GR 512 Etappe 10: Sint-Laureins-Berchem – Neigem

Afstand (GPS): 19,9 km
Afstand (gepland): 20,1 km

Stijgen: 238 meter
Dalen: 266 meter
Tijd: 10:35 – 16:10
Gemiddelde snelheid: 3,6 km/h
Onverharde paden: 28 %

Leeftijd Paulien: 3 jaar
Leeftijd Marie: 1 jaar 2 maanden

Gepland Hoogteprofiel

Amper 4 dagen na onze wandeling tot Sint-Laureins-Berchem beslissen we om verder te stappen door het Pajottenland. Het zou de laatste droge dag zijn en voor ons ook de laatste dagetappe. Het stuk dat rest tot Geraardsbergen zullen we opsplitsen in 2 wandeldagen met een overnachting. We vertrekken met een ruime marge naar Neigem. De GPS geeft aan dat we maar net op tijd zullen zijn, maar blijkbaar past die automatisch filetijd toe die er nu gelukkig niet is. Hoewel het druk is op de Ring van Brussel kunnen we wel blijven rijden. We hebben nog een half uur over wanneer we ons parkeren aan de bushalte. Er is daar maar plaats voor 2 auto’s en er staat er gelukkig nog maar eentje. Google Streetview is toch een prachtige tool om dergelijke zaken te kunnen plannen. We trekken de wandelschoenen aan en wachten op de bus komende van Ninove. Die is gelukkig mooi op tijd en met slechts 1 andere passagier in de bus, hobbelen we over de smalle wegen door het Pajots dorp Gooik. De overstap in Leerbeek lijkt krap te worden maar de app geeft wederom niet de juiste tijd, in plaats van 3 minuten overstaptijd hebben we er 10! Aan de stelplaats van Leerbeek zien we meer buschauffeurs dan reizigers. Bus 144 naar Brussel laat wat op zich wachten, we vertrekken een 5-tal minuten later dan voorzien. Onze bus volgt een omleiding ter hoogte van Pepingen en passeert nog door de dorpjes Elingen en Oudenaken alvorens ons af te zetten in Sint-Laureins-Berchem. We waren de enige passagiers en de bus rijdt leeg verder naar Brussel. Misschien kan de overheid beter iedereen een lijnkaart geven i.p.v. een Rail Pass… Het is 10u30, we kunnen er weer aan beginnen.

Marie kijkt rond in de bus
Stelplaats van Leerbeek

We wandelen naar de, helaas kapotte, wandelboom waar de Streek GR ons alweer vervoegt. Hier zien we ook nog de geel/blauwe markering van Voettocht in Pajottenland (VIP), een langeafstandwandeling die helaas niet meer onderhouden wordt. In 2011 heb ik deze volledig afgestapt en het is een aanrader, meer info kan je vinden op trekkings. Wij wandelen verder naar de kerk van het dorpje, de tijd is hier een beetje blijven stilstaan. Het is hier enorm stil, we horen en zien alleen een vrachtwagen die enkele Dixy’s vervoert. Via een onverharde veldweg verlaten we het dorpje. We steken de Postweg over en vervolgen over een smal paadje tussen een veld en een bos. We wandelen langs het kasteelpark van Gaasbeek, dat is maar liefst 49 ha groot. We vangen er echter weinig van op, maar links kunnen we genieten van het uitzicht over de dorpjes. We dalen verder af en wandelen dan in een kleine bocht langs het prachtige kasteel van Gaasbeek. Het is mooi gelegen op een kunstmatige heuvel en het water maakt het geheel helemaal af. Het is mogelijk om het kasteel te bezoeken, maar met de kinderen passen we hiervoor. Aan de ingang van het kasteel gaat GR 512 verder naar het marktplein van Gaasbeek. Tot hier heeft onze kleine meid zelf kunnen stappen, toch een mooie 2 km.

Wandelboom St.-Lareins-Berchem
Met zijn mooie kerk
Op weg naar Gaasbeek
Samen zwaaien!
Kasteel van Gasbeek op de kunstmatige heuvel

Gaasbeek is een van de mooiste dorpen van Vlaanderen, aldus de topogids. We moeten toegeven dat dit ook zo is. Het dorpsplein, met schandpaal, oogt nog authentiek, jammer dat er aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk een Heras hek staat. We stappen verder over het fietspad langs de drukke hoofdweg. Aan een splitsing zoekt de GR terug de rust op, de wegen die we volgen zijn vaak voorzien van een karterblok, geen sluipverkeer dus. We klimmen weer wat en genieten nogmaals van het uitzicht, het Pajottenland blijft toch mooi. We dalen terug af en op een kruispunt wandelen we langs een mooie hoeve. We worden vriendelijk begroet, echter in het Frans. Het blijft een gevoelig thema in de regio, de verfransing…  We volgen opnieuw een verhard maar autovrij pad tussen een bosje en een weide. Paulien geniet van de vele dieren en probeert de meervoudsvormen correct uit te spreken. We naderen inmiddels Lennik want we wandelen terug tussen bebouwing. We steken een beekje over en via een kerkwegel stappen we naar Sint-Kwintens-Lennik. Wanneer het pad even tussen hoogbouw gaat staan we plots aan het marktplein. De Prins, een Brabants trekpaard, hinnikt ons tegemoet!

De kerk van Gaasbeek
Pajottenland uitzicht
Beschermde hoeve
Af en toe een onverhard pad
Lennik is in zicht!
De Prins op het marktplein

We steken het plein over, stappen langs de Sint-Kwintenskerk tot aan de voormalige stationssite. We volgen nu even de oude tramlijn naar Sint-Martens-Lennik, thans een fietspad. We kruisen veel schoolgaande jeugd, toch wel een vreemd zicht na de afgelopen 3 maanden. We passeren enkele bankjes, maar wandelen door want ze worden ingenomen door de (luidruchtige) scholieren. Op het einde van het fietspad is er gelukkig ook nog een bank die vrij is. Dankzij de openstreetmap kaart wisten we de zitbank te vinden. Met zicht op de kerk van Sint-Martens-Lennik eten we onze boterhammen op. Een half uurtje later stappen we weer verder en Paulien stapt nog eens zelf. We verlaten de bebouwde kom en passeren een man die, op zijn blote voeten, de brievenbus komt leegmaken. Paulien vraagt zonder schroom aan de meneer waarom hij geen schoenen aan heeft.. geen antwoord. Het pad gaat verder langs een schooltje tot aan de grote weg, maar wij vervolgen een stijgende veldweg. Opnieuw een uitzicht en we zien het topje van de kerk van LennikWe volgen de weg tot aan een wandelboom. We nemen hier definitief afscheid van de Streek GR Groene Gordel en zien dat er ons nog 38 kilometer resten tot Geraardsbergen.

Voormalige tramlijn
Lunch in Sint-Martens-Lennik
Wederom de VRT toren in het zicht
Nog 38 km tot Geraardsbergen

GR 512 gaat verder richting het westen, geen gekronkel meer door het Pajottenland nu. Over asfaltwegen gaat het richting Lombeek. We wandelen langs een kapel en maken dan echt kennis met het golvende landschap. Op korte afstand dalen en stijgen we een paar keer. Regelmatig een mooi uitzicht, op een bepaald punt zien we zelfs het kasteel van Gasbeek liggen! Het blijft jammer dat het aandeel asfalt zo hoog is, het lokaal wandelnetwerk volgt hier een onverhard alternatief. Tijd voor trajectwijziging misschien? We steken de N285 over en naderen het gehucht ’t Nelleken. Opnieuw lopen we samen met de VIP. Het pad slingert tussen velden en in de verte zien we de bekende Onze-Lieve-Vrouw kerk van Lombeek al. Ook de VRT toren verschijnt weer, maar het zal de laatste keer zijn dat we hem zien. We vervolgen over rustige wegen, maar steeds weer asfalt. Afdalen naar Lombeek doen we via een smal paadje. De GR komt niet langs de minikathedraal, het is echter maar een paar honderd meter tot daar. Aangezien de kerk toch meestal gesloten is wandelen we verder. Ik herinner me nog dat ik 9 jaar geleden stapte over de VIP en moet toegeven dat die toch een mooier traject volgde… We verlaten Lombeek via een woonwijk en zien in de verte het Neigembos al liggen, dat wordt klimmen! Onze kleine meid wil weer zelf stappen, maar het klimmen bevalt haar niet, ze loopt gewoon terug bergaf en ik moet moeite doen om ze terug te halen. Ze is eventjes boos maar wandelt dan toch terug mee. Marie die kijkt zoals steeds vrolijk in het rond. 

Helemaal rechts het kasteel van Gaasbeek
Herinnering aan het verleden: de VIP
O-L-V Lombeek
Smal buurtpad

Wanneer we bijna boven zijn zien we de bekende Hertboommolen, ook gekend als de molen van Kapitein Zeppos. We hebben geluk dat de maïs nog laag staat want anders zal je van de molen niet veel zien. We stappen verder en genieten van de rust in het Pajottenland. Paulien stapt nog steeds verder, maar begint moe te worden. We willen graag nog even rusten en vinden, opnieuw dankzij de kaart, een zitbank. Even genieten van een appel vooraleer we aan de laatste 3 kilometer beginnen. De GR brengt ons naar het Neigembos. We stappen hier ook de provincie Oost-Vlaanderen binnen. Paulien wil over de vlonders, maar de streepjes sturen ons de andere kant uit. Wij volgen een mooie dalende weg doorheen het bos, er zijn hier trouwens heel veel zitbanken. Het bos is vooral de moeite wanneer de daslook en de boshyacinten in bloei staan, want het is hier bijlange niet zo druk als in het Hallerbos. Helaas voor ons is alles uitgebloeid. Wanneer we het bos verlaten, wandelen we langs de O-L-V kapel van Bevingen. Die trekt best wel wat bezoekers zo te zien. Tenslotte stappen we tussen de “koewen”, zoals Paulien het kan verwoorden, verder tot aan de Halsesteenweg waar we onze auto terugvinden aan de bushalte. Wanneer we willen vertrekken horen we op de radio dat er een ongeval is op de E314. Dat wordt een autorit van 2u i.p.v. 1u20. De lockdown is duidelijk voorbij…

De Zepposmolen
Paulien heeft de bank gevonden!
Recht naar het Neigembos
Paulien kiest de vlonders
We dalen enorm af!
De mooie kapel aan het bos

Conclusie:

GR 512 trekt door het Pajottenland met zijn dito landschappen en dorpjes. Regelmatig is er een mooi uitzichtpunt. De keerzijde van de medaille is dat het aandeel asfalt aan de hoge kant is. Gelukkig zijn er op veel wegen afsluitingen zodat er geen sluipverkeer is. Hier en daar is er toch zeker een beter alternatief. Geniet vooral van de magische stilte tijdens je tocht door het Pajottenland. GR 512 brengt je in ieder geval langs enkele highlights!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn vrij goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Aan het eindpunt neem je, aan de halte Neigen Neep bus 153 naar Anderlecht. Je stapt af in aan de stelplaats van Leerbeek. Dit is het busknooppunt in het Pajottenland. Hier stap je dan over op bus 144 naar Brussel. Afstappen in Sint-Laureins-Berchem aan de halte Kerk. De hele rit duurt maar 40 minuten en kan je  elk uur doen op weekdagen en op zaterdag. Controleer steeds vooraf de uurregeling op de site van De Lijn.
  • Wij parkeerden aan het eindpunt in Neigem. Aan de bushalte zelf kunnen 2 auto’s parkeren op het terrein voor de woning. Meer gaat niet wegens een weide die toegankelijk moet blijven. Als je geen plaats hebt kan je eventueel parkeren aan de O-L-V kapel van Bevingen, daar is plaats genoeg. Je moet dan wel nog +/- 400 meter stappen tot de bushalte. In Sint-Laureins-Berchem is er plaats genoeg aan de bushalte.
  • Als je wat langer wil stappen kan je deze etappe verlengen tot Denderwindeke. De etappe wordt dan bijna 6 km langer. Ook deze etappe is met openbaar vervoer te regelen.
  • Bevoorrading is mogelijk in Sint Kwintens Lennik (na 7 km stappen) in de Carrefour of in Sint Martens Lennik (na 8,5 km) in de Proxy Delhaize. Beide winkels liggen langs de GR.
  • Er zijn enorm veel plaatsen om de dorst te lessen op dit stukje GR. Al in Gaasbeek (na 2 km) kan je terecht in café De Pajot of brasserie Land van Gaasbeek. Vervolgens is er Sint Kwintens Lennik (na 7 km). Daar zijn enorm veel mogelijkheden, bijvoorbeeld brasserie Ferment of de Leonidas winkel. Iets verder wandel je langs café Prins. In Sint Martens Lennik (na 8,5 km) stap je langs café het pleintje. De volgende stop om je dorst te lessen is in Onze-Lieve-Vrouw Lombeek (na 14,3 km). Mits afwijken naar de kerk kan je terecht in café Pajottenland. Tot Neigem zal je niets meer tegenkomen.
  • Zelf hebben we onze boterhammen opgegeten op een bankje in Sint Martens Lennik en even gerust net voor het Neigembos. Wegens Corona was alles gesloten.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR512 Etappe 10: Sint-Laureins-Berchem – Neigem   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

One Response

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *