Achouffe: Vallée des Fées

Afstand (GPS): 5,4 km
Afstand (gepland): 5,2 km

Stijgen: 114 meter
Dalen: 103 meter
Tijd: 10:30 – 12:40
Gemiddelde snelheid: 2,5 km/h
Onverharde paden: 95 %

Leeftijd Paulien: 5 jaar
Paulien wandelde zelf: 5,4 km
Leeftijd Marie: 3 jaar
Marie wandelde zelf: 1 km
Leeftijd Leon: 11 maanden

Hoogteprofiel

We trakteerden de kinderen (en onszelf ook een beetje natuurlijk) op een weekendje Centerparcs Ardennen. We brachten de eerste twee dagen een bezoek aan Plopsa Coo. Dat was voor iedereen een leuke ontspanning, maar het is wel de bedoeling om tijdens zo’n weekend Ardennen toch een wandeling te maken. We maken ons op maandagmorgen klaar om het huisje tegen 10u te verlaten en beslissen, ondanks de dreigende wolken en beginnende motregen, om toch richting Achouffe te rijden. Het plan is om wandeling 27 te doen. Enkele jaren geleden deden we al de Promenade des Crêtes en deze zou ook zeker zo mooi zijn. Op weg naar Achouffe gaat het zowaar nog harder regenen en als kers op de taart moet Marie, op 5 minuten voor het eindpunt, overgeven. We twijfelen even om toch terug te keren, maar beslissen toch om verder te rijden en in Achouffe te bekijken wat we gaan doen. Uiteindelijk stopt het met regenen en geeft Marie aan dat ze niet meer moet overgeven, waarschijnlijk was ze een beetje wagenziek geworden. We beslissen dan toch maar om de wandelschoenen aan te trekken voor deze korte wandeling.

Start aan de brouwerij in Achouffe
Al meteen onverharde paadjes.

Na nog geen 100 meter laten we het asfalt al achter ons en stappen we over een breed pad langs enkele kweekvijvers. Nadien wordt het pad smaller en volgen we de Rau de Chevral. Marie merkt een kreeft op in de rivier. Die moet ongetwijfeld ontsnapt zijn uit een van de kweekvijvers, want het lijkt ons niet de habitat voor zo’n dier. Ondanks dat ze heeft moeten overgeven blijft haar oog scherp, de buitenlucht zal haar dus zeker deugd doen. We stijgen een beetje en op een iets breder pad begint het helaas terug te regenen. Aangezien Paulien flink doorstapt en Marie toch nog niet 100% is, mag ze in de draagzak. De regenjas gaat dicht en we stappen verder. Aan een doorwaadbare plaats steken we de rivier over om aan de andere zijde verder te stappen. Een paar honderd meter verder steken we de rivier opnieuw over en laten we hem achter ons.

Langs de visvijers
Maar ook mooie smalle paadjes
Langs de Rau de Chevral
We verlaten de rivier

Het smalle pad brengt ons al snel 50 meter hoger en we hebben geluk, want de regenkap mag terug af. We volgen nu een klein beekje tot op een plateau. Het beekje vinden we op een gegeven moment niet meer, maar wanneer we volgens de kaart de doorwaadbare plaats dwarsen, dan merken we toch wel dat het hier duidelijk nat kan zijn. Door de aanhoudende droogte van afgelopen zomer hebben we daar nu geen problemen. Het brede wandelpad op het plateau tussen de dennenbomen heeft iets magisch. De rust die we hier vinden is echt aangenaam. We spotten ook al een prachtige rode paddenstoel, voorzien van witte stippen. Wanneer we het bos verlaten krijgen we heel even een zicht over de vallei, bebouwing bespeuren we nergens. Eens terug in het bos beginnen we aan de zeer steile afdaling. Die is zeker niet moeilijk, maar we nemen er toch onze tijd voor om niet te vallen. Slechts 200 meter is er nodig om terug 50 meter te zakken, we staan nu aan de Ruisseau de Martin Moulin, die rivier kennen we nog van de vorige wandeling. Hoewel we er 2/3 van de wandeling hebben opzitten geeft het bord aan dat het nog meer dan 1u stappen is tot Achouffe… Dat lijkt ons veel, maar het bord zal toch gelijk krijgen.

Gebukt de klim aanvatten
Door het bos
Mooie vliegenzwam
Tijd voor een groepsfoto
Prachtig uitzicht op de top van de heuvel
Steile afdaling, even opletten

We volgen eerst een breed en gemakkelijk pad langs de rivier. Maar al snel wordt het smaller en vooral uitdagender. We spotten al vlug een van de vele beverdammen, prachtig gemaakt. Uiteraard zorgt dat wel voor de nodige vervallen en overstromingen waar we mee te maken krijgen. Op sommige plaatsen staat het water van de rivier gewoon gelijk met het pad! Hierdoor wijkt het pad vaak uit naar een droger, maar hoger alternatief. De hoogteverschillen zijn soms enorm en het is op bepaalde plaatsen klimmen en klauteren, de gladde stenen maken het er natuurlijk ook niet gemakkelijker op. Dat neemt niet weg dat het een prachtig wandelpad is en een magnifieke vallei. Paulien is zo onder de indruk van de beverdammen dat ze er meer over te weten wil komen. Maar momenteel heeft ze voldoende actie aan het wandelpad. Dit stuk van de wandeling hebben we duidelijk onderschat want doorstappen is geen optie. Wanneer de kweekvijver in zicht komt hebben we het moeilijkste stuk achter de rug en verschijnt de bewoonde wereld opnieuw. Paulien heeft de hele wandeling zelf gestapt, wat zijn we fier op haar! De beloning is een laatste duik in het zwembad in Vielsalm!

Paulien kiest het leukste pad
Prachtig wandelen langs de rivier
Een van de vele beverdammen
Uitzicht vanaf een hoger geleden pad
Het afdalen vraagt wat behendigheid
Maar het is een super leuk wandelpad

Conclusie:

De promenade de la Valleé des Fées is net zoals de promenade des Crêtes een prachtige wandeling en zeker aan te raden met kinderen. De eerste stukken wandelen vlot, maar het venijn zit hem in de staart. Dat neemt niet weg dat je over een prachtig pad wandelt met enorm veel variatie en uitdaging voor de kinderen. Zorg zeker voor gepast schoeisel, want door de vele beverdammen kan het nat zijn.

Praktische info:

  • Startpunt van de wandeling is aan een kruispunt in Achouffe. Daar zal je een paneel met de wandelingen terugvinden.
  • De markering bestaat uit witte bordjes met een blauwe rechthoek met wit vlak. Het cijfer 27 staat er eveneens bij vermeld. De markering is duidelijk en talrijk aangebracht.
  • Er is gratis parking rond de diverse tavernes. De parking tegenover de taverne de la brasserie Achouffe kan tijdens het weekend vol staan. Een alternatief is de parking tegenover de brouwerij.
  • Je kan deze wandeling combineren met de Promenade des Crêtes, ook een aanrader die we in 2019 hebben gestapt.
  • Horeca is er aan het startpunt:

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Achouffe: la Valleé des Fees   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *