonder twijfel de Doode Bemde en het Margijsbos. Het kan hier nat zijn, maar we zijn er zonder problemen doorgeraakt. Het stukje langs de IJse wandelt vlot en is zeker niet saai, je moet hier wel een beetje opletten voor de fietsers. Conclusie: Een korte prachtige herfstwandeling!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn rechtstreeks met elkaar verbonden per bus. Je neemt bus 344 richting Sint-Joris-Weert/Hamme aan de halte Huldenberg Gemeenteplein. Je stapt af aan de halte Sint-Joris-Weert Bareel. Controleer steeds de dienstregeling. De bus kent een goede frequente, ook op zondag. Let wel! Op zondag kan je pas ten vroegste om 11u04 vertrekken in Huldenberg.
  • Er is voldoende gratis parking in Huldenberg. Zowel op het plein aan het gemeentehuis als aan de bushalte is er plaats genoeg. In Sint-Joris-Weert is er ook gratis parking aan het station.
  • Je kan deze etappe perfect verlengen tot Jezus-Eik, zo staat het ook in de topogids. Je stapt dan een goede 23 km. Je kan de rit naar Sint-Joris-Weert eveneens doen met de bus.
  • Bevoorrading is mogelijk in Sint-Joris-Weert. De GR passeert een Proxy Delhaize. Bevoorrading is ook mogelijk in Huldenberg. Er ligt een SPAR op wandelafstand van de GR.
  • Horeca kom je genoeg tegen op deze tocht. In Sint-Joris-Weert is er aan de overweg café In De Rapte. Mits afwijken kan je na 4km in Neerijse terecht in Brouwhuis De Kroon. In Huldenberg zijn mogelijkheden genoeg. Zelf hebben we iets gedronken in de Kronkel, de cafetaria van de sporthal waar de GR langs komt. Er zijn geen faciliteiten om baby’s te verschonen in café In De Rapte en in de cafetaria van de sporthal.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR512 Etappe 6: Sint-Joris-Weert – Huldenberg   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

One Response

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *