GR 5 Etappe 8: Nieuw-Vossemeer – Bergen op Zoom

Afstand (GPS): 21,9 km (incl. 0,25 km aanloop)
Afstand (gepland): 20,7 km

Stijgen: 62 meter
Dalen: 51 meter
Tijd: 10:50 – 17:14
Gemiddelde snelheid: 3,4 km/h
Onverharde paden: 30%

Leeftijd Paulien: 3 jaar
Leeftijd Marie: 1 jaar en 4 maanden

Gepland hoogteprofiel (let op schaal)

We hebben even op onze tanden moeten bijten om verder te kunnen stappen over de GR 5 maar alles kwam in een stroomversnelling nadat het bericht binnenkwam dat onze vakantie naar Lake District niet zou door gaan. We hebben meteen een “staycation” alternatief gezocht en gevonden, het zou een dubbele vakantie worden: eerst een hotelovernachting in Bergen op Zoom om 2 dagen GR 5 te stappen en daarna een paar dagen naar de Sneppelhoeve in Loenhout om 2 andere etappes te stappen én om wat activiteiten voor de kinderen te voorzien. De auto zit goed vol en we rijden naar het station van Essen. We zijn mooi op tijd en laten onze auto achter de parking, we hopen hem hier over 2 dagen terug te vinden. Gepakt en gezakt en met mondmasker, nemen we de trein naar Roosendaal waar we overstappen op de trein naar Bergen op Zoom. Aangezien we hier 30 minuten moeten wachten en het hotel tegenover het station ligt, droppen we al een tas in het hotel, gewicht dat we vandaag toch niet moeten meesleuren. Samen met 2 andere mensen stappen we in de bus. Wanneer we Oud-Vossemeer achter ons laten zitten we alleen in de bus. We rijden de brug over waar we vorige keer stapten en Paulien is blij dat ze dan op de bel mag drukken. De mondmaskers gaan af en de kinderdragers op. Paulien stapt zoals steeds eerst even zelf. We wandelen naar het beginpunt en ons GR 5 avontuur gaat verder en wel in volle zon vandaag!

Paulien heeft de bus gevonden
Gepakt en gezakt, maar ook insmeren!

We volgen een asfaltweg langs een dijk die naast het dorpje loopt. We moeten Paulien wederom motiveren om te blijven stappen, het blijft moeilijk om het voor haar interessant te houden. Dieren doen het altijd goed, maar ook padafwisseling moet er zijn… en dat is iets waar we in deze regio weinig van verwachten. We stappen verder en laten het dorpje links liggen wanneer we naar rechts gaan. We passeren zowaar enkele café’s. Een fietspad dat overgaat in een weg brengt ons terug naar het Schelde-Rijnkanaal. Paulien kiest na 2 km stappen voor de rugdrager. We stappen langs de prachtige molen Assumburg alvorens we binnendijks over een fietspad verder gaan. Althans, we dachten dat het fietspad was want er passeren ook auto’s. Paulien en Marie zijn onder de indruk van de vele schapen. Op het einde van de weg stappen we door een poortje met veerooster en gaat het buitendijks verder. Nu hebben we zicht op het kanaal, in de verte zien we witte rook en dat moet wel afkomstig zijn van de Haven van Antwerpen. Het uitzicht is eigenlijk best aangenaam, wat een verschil als je hier op een mooie, windstille dag wandelt. Het pad is trouwens bezaaid met schapenkorrels, maar schapen zelf hebben we hier niet gezien. We verlaten de grote schapenweide en stappen verder over asfalt naar een kruispuntje. We passeren enkele fietsers die vragen waar onze reis naar toe gaat. “Nice” is ons antwoord, maar daar zullen we vandaag niet geraken.

Nieuw-Vossemeer
Naar het kanaal
Assemburg molen
Marie is in dromenland
Schelde-Rijnkanaal
Daar zijn de boten weer

Het was de bedoeling om hier de boterhammen op te eten, maar aangezien Paulien eindelijk in slaap is gevallen in de rugdrager besluiten we om nog even door te stappen. Volgens de kaart is er geen zitbank meer verderop, maar we trekken onze plan wel. Het vele asfalt begint stilaan door te wegen, maar er is gelukkig verandering op komst wanneer we naar links gaan en een mooi pad langs de Groenedijk volgen. Hier is het fijn stappen tussen dijk en bomen. We verlaten nu definitief het water en trekken het binnenland in. Wanneer we een bocht maken wordt Paulien wakker. We zoeken een plekje om te eten en zien in de verte een bank, we stappen dus nog even verder. Wanneer we aan de weg komen blijkt de bank achter een hek en een gracht te liggen. We moeten nog een stukje omlopen over een pad dat nog niet in openstreetmap staat. Aan de omheining te zien, is het wandelgebied, waar de zitbank staat, heel recent geopend. We genieten allemaal van onze boterhammen en/of sandwich. Een vervelende wesp jaagt ons terug de GR 5 op. We laten Paulien weer zelf stappen maar het loopt wederom moeizaam. We moeten ze blijven entertainen en motiveren, ook wanneer we over een mooie veldweg verder gaan. Uiteindelijk komen we aan een grote weg waar we onderdoor stappen.

Eindelijk nog eens een mooi pad
We laten de polders achter ons
Lunchen met het GR5 boekje
Zelf stappen, komaan Paulien!

We zijn inmiddels in Halsteren, deelgemeente van Bergen op Zoom. De polders hebben we nu echt achter ons gelaten, GR 5 gaat verder in een nieuw landschap. We nemen de tijd voor een groepsfoto vooraleer Paulien terug in de rugzak gaat en stappen verder door enkele woonwijken. Toch blijft het interessant want we volgen vooral groene zones. Het valt toch steeds op dat ruimtelijke ordening in Nederland véél beter is georganiseerd dan bij ons. Een school ligt hier netjes in een bijna-autovrije zone, een situatie waar we in België alleen maar van kunnen dromen. Via een bosje, waar we gewaarschuwd worden voor processierups, bereiken we het Fort de Roovere. Het is een van de grootste forten van de West Brabantse Waterlinie. Deze in 1628 ontstaande waterlinie had als doel de handelsroute Zeeland – Holland te beschermen tegen de Spanjaarden. Het is hier druk, er staan enorm veel fietsen aan de ingang. Diverse borden waarschuwen ons voor Corona, waar bijgeschreven staat: make love not fear… Paulien ziet de uitzichttoren Pompejus en we besluiten om een kijkje te gaan nemen. Het uitzicht is best mooi, de toren is een ingenieuze constructie! Onze meid is flink want ze stapt zelf naar boven én naar beneden.

Groepsfoto
Oude ANWB paddenstoel
Kijk daar koeien! Dat zijn geen echte, aldus Paulien
Fort de Roovere
Ik wil naar boven!
Mooi uitzicht

We dalen terug af en stappen via de Mozesbrug verder. Nu weten we waar ze in Bokrijk de mosterd hebben gehaald met hun fietsen door het water! Het is hier onmogelijk om de 1,5 meter regel te respecteren, daarom stappen we snel verder door het bos. We passeren een wandelboom aan een splitsing met het Floris V-pad. De GR volgt verder een mooi pad langs de grachten van het voormalige fort. Wanneer we aan de Ligneweg komen stuurt de markering ons het fietspad op, hoewel je hier eigenlijk het gerestaureerde deel van de Brabantlinie kan volgen. Het fietspad wandelt natuurlijk sneller maar toch. Als je van de andere kant komt is de markering wel duidelijk dat je de onverharde linie moet volgen. We stappen verder over de weg en missen een splitsing, gelukkig maar 100 meter te ver. Ter hoogte van de Ernst Caismirweg zijn alle GR markeringen moedwillig overschilderd met zwarte verf! Vandaar onze misser. Let hier goed op, mogelijk gaat het om misnoegde buurtbewoner(s). Eens we aan de Randweg komen merken we de markering terug op, maar ook werd ze duidelijk meermaals verwijderd. We steken de ringweg over en worden aangemoedigd door een fietser. We bevinden ons nu in Bergen op Zoom en stappen even door een woonwijk met hele smalle straatjes naar een meer genaamd Kleine Melanen. We besluiten om hier nog even te pauzeren zodat de kinderen hun fruit kunnen eten.

Mozesbrug
Door het water!
Al 107km van Hoek van Holland
Mooi pad langs de grachten
Aan de Brabantlinie
Weggehaalde markering (zwart vlak)
GR zitbank

Samen met enkele oudere mensen genieten van het aangename weer, maar het is tijd om verder te stappen. We gaan helemaal rond het meer en stappen naar de volgende groene zone. Heel eventjes gaat het door het Meilustbos om nadien door een park te wandelen. We stappen langs een midgetgolf en komen alzo aan de Burgemeester – Wittelaan, een drukke weg die we heel even volgen. Al snel staan we aan de Zoom, maar de brug blijkt afgesloten te zijn… en wel voor alle verkeer. Het is echt onmogelijk om hier over te steken. Enkele passanten zeggen dat je er zo omheen kan. Dat “zo” is wel een dikke kilometer extra stappen en daar hadden we even geen rekening mee gehouden, het gewicht van de bagage in de wandeldragers begint door te wegen. Maar er zit niks anders op. Via de Ravelstraat steken we de Zoom over om terug op de GR 5 route te komen. We zakken verder af naar de Noordsingel en opnieuw gaan we de mist in, want we wandelen recht richting de markt. De vermoeidheid slaat duidelijk toe. Kim besluit om op de markt te wachten want mijn autistische trekjes laten het niet toe dat ik een stuk route oversla. Gelukkig ben ik terug gestapt want de GR gaat dwars door het Markiezenhof, een voormalig stadspaleis. Even later sta ik ook op de markt en samen stappen we het allerlaatste stukje naar ons hotel aan het station. We checken in en bestellen een bord Fish & Chips in het restaurant naast het hotel. Heerlijk om de voeten zo onder tafel te steken. Op het terras genieten we, nog steeds in de zon, na van een mooie etappe. Maar wat was het zwaar met die extra bagage.

Wandelen rond het meer
Meilustbos
Brug weg = dikke pech
Bijna aan de markt, oei verkeerd
Markiezenhof
De markt in Bergen op Zoom

Conclusie:

De GR neemt afscheid van de polders en grasdijken en kiest voor de beboste gebieden van Bergen op Zoom. We hadden niet veel verwacht van deze etappe maar eigenlijk was ze best mooi. Er is veel variatie en je wandelt geen kilometers meer langs het kanaal of op een dijk. Het stukje rond het Fort de Roovere is echt de moeite, maar ook de intrede van Bergen op Zoom is bijzonder groen!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn rechtstreeks met elkaar verbonden en goed bereikbaar met openbaar vervoer. We namen in Bergen op Zoom aan het station bus 102 van Connexxion. Deze brengt je in 25 minuten naar Nieuw Vossemeer, halte Molenweg. Deze halte ligt op 250 meter van de route. Deze bus rijdt elk uur maar enkel op weekdagen, controleer steeds op 9292. Kostprijs is 3,96 € met de OV kaart. Zonder OV kaart betaal je 5,40 €. Het is ook mogelijk om tijdens het weekend een bus te nemen, maar dit gebeurd via haltetaxi 992. Meer info is terug te vinden op hun site.
  • Wij hebben geslapen in het Hotel Old Dutch, prima gelegen langs de GR 5. We boekten 2 kamers met een connecting door zodat onze kinderen apart konden slapen. ’s Morgens was er een prima ontbijtbuffet zodat we goed konden vertrekken richting Essen.
  • Indien je in Bergen op Zoom wil parkeren dien je bijna overal te betalen. Hier is meer info terug te vinden. In Nieuw-Vossemeer kan je wel gratis parkeren, al is dat niet zo simpel aan de bushalte. Het is mogelijk in de berm tussen de weg en het fietspad. Zelf parkeerden we in Essen vermits het voor ons een 2-daagse wandeling was.
  • Bevoorrading is mogelijk in Nieuw-Vossemeer. Er is een Spar winkel in het centrum. De volgende plaats waar dit kan is pas in Bergen op Zoom, je passeert in het centrum. Op wandelafstand van de markt en het station bevindt zich de Jumbo.
  • Om iets te drinken of te eten kan je terecht in Nieuw-Vossemeer. De GR loopt langs ’t Wagenhuis. Iets voorbij het centrum van Nieuw-Vossemeer heb je aan de molen nog eetcafé De Praeter. De volgende plaats waar je terecht kan is na 13 km op het Fort de Roovere in De Schaft. Tenslotte zijn er in Bergen op Zoom voldoende mogelijkheden, de markt is bezaaid met café’s en restaurants. Voor elk wat wils! Zelf hebben we iets gegeten in Marco’s Intermezzo, gelegen langs het hotel waar we geslapen hebben. Verwacht geen uitgebreide eetkaart, maar prijs/kwaliteit was goed.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 8: Nieuw-Vossemeer – Bergen op Zoom   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

8 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *