GR 5 Etappe 7: Philipsdam – Nieuw-Vossemeer

Afstand (GPS): 11,9 km
Afstand (gepland): 11,9 km

Stijgen: 32 meter
Dalen: 35 meter
Tijd: 14:10 – 17:00
Gemiddelde snelheid: 4,2 km/h
Onverharde paden: 47 %

Leeftijd Paulien: 2 jaar 5 maanden
Leeftijd Marie: 7 maanden

Hoogteprofiel

Onze vakantie in Center Parcs zit er alweer bijna op en we zijn klaar om het laatste stukje tot Nieuw-Vossemeer te stappen. De weergoden zijn ons wederom niet gunstig gezind want we vertrekken in de gietende regen richting de bushalte. We parkeren de auto en wachten nog even in de auto tot de bus er is, want het waait ook enorm hard. De bus arriveert tijdig en we checken in. De bus kent een redelijke bezetting. Om iets over 14u bereiken we de Philipsdam. We hebben wel wat bekijks van de medepassagiers wanneer ze ons aan de Philipsdam zien afstappen… Wat zijn die nu van plan, zullen ze denken. Gelukkig stopt het al snel met regenen en kunnen we toch droog vertrekken. We zetten koers richting Bergen op Zoom. De eerste 3,5 km gaan verder over het fietspad/dienstweg langs de drukke weg…

Paulien wacht op de bus
Infobord over de dam
De weg naar Bergen op Zoom

Gelukkig hebben we links van ons het uitzicht op het Plaat van de Vliet en vervolgens de Slikken van de Heen. Een mooi begroeid gebied vol ganzen en paarden. Wanneer het fietspad langs de dijk gaat zien we helaas daar ook niets meer van en zijn het enkel nog de auto’s die langs ons razen. Paulien vindt het niet leuk, ze geraakt niet in slaap van het lawaai. We zijn dan ook opgelucht dat we links de dijk opgaan om door het natuurgebied te stappen. Eindelijk nog eens onverharde paadjes. Ondanks de vele regen van de voorbij dagen geraken we toch vrij vlot door de soms modderige paadjes, er liggen gelukkig ook wat vlonders. Onder een ondertussen heldere hemel, bereiken we het Schelde – Rijn kanaal.

Plaat van de Vliet
Zicht op de Slikken van de Heen
Paardjes in het Natuurgebied
Eindelijk een trage weg!
Nat gebied met vlonders
De regen maakt plaats voor zon

We merken al snel dat dit een enorm druk bevaren kanaal is. Het ene na het andere containerschip komt voorbij. We stappen verder over de weg en even later over een begroeid tegelpad langs een weide. Nadat we onder de brug gaan zien we de rood gele markeringen van Streekpad 15. We lopen nu een stukje samen met dit pad langs het Natuurreservaat Rammegors. Dit gebied is in 1972 ontstaan door het graven van het kanaal. Een gebied dat gebruikt wordt door moeras en weidevogels, maar ook voor veel overwinterende ganzensoorten. Volgens het boekje moeten we langs dit gebied wandelen, benedendijks rechts dus. Helaas is het daar veel te nat, we wandelen dus links van de dijk over de asfaltweg. Af en toe gaan we een kijkje nemen op de dijk om toch wat van dit gebied te kunnen zien. De voorgestelde route van de topogids is zelfs niet mogelijk want het gebied staat onder water en is afgesloten. Volg dus gewoon de dijk!

Het Schelde-Rijn Kanaal
We kiezen voor het asfaltpad
Zicht op de Schorren van de Eendracht
Rammegors

Al snel staan we aan het punt waar het streekpad terug afscheid neemt. De rood witte tekens loodsen ons een weide in, de topogids niet. We beslissen om door de weide te stappen en hebben hier geen spijt van. Er rijden toch veel auto’s over de Zeedijk en boven hebben we weer een mooi uitzicht over de streek. Links van ons zien de Schorren van de Eendracht. Jammer dat het toch zo hard blijft waaien, maar het is droog! Wanneer de schapenweide overgaat naar een niet begraasde weide besluiten we om nu wel het asfalt te volgen. Het gras staat daar véél te hoog. De zon begint stilaan te zakken en we moeten nog wel een stukje stappen tot aan de brug. We zetten er goed de pas in en stappen het talud van de brug op. 

Koeien in de Schorren van de Eendracht
Na de mooie grasdijk terug asfalt gekozen
De zon gaat onder over Sint Philipsland
Ganzen aan het werk in het kanaal

We volgen nu het fietspad over de brug. Iemand loopt van de ene kant naar de andere om de vele containerschepen te fotograferen. Zelf hebben we meer oog voor de vele ganzen die aan het vissen zijn. Wanneer we de brug afstappen roept Paulien ineens dat ze de maan ziet… ze heeft gelijk. Langs de kerk van Nieuw-Vossemeer zien we de maan. Achter ons gaat de zon onder en wij bereiken net voor zonsondergang onze auto. We moeten nog een goede 45 minuten rijden tot Center Parcs. Voor de volgende etappes zullen we een andere uitvalsbasis moeten zoeken. Ondanks de wind die er stond hebben we toch een mooie wandeldag gehad! Iedereen tevreden.

De brug naar Nieuw-Vossemeer
Net voor zonsondergang komen we aan

Conclusie:

Wederom krijg je een hoop asfalt de verwerken. De eerste 3,5 km langs de drukke weg zijn saai, het uitzicht over het water biedt nog wat troost, maar wanneer je langs de dijk en de weg stapt is het echt doorbijten. Vanaf dan wordt het terug mooier. Slikken van de Heen en Rammegors zijn mooie natuurgebieden. Neem zeker weer GPS en kaart mee en geniet van de laatste stukken water. Het binnenland lonkt na Nieuw-Vossemeer!

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn rechtstreeks met elkaar verbonden per bus, let wel enkel op weekdagen. Lijn 102 van Conexxion rijdt elk uur tussen Nieuw-Vossemeer Molenweg en de Philipsdam. Controleer op 9292. De rit kost 3,12€ met de OV Kaart. In de bus betalen kost je 5,30 €. Uiteraard kan je ook perfect terugfietsen.
  • Er is niet echt parking aan de bushalte of aan het punt waar de GR afslaat. Best gewoon in de berm parkeren tussen fietspad en de weg. Volgens de wegcode mag het! Aan de Philipsdam is een ruime parking die gratis is.
  • Je kan deze etappe perfect verbinden met de vorige. Reken dan op een stevige 23,7 km, grotendeels op asfalt. Ook deze etappe kan je met de bus combineren. In het vorige verslag staat beschreven hoe dit kan.
  • Bevoorrading is enkel mogelijk in Nieuw-Vossemeer. Op wandelafstand van GR 5 is een SPAR gelegen.
  • Horeca kom je niet tegen. Pas in Nieuw-Vossemeer kan je terecht voor een warme tas koffie in het Wagenhuis of de Kruik.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 7: Philipsdam – Nieuw-Vossemeer   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *