GR 5 Etappe 21B: Stalken – Lanaken

Afstand (GPS): 12,0 km
Afstand (gepland): 11,9 km

Stijgen: 125 meter
Dalen: 152 meter
Tijd: 10:00 – 14:45
Gemiddelde snelheid: 2,5 km/h
Onverharde paden: 68 %

Leeftijd Paulien: 5 jaar
Paulien wandelde zelf: 8,1 km (4,9 + 3,2)
Leeftijd Marie: 3 jaar
Marie wandelde zelf: 6,3 km (2,6 + 3,7)
Leeftijd Leon: 9 maanden

Hoogteprofiel

Ons weekendje in Zutendaal zit er alweer bijna op. Gisteren deden we het blotevoetenpad en dat was toch wel een hit. Zowel Paulien als Marie vonden het geweldig. Wij ook, totdat we tot aan de knieën door het water moesten :). Na het amusement van gisteren volgt vandaag het vervolg van de GR5, dat klinkt heel wat minder spannend natuurlijk. Na het uitchecken op de camping rijden we eerst naar het eindpunt om daar een fiets achter te laten. Vandaag geen bus, want de extra aanloop van 2 km over asfalt zien we niet echt zitten. Na het stallen van de fiets aan het cultureel centrum in Lanaken rijden we met de auto terug naar Stalken. We parkeren aan het Jeroen Brouwers monument en kunnen, na de nodige voorbereidingsformaliteiten, wederom op weg!

We volgen eerst de Hoogkantstraat en het beeld dat we te zien krijgen komt ons meteen bekend voor. Natuurlijk! Hier passeerde Arnout Houben vorig jaar en werd hij getrakteerd op ne Limburgse Schone. Wie geen idee heeft waarover het gaat bekijkt best de serie Dwars door de Lage Landen eens. Vandaag is het er ijzig verlaten en valt er niets te drinken. Het is al warm in de zon, we besluiten om de pas erin te houden want we verlangen naar bos, veel bos! En die komen er gelukkig heel snel aan. We stappen opnieuw langs een grote bivak, voorzien van al het hedendaags gemak, de Roelerheide is duidelijk een populaire regio voor jeugdbewegingen. Na wat zig zag over boswegen komen we aan de Roelerbeek en de Munsterbeek. Hier worden we dit jaar voor het eerst echt lastig gevallen door de muggen, wat een verschil met vorig jaar. Al stijgend betreden we het Natuurreservaat de Hoeffaert. Eens boven mag Marie na 2,6km stappen welverdiend gaan rusten. 

Geen Limburgse Schone voor ons
Rood wit wijst ons de weg
Ook Marie weet ze te vinden
Aan de Roelerbeek

De GR5 maakt nu een lus doorheen dit natuurgebied. Bos wisselt regelmatig af met heide en nattere gebieden. Uiteraard met de nodige hoogteverschillen. Halfweg de toer komen we ook de bordjes én wandelaars tegen van de National Park Trail Hoge Kempen, die moet ook zeker de moeite zijn. Naarmate we verder stappen krijgt Paulien het moeilijk, we merken steeds dat na +/- 4 km stappen de verveling bij haar begint toe te slaan. We trachten ze steeds te entertainen en te motiveren om verder te stappen. Wanneer we aan een klimmetje beginnen zien we voor ons nog andere wandelaars met kinderen. Ze maken uiteraard net voor ons gebruik van de enige zitbank die we op dit stuk zullen tegenkomen. We besluiten om nog een stukje verder te stappen tot aan camping Kriekaert. Er is een achteringang, maar we zien helaas nergens een bank in de buurt. De cafetaria is nog een stukje verder, we besluiten dan maar om ons te installeren op een boomstronk. Terwijl we eten passeert een wandelkoppel met een groot boek in hun handen. Het blijkt te gaan om de wandelgids van Arnout Hauben

Wandelen met kinderen is vermoeiend soms
Lunch op een boomstam!

Na het eten mag Paulien na bijna 5 km stappen gaan rusten in de rugzak. Ik merk dat ze echt wel veel te zwaar wordt om in de Deuter te zitten, daar zullen we toch iets anders voor moeten zoeken. Marie gaat stappen en doet dat goed, maar natuurlijk niet zo vlot, bijgevolg is het voor mij een hele opgave om een 5 jarige van bijna 21 kg te dragen aan een traag wandeltempo. Het is gelukkig aangenaam stappen tussen de bossen. We steken Kiewitseweg over en wandelen richting het fietspad dat we gisteren zagen tijdens onze fietstocht. We maken ons op voor 700m asfalt. Gelukkig zijn er op deze maandag weinig fietsers, maar op een zondag is dit traject volgens ons toch echt een afrader. Het is spijtig dat hier geen alternatief gezocht werd, want de National Park Trail volgt dit fietspad niet. Soit, we stappen wel vlot door en kunnen nadien weer verder over mooie paden langs de Grote Kiewitheide. Zo vangen we een blik op van het voormalige kasteel Kiewit. De hoeve is bewoond en gerestaureerd, het kasteel zelf is deels in verval. Aan het einde van de weg is het tijd om nog eens te rusten, want Marie heeft meer dan 3,5 km zelf gestapt en mijn rug kan ook wel een pauze gebruiken. Het fruit smaakt!

Te lang stukje fietspad helaas
Gelukkig terug zandwegen
Mooi bospaden
Hoeve Kiewit

We maken ons op voor het laatste stukje dat Paulien gaat stappen. Helaas geen bossen meer, maar open velden en lintbebouwing tot in Lanaken. Gelukkig is er wat meer bewolking opgekomen. We betreden al snel de bebouwde kom van Lanaken, maar de GR weet ons toch nog te verassen met enkele onverharde passages. Eerst langs een maïsveld, een leuk doolhof voor Paulien. Nadien door een groene zone in een woonwijk. Deze is voorzien van een Kidsraadtuin, blijkbaar beschikt de gemeente over een raad waar kinderen uit het 5e en 6e leejaar in zetelen. Via enkele verharde wegen stappen we verder tot het centrum van Lanaken. We passeren de kerk en stappen verder tot aan het cultureel centrum waar we een foto nemen aan de wandelboom. Ik fiets onmiddellijk terug naar de auto en Kim gaat met de kinderen op zoek naar een ijsje. Dat blijkt op een maandag geen sinecure te zijn, bijna alle horeca is gesloten. Gelukkig kan ze nog terecht in de plaatselijke Carrefour en wacht er zelfs op mij nog een ijsje! We belonen de kinderen met een bezoek aan speeltuin en het zwembad van de camping en sluiten af in hun favoriete restaurant, de Lunch Garden! Een kinderhand is gelukkig snel gevuld! (Nee wij maken geen reclame voor bepaalde ketens, het is met kinderen nu eenmaal gemakkelijk en snel 🙂 )

Lanaken is in zicht
De tuin van de kidsraad
Sint Ursulakerk Lanaken
Foto aan de wandelboom

Conclusie:

Wederom werden we vanaf Stalken getrakteerd op een enorm bosrijke etappe met veel onverharde paden en welgekomen verkoeling. Het is wel jammer dat je een lang stukje over een fietspad moet stappen tussen de bossen, er zijn zeker alternatieven. Het laatste stukje naar Lanaken loopt natuurlijk tussen bebouwing, maar is al bij al niet oninteressant. Nederland is (opnieuw) in zicht!

Praktische info:

 • Begin- en eindpunt zijn niet bereikbaar met openbaar vervoer, maar er is een aanloop van 2 km vereist. Je kan aan de eindhalte Lanaken Cultureel Centrum. Buslijn 45 brengt je elk uur (op weekdagen) in 13 minuten tot Zutendaal Bessemer. Vanaf die halte is nog 2 km stappen tot de GR5, niet echt een aanrader dus, maar het is mogelijk. Controleer de dienstregeling op de site van De Lijn. Wij hebben de fiets gebruikt voor deze etappe.
 • Je kan gratis parkeren in Lanaken aan het cultureel centrum, in Stalken kan je gewoon in de bermen parkeren.
 • Het is aangewezen om deze etappe te starten in Zutendaal.  Samen met de vorige etappe heb je dan een rechtstreekse busverbinding en stap je ongeveer 19 kilometer. Wij hebben opgesplitst vanwege de kinderen.
 • Bevoorrading is mogelijk in Lanaken. Op wandelafstand van de GR5 liggen diverse winkels: Carrefour of Kruidvat bijvoorbeeld.
 • Horeca:
  • Na 4,8 km stappen kan je eventueel uitwijken ter hoogte van camping de Krieckaert om iets te drinken in de cafetaria daar.
  • Aan het eindpunt in Lanaken wandel je langs verschillende horecazaken: Brasserie het Boelhof of Bierpunt Lanaken.
  • Ook het cultureel centrum heeft een cultuur café. Hoewel het open zou moeten zijn, was het gesloten toen wij er waren.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 21B: Stalken – Lanaken   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

5 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *