GR 5 Etappe 19A: Herkenrode – Brug Kuringen

Afstand (GPS): 3,6 km
Afstand (gepland): 3,6 km

Stijgen: 25 meter
Dalen: 23 meter
Tijd: 10:30 – 12:01
Gemiddelde snelheid: 2,35 km/h
Onverharde paden: 31 %

Leeftijd Paulien: 4 jaar
Paulien wandelde zelf: 3,6 km
Leeftijd Marie: 2 jaar en 3 maanden
Marie wandelde zelf: 3,6 km

Hoogteprofiel (let op de schaal)

Het is alweer enkele maanden geleden dat we gewandeld hebben op de GR5 en het was eigenlijk de bedoeling om hier nog even mee te wachten tot eind juli. Het afbreken van een brug en de daaraan gekoppelde omleiding hebben ertoe geleid dat we zo snel mogelijk dit stukje GR5 wilden stappen. Kim is ondertussen 5 maanden zwanger en een etappe van meer dan 17 km is geen optie meer. De omleiding zorgt namelijk voor 3,5 oninteressante extra stapkilometers. Hierdoor is de etappe tot de jeugdherberg van Bokrijk voor ons te lang. Vandaar dus deze ultra korte GR etappe, nummer 19A zullen we maar zeggen… Aangezien de bushalte aan de abdij van Herkenrode niet bediend wordt volgens de site van De Lijn (werkzaamheden – die er niet zijn…) beslissen we om dit kort stukje met de fiets te organiseren. Ik zet Kim en de kinderen af aan de abdij en parkeer de auto net over de bewuste brug. Dankzij een geleende plooifiets van de schoonouders sta ik snel terug aan de abdij. Eens de fiets slotvast staat op de nog lege fietsparking aan de Paardenstallen beginnen we aan onze mini etappe.

Dreef naar de abdij
Abdij van Herkenrode

Het eerste stukje hebben we al gestapt toen we de stadsvariante deden. We nemen de tijd om even van de site te genieten, het ziet er nu in de lente heel anders uit. Het plan is trouwens om de kinderen afwisselend te laten wandelen, we hebben immers maar een wandeldrager bij. Gezien de korte afstand zou dat moeten lukken. Het is voor Kim ook niet meer mogelijk om de kinderen te dragen. We verlaten de abdij van Herkenrode onder een stralend zonnetje en genieten van de klaprozen rondom ons. Wanneer we de Sacramentstraat inslaan stappen we over de gekende zandweg. Gelukkig kunnen we ook hier genieten van de vele wilde bloemen. Aan de splitsing laten we de stadsvariant rechts liggen en stappen we verder. Ons pad loopt samen met het fietsroutenetwerk, voor de kinderen is het dus opletten geblazen. Al zijn we wel trots dat ze zo flink blijven stappen.

Kindjes helemaal in tenue
Bloemenpracht rond de site
Ze stappen flink verder
Op weg naar het kanaal

Ter hoogte van een vijver in een woonwijk van Kuringen beslissen we om even te pauzeren en te kinderen te laten drinken en wat fruit te eten. Ondertussen hebben ze alle twee 2,5 km gestapt. De kinderen amuseren zich met een huiskat die af en toe komt piepen. Wanneer we verder naar het Albertkanaal stappen trekt een vrachtschip de aandacht van de kinderen. We volgen het jaagpad tot aan de brug en merken dat de trajectaanpassing al is doorgevoerd. Wij laten de 3,5km lange omweg voor wat het is en trotseren het talud via het paadje. Op de brug is er wederom veel interesse voor al die activiteit op het water. Kim treft hier toevallig een ex-collega uit Antwerpen die de Limburgse fietspaden ontdekt. Eens beneden aan de rotonde wordt nogmaals duidelijk wat voor aantrekkingskracht wilde bloemen hebben voor kinderen én bijen. Daar vinden we de auto terug en nemen we afscheid van de GR 5… Twee weken later is de brug al verdwenen, opdracht volbracht.

Terug aan het Albertkanaal
Op het jaagpad
Marie in al haar enthousiasme
Wilde bloemen rotonde

Conclusie:

Een hele korte etappe, waar we weinig over kunnen zeggen. Het stukje GR5 pad laat weinig indrukken na, vooral omdat het praktisch volledig samenloopt met het fietsroutenetwerk. Wanneer we het stukje tot Bokrijk gestapt hebben kunnen we een betere conclusie geven.

Praktische info:

  • Wegens de korte afstand geen openbaar vervoer informatie, het heeft weinig nut dit uit te werken. Bij de volgende etappe zal ik alle mogelijkheden vermelden.
  • Er is voldoende gratis parking aan de abdij van Herkenrode.
  • In principe hadden we deze etappe tot de jeugdherberg van Bokrijk voorzien en dan kwam het op 17 km. Het is dan ook aan te raden, wanneer de brug vervangen is, om tot daar te wandelen. Nu komt daar immers 3,5 km oninteressant traject bij.
  • Bevoorrading is op dit kort stukje niet mogelijk.
  • In de abdij van Herkenrode kan je iets drinken in de Paardenstallen.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 19A: Herkenrode – Brug Kuringen   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *