SGR Hageland Etappe 1: Diest – Testelt

Afstand (GPS): 14,1 km (incl. 0,3 km afloop)
Afstand (gepland): 13,9 km

Stijgen: 186 meter
Dalen: 195 meter
Tijd: 11:10 – 15:55
Gemiddelde snelheid: 2,9 km/h
Onverharde paden: 68 % 
Leeftijd Paulien: 3 jaar
Paulien wandelde zelf 8,1 km (3,7 en 4,4)
Leeftijd Marie: 2 jaar en 1 maand

Hoogteprofiel

Na een wandelpauze van 3 maanden is het tijd om de schoenen nog eens aan te trekken. We kiezen bewust voor dichtbij want met een zwangere vrouw zijn zware, verre etappes nu eventjes geen optie. Jawel ons 3e kindje is op komst! Ergens in oktober zullen we met 5 zijn. Onze wandeltochten zullen er dan weer heel anders uit zien, hoe we dat gaan regelen zijn zorgen voor later. De streek GR Hageland is helemaal vanonder het stof gehaald: een vernieuwd traject, een nieuwe topogids. Tijd om op stap te gaan, deze eerste korte etappe is dan ook een ideale kennismaking! Onder een stralend zonnetje rijden we naar het station van Testelt. Onderweg politiecontrole, de auto voor ons moet aan de kant, wij mogen door. Gelukkig, want anders zouden we onze trein wel eens kunnen missen. Wanneer we de, nog rustige, abdij van Averbode passeren, beslissen we om daar straks even halt te houden. We volgen een omleiding en bereiken mooi op tijd het station. Een korte treinrit later staan we al in Diest. We verlaten het stationsplein en stappen het ons inmiddels bekende traject tot aan de wandelboom aan de Schaffense poort. De wandelboom is terug van weggeweest! Heel mooi opgemaakt door de gemeente. Alleen toch jammer van die plastieken wegwijzers, dat kan toch zoveel mooier. De kilometeraanduidingen zouden er ook heel mooi op staan. Wie weet in de toekomst…

Op het perron in Testelt
Onderweg naar de wandelboom
Weer helemaal in't nieuw

We stappen richting het centrum en volgen het traject van de GR 512. Dit stukje liepen we al in september 2018. Het is echter geen straf om het nog eens te moeten doen. Paulien heeft niet echt zin om te stappen, maar eens op het plankenpad over de herstelde Demerloop is ze niet te stoppen. Ze zoekt schatten bij elkaar voor in haar rugzak. Samen met haar waterdichte wandelschoenen en afritsbroek is de outfit compleet. Uiteraard moet er ook een wandelstok bij, die vindt ze snel langs het pad. Eens voorbij het ziekenhuis stappen we door Park Cerckel, Paulien wil een omweg maken over het mooie bruggetje. Aangekomen aan de Holle Griet verlaten we heel even GR 512 en stappen we rechtstreeks naar de markt waar we de wit rode tekens opnieuw oppikken. De streek GR laat het begijnhof en de Warande dus links liggen. De Grote Markt is zo goed als leeg, hier en daar wat volk maar nergens take away. We laten het lege plein achter ons en stappen richting citadel. Eerst nog voorbij het mooie vakwerkhuis en de Allerheiligenkapel om dan af te dalen naar de voet van de citadel. Paulien is nog steeds flink aan het stappen en wanneer ze het smalle pad naar boven ziet is ze wederom niet te stoppen. Marie geniet stilzwijgend vanuit de wandeldrager. Eens boven zoekt de streek GR zijn eigen weg over een nieuw pad! We steken de ring over en dalen via een mooie holle weg af naar de herstelde Demerloop. Paulien ontwijkt de modder met succes! Aangekomen aan de Demer vinden we een van de weinige picknick banken langs het traject, uiteraard wordt dat onze lunchplek. Al die tijd heeft onze kleine meid alles gestapt, we zijn fier op haar!

Wandelstok gevonden
Park Cerckel
Ingang van het park
De Grote Markt in Diest
Afdalen naar de Demer
Picknick tussen het groen

Nadat we afscheid nemen van onze aangename rustplaats stappen we verder langs de Demer. Paulien gaat nu ook even in de rugzak zodat ze wat kan rusten en Marie gaat bij Kim op de rug. We volgen het jaagpad langs de Demer, de waterstand is de laatste weken serieus gezakt. Dat is duidelijk te zien aan de dorre berm net boven het water. Wanneer de trein passeert zijn de kinderen alweer onder de indruk. Paulien is er rotsvast van overtuigd dat dit onze trein was. Ik moet zeggen dat de trein, met op de achtergrond de Bosberg, mooi in het landschap past. Net voor een bord dat een pad afsluiting aankondigt, verlaten we de Demeroever en stappen we richting de Vinkenberg. Een mooie holle weg brengt ons snel naar een hoogte van bijna 60 meter. In de verte zien we de basiliek van Scherpenheuvel al liggen, we denken meteen terug aan onze GR 5 etappe vorig jaar. Wanneer we via een veldweg terug afdalen merkt Paulien een boot op in het veld. Dit gaat haar verstand te boven: papa een boot moet in het water en niet in een veld. Wij hebben vooral oog voor de abdij van Averbode, prachtig gelegen op de Weefberg. Vanaf dit punt heb je echt een schitterend uitzicht over de regio!

De trein past mooi in het landschap
De Vinkenberg trotseren
Scherpenheuvel, been there, done that!
Boot in het veld, abdij in de verte

Eens terug beneden aan de Steenweg Diest maken we ons op voor een tweede beklimming van de Vinkenberg, maar nu moeten we niet tot boven. We vermijden hierdoor gewoon een stuk asfalt en de trage weg die we volgen tussen de velden is best aangenaam. Eens terug beneden is er eventjes geen ontsnappen aan het asfalt. Voor ons geen onbekend wandelpad, want we vervoegen de GR 5 en stappen over de oude spoorlijn richting de Maagdentoren. Hier zijn we duidelijk niet alleen, geen enkele zitbank is nog vrij, daarom nestelen we ons ergens in het gras, weg van de drukte. Zowel Paulien als Marie hebben een dutje kunnen doen en dat heeft duidelijk deugd gedaan. We pauzeren eventjes en onder een aangenaam zonnetje genieten we van een stukje fruit. We nemen nu regelmatiger een rustpauze, anders wordt het voor Kim te zwaar. Met zicht op de toren is het hier aangenaam verpozen. Hoewel de temperatuur nog niet heel hoog is, doet de zon goed zijn werk! Volgende keer moeten we ons zeker insmeren. We vatten het laatste stukje van de tocht aan. Paulien gaat terug zelf stappen en Marie bij mij op de rug, zodat Kim kan recupereren. 

De paden zijn zeer mooi vandaag
Paulien slaapt heel elegant
Plaatsnemen in de trein
Er zijn slechtere plaatsen om te rusten

We volgen nu de Demer tot in Testelt, dat lijkt misschien saai maar dat zal het zeker niet zijn! We steken de N212 over en volgens de meanders van de Demer. Even verderop is men bezig aan de voetgangersbrug over de Demer, ongetwijfeld een ontsluiting van het wandelnetwerk. Wij volgen nu gewoon de rechteroever verder. Na een poosje zien we de kerk van Zichem. Wanneer we die achter ons laten zitten we helemaal in het natuurgebied Demerbroeken, geen wateroverlast vandaag. Echter wel een oliespoor in het midden van het pad, het ziet er nog vers uit… Paulien stapt flink door, wat een prestatie! We hebben duidelijk de juiste kant gekozen want aan de overkant is het veel drukker, we genieten dus niet alleen van de natuur maar ook van de rust. Waar de Hulpe in de Demer stroomt stopt eindelijk het oliespoor, helaas in een grote plas olie… Ik mag hopen dat dit niet met opzet gedaan is. Wanneer we de spoorlijn naderen zit het er alweer bijna op. We laten de GR 5 variant achter ons en stappen nog even naar de watermolen van Testelt. Met recht een beschermd monument! Echter dreigt het gebouw weg te zakken door de droogstaande Demerarm, wordt uiteraard vervolgd. Een kerkwegeltje brengt ons tot bij de Sint-Pieterkerk. Veel volk aan de street-art schildering, die bekijken we volgende keer wel. Wij zetten koers naar het station! Paulien is flink blijven stappen, een nieuwe mijlpaal! We belonen de meisjes daarom nog met een ijsje aan de lekdreef in Averbode, daar zijn we uiteraard niet alleen, Corona lijkt soms ver weg. Maar wat was het aangenaam wandelen vandaag, genieten alom!

We volgen de Demer en een oliespoor
Demerbroeken
Prachtig stukje streek GR
Wandelboom in Testelt
Watermolen van Testelt
Beloning in Averbode

Conclusie:

Deze vernieuwde etappe van streek GR Hageland is meteen een schot in de roos! Hele mooie onverharde paadjes, veel afwisseling, hier en daar wat klimwerk met geweldige uitzichten. Perfect te regelen met de trein, dus ook een ideale stationstapper! We zijn alvast fan, deze etappe is zeker aan te raden; we kijken dan ook al uit naar het vervolg!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn vlot bereikbaar met de trein. Tussen de stations Diest en Testelt rijdt elk uur een trein, zowel door de week als tijdens het weekend. Controleer de dienstregeling op de site van de NMBS. De aanloop in Diest en de afloop in Testelt zijn gemarkeerd met rood/geel of rood/wit.
  • Zowel in Testelt als in Diest kan je gratis parkeren aan de stations. In Diest is het mogelijk dat je, op weekdagen, ver van het station moet parkeren, houd daar zeker rekening mee. Mogelijks gaat de stationsparking in Diest in de toekomst betalend worden, op dit moment is ze nog gratis.
  • Je kan de etappe perfect verlengen tot Aarschot, reken dan wel op een etappe van 30 km.
  • Bevoorrading is mogelijk in Diest. Je passeert een bakker en er ligt een Spar winkel, niet ver van het parcours. Verder geen mogelijkheden meer.
  • In Diest kan je op verschillende plaatsen iets drinken. Aan de markt is er keuze genoeg, de Biertempel krijgt bijvoorbeeld goede reviews. Na 10 km stappen kan je in Zichem eventueel iets eten in Hof van Zichem of iets drinken in De Hemmekes. Aan het eindpunt in Testelt is er nog het stamcafé van de Witte: Herberg in’t Statiehuis.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Streek GR Hageland Etappe 1: Diest – Testelt   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *