GR 512 Etappe 11: Neigem – Zandbergen

Afstand (GPS): 14,3 km (incl. 0,6 km aanloop)
Afstand (gepland): 14,4 km

Stijgen: 118 meter
Dalen: 128 meter
Tijd: 9:50 – 14:05
Gemiddelde snelheid: 3,3 km/h
Onverharde paden: 28 %

Leeftijd Paulien: 3 jaar
Leeftijd Marie: 1 jaar 3 maanden

Hoogteprofiel

Sinds 8 juni zijn meerdaagse uitstappen terug toegestaan. We beslissen om net voor de tropische temperaturen GR 512 af te ronden en boeken last minute een huisje in provinciaal domein de Gavers. Voor ons ideaal gelegen om de twee laatste wandelingen te stappen en tevens is er wat voor de kinderen te doen. We vertrokken reeds op vrijdagavond naar Geraardsbergen. Aangezien de kinderen ’s anderdaags vroeg (6u45) wakker zijn, nemen we al om 8u46 de trein in Zandbergen. Het is slechts 10 minuutjes sporen tot Ninove waar we 40 minuten moeten wachten op onze bus. Het stationsplein is troosteloos en verlaten. Er is toch een broodjeszaak open waar ik een koffie (van de kan) bestel voor 2 euro. We besluiten om te wachten in het bushokje. De bus is gelukkig op tijd, met 1 andere passagier vertrekken we richting Neigem. Nog steeds kunnen we onze lijnkaart niet ontwaarden en op 1 juli stopt De Lijn ook met dit systeem. We kunnen onze kaart omruilen voor een digitale kaart, probleem opgelost! De ietwat onvriendelijke chauffeur zet ons tijdig af. Ingesmeerd met factor 50 kunnen we vertrekken!

Op het perron in Zandbergen
Samen in de trein naar Ninove

We verlaten de drukke N28 en licht stijgend laten we het gehucht Neep achter ons. De GR volgt een asfaltweg, voorzien van tractorsluis. Er hangt een bordje dat het dierenasiel bereikbaar is via Hemelrijk. Voor ons is dit een goede zaak want Paulien kan hier zonder zorgen stappen. Zelf kijken we regelmatig achter ons om een blik op te vangen van het hogergelegen Neigembos. Tussen akkers en maïsvelden winnen we wat hoogte tot aan een kruispunt. We dalen terug af en er passeren direct enkele auto’s… voor het dierenasiel. De hondengeluiden komen ons tegemoet, maar wij stappen verder over een veldweg, door het golvende landschap, naar Lieferlinge. Terwijl Marie ondertussen in slaap is gevallen kiest Paulien voor de wandeldrager. Op dit stuk passeren we regelmatig wandelaars en mountainbikers. Een kasseiweg brengt ons naar het centrum van Lieferlinge. Het dorpje en het pleintje voor de kerk zien er authentiek uit, hetzelfde kan gezegd worden van het tegenover de kerk gelegen café. Hoewel geopend wandelen we toch door, er staan nog maar 3 km op de teller. Zo plots we het dorpje binnenstapten, zo snel verlaten we het alweer.

Paulien stapt zorgeloos verder
Het Neigembos achter ons
Het uitzicht van vandaag: weide & akkers
Het glooiende landschap
Kasseiweg naar Lieferlinge
Het dorpsplein van Lieferlinge

We steken een weg over en een rustige weg brengt ons naar een kasteelhoeve waar ook een waterrad is volgens de kaart, die zien we echter niet. We zien wel enkele vijvers en het natte gebied dat de Molenbeek hier gecreëerd heeft. Opnieuw volgen we een autovrije weg tot aan de N255, de hoofdweg naar Denderwindeke. De GR laat het dorp links liggen, we stappen echter nog even door een woonwijk om dan letterlijk door de maïsvelden te stappen. Je kan de sporen zien waar de tractor heeft gereden. Toch fijn dat deze buurtwegen blijven bestaan. Daarna stappen we kort door een bosje en genieten heel even van dit fris moment, want het is toch al best warm. We stappen heel even over asfalt maar dan schotelt de GR ons weer een mooi pad voor. Het landschap is lang niet meer zo glooiend, maar toch stijgen we een klein beetje. Aangekomen in Nieuwenhoeve zien we dat de tas koffie in de topogids een restaurant is. Hier kunnen we de boterhammen dus niet opeten, we beslissen dan maar om op een betonblok te gaan zitten voor onze lunch.

Naar de kasteelhoeve
Vallei van de Molenbeek
Af en toe verkoeling in een bosje
Dwars door de maïs
Het is rustig wandelen
Fijn picknicken op een betonblok

Zowel de streepjes als een wegwijzer leiden ons naar Zandbergen. Eerst over een drukkere weg, nadien door de rustige woonwijk Nijken. Paulien stapt weer zelf, maar we moeten ze wel entertainen: regelmatig verstoppertje spelen of elkaar vangen. Ach, als we maar vooruit geraken. Aan een kapelletje wil ze graag eens piepen door het gaatje. “Daar woont Maria” krijgen we steeds weer te horen. Het kapelletje is niet in al te beste staat: men heeft er een PVC deur ingestoken en daar een gat in geboord. We stappen verder en krijgen een mooi uitzicht over de Dendervallei. Het stijgen is gedaan, we beginnen met afdalen. Op korte afstand zakken we van 62 meter naar 20 meter. De Dender is niet meer veraf. Vanaf de asfaltweg volgen we opnieuw een dalend pad. Op een gegeven moment staat het linkse stuk onder water, alles loopt richting de Dender. Gelukkig houden we de voeten droog. Aan een bank met schuilhut staan we plots aan de rivier. 

Op naar Zandbergen
Piepen door het gaatje in de deur
Zicht op de Dendervallei
Afdalen naar de Dender
De rivier is in zicht

Voor we het goed en wel beseffen moeten we al aan de kant springen voor een groep roepende wielertoeristen. Het is zaterdag en we zullen er helaas nog veel tegenkomen. We beslissen dan ook om achter elkaar te stappen op het jaagpad. Na een stukje gaat Paulien terug in de wandeldrager, het is met momenten te gevaarlijk, want sommigen komen met enorm hoge snelheid voorbij. We laten het niet aan ons hart komen en genieten van de meanderende Dender. Het valt op hoe groen het hier is, het water is bijna rimpelloos en dat levert prachtige foto’s op. Een reiger overziet de rivier vanaf de andere oever. De rivier is nog steeds geschikt voor schepen tot 300 ton, maar veel vrachtvaart zal je hier niet meer zien. Aan de ijzeren brug vinden we de wandelboom terug. Helaas is ook dit exemplaar deels gesneuveld. De pijl naar Geraardsbergen is afgebroken. GR 5A en de Streek GR Vlaamse Ardennen vervoegen ons. Vanaf hier moeten we nog een stuk naar het station waar we onze auto terugvinden. We wandelen langs café Tom Dooley en wanneer we de ijskaart zien hangen, krijgen we toch trek. We beslissen om eerst naar de auto te gaan en op de terugweg genieten we allemaal van een lekkere ijscoupe. Wat kan het leven mooi zijn en wat hebben we dat gemist! De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de speeltuin in de Gavers! De kinderen zijn alletwee uitgeteld, weer een wandelervaring rijker!

Op het jaagpad langs de Dender
De reiger aan de overkant
Prachtige beelden
De rimpelloze Dender is een spiegel
De ijzeren brug in Zandbergen
De kapotte wandelboom

Conclusie:

We hebben het Pajottenland achter ons gelaten en stappen verder in Oost-Vlaanderen. Dit stukje GR brengt je naar de Denderstreek. Onderweg wandel je vooral tussen akkers en weiden. Eerst nog wat stijgen maar na Nieuwenhove daal je af naar de natte Dendervallei. Het stukje op het jaagpad langs de Dender is mooi en net lang genoeg, maar het kan hier druk zijn tijdens het weekend. Opnieuw veel asfalt maar de meeste wegen zijn gelukkig autoluw en de omgeving is enorm groen!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn wederom goed bereikbaar met openbaar vervoer, echter aan de Denderbrug stoppen enkel op weekdagen bussen richting Geraardsbergen. Het station is maar 600 meter gelegen vanaf het eindpunt. Wij namen aan het station van Zandbergen de S trein naar Denderleeuw. Je stapt af in Ninove waar je maar liefst 40 minuten overstaptijd hebt. Aan het station bevindt zich de bushalte vanwaar bus 153 vertrekt richting Anderlecht. Afstappen in Neigem, halte Neep. Deze verplaatsing is mogelijk op weekdagen (elk uur) en tijdens het weekend (niet elk uur). De hele trip duurt ongeveer 1 uur en 10 minuten. Kijk steeds de dienstregeling na!
  • In Zandbergen kan je overal gratis parkeren, zowel aan het station als in het centrum. Ook in Neigem kan je beperkt parkeren aan de bushalte (plaats voor een tweetal auto’s).
  • Als je graag wat langer stapt kan je ineens verder tot Geraardsbergen. Het traject wordt dan 26 kilometer, gezien de geringe hoogteverschillen op dit stuk is dit te doen.
  • Bevoorrading is niet mogelijk op dit traject. Je komt nergens winkels tegen.
  • Na 3 km kan je in Lieferlinge je dorst lessen in het café tegenover de kerk. Het moet een vrij nieuwe zaak zijn want op Google Maps is die nog niet terug te vinden. De volgende zaak die je na 9 km tegenkomt is Taverne De Kroon. Vermits ze hier eten serveren kan je hier je boterhammen niet opeten. Een andere mogelijkheid is het vlakbijgelegen Lusthof. In Zandbergen zijn er ook mogelijkheden: zelf aten we een hele lekkere ijscoupe in café Tom Dooley. Prima prijs/kwaliteit, een aanrader! Wil je nostalgie opsnuiven, kies dan voor café Denderhof, een duivenlokaal!
  • Om deze etappe te organiseren hebben wij overnacht in een 6 persoons vakantiewoning op provinciaal domein de Gavers. Wat ons betreft zeker de moeite! De vakantiewoning is ruim en van alle comfort voorzien. Tevens zijn er speeltuinen voor de kinderen en mag je ook op het strand. De ligging is ideaal om deze etappes te wandelen. Slechts 10 minuten rijden met de auto naar Zandbergen.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR512 Etappe 11: Neigem – Zandbergen   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *