GR 5 Etappe 9: Bergen op Zoom – Essen Grens

Afstand (GPS): 16 km (incl. 4,2 km afloop)
Afstand (gepland): 15,9 km

Stijgen: 33 meter
Dalen: 18 meter
Tijd: 9:30 – 14:00
Gemiddelde snelheid: 3,5 km/h
Onverharde paden: 52%

Leeftijd Paulien: 3 jaar
Leeftijd Marie: 1 jaar en 4 maanden

Gepland hoogteprofiel (let op schaal)

Na een deugddoende nachtrust worden we omstreeks 7u30 wakker onder een grijze hemel. Het prachtige weer van gisteren is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor motregen. Voor ons ontbijt krijgen we, gezien de kleine ontbijtruimte, een tijdslot van 30 minuten. Helaas is dat voor ons, met 2 kinderen iets te nipt. Gelukkig mogen we nog even blijven zitten want de groep van 9u is er nog niet. Na het uitchecken wandelen we naar Bakker Bart om iets te kopen voor deze middag. De broodjes zijn voor 5 euro wel aan de prijzige kant. Om 9u30 zijn we klaar, we hebben een nieuwe topogids in onze handen, de Nederlandse gids mag alweer de kast in! Vandaag stappen we tot Essen Grens omdat de etappe tot Kijkuit met 27,1 km voor ons veel te lang is. Vroeger ging de GR 5 langs het station van Essen, wat voor ons persoonlijk handiger was. We hebben even getwijfeld om het oude stuk nog te stappen maar dan toch beslist om de huidige route te volgen, nadeel is dat we straks 4,2 km afloop moeten stappen. Wanneer we beginnen houden het voorlopig droog, we stappen eerst onder het station door.

Vertrek aan het hotel!
Onder het station via de helling

We verlaten het commerciële gedeelte van Bergen op Zoom en stappen eerst door woonwijken. We passeren enkele troosteloze betonblokken, er ligt veel afval op straat. Duidelijk een minder mooier deel van de stad. Aan een vijver nemen we gelukkig afscheid van deze buurt. We stappen verder langs het water en ook hier ligt echt wel een hoop rommel (winkelkarren) en afval in het water, echt zonde. We passeren een parkje met een kleine speeltuin. Aangezien Paulien nog steeds zelf stapt mag ze eens van de glijbaan en op de schommel. We proberen haar te motiveren om te stappen tot aan de jeugdherberg, een 3-tal km in totaal. Ze vindt het leuk wanneer we een grote weg mogen oversteken want dan mag ze op het knopje van de stoplichten duwen. Nadat we langs een ziekenhuis stappen laten we Bergen op Zoom achter ons. Via een tunnel onder de snelweg, Paulien vindt ook dit weer geweldig, is het nog maar een paar honderd meter tot de jeugdherberg Klavervelden. Toch moeten we ze blijven aanmoedigen, maar het lukt. We nemen een foto aan de wandelboom en de sleutelpoort. Op dit punt komen maar liefst 3 lange afstandswandelingen samen: GR 5, het Grenslandpad en het Floris V-pad (GR 12). Nog 2172 km tot Nice volgens de wegwijzer. Paulien gaat in de rugdrager en op dat moment begint het te druppelen, we halen dus ineens de regenhoezen boven. Volgens Buienradar zal de regen wel even aanhouden.

Langs de vervuilde vijver
Paulien test de speeltuin
Onder de snelweg door
Paulien stapt door de sleutel
De wandelboom aan Klavervelden

De kinderen zitten droog wanneer we langs de jeugdherberg stappen. We volgen nog even een asfaltweg, maar na een poosje maakt de GR een ommetje door het bos. We voelen nog niet veel van de regen, de bomen houden het meeste nog tegen. We zien hier ook regelmatig geel/groene tekens, geen idee van welke wandeling die eigenlijk zijn. Wanneer we terug op dezelfde weg van daarnet komen volgen we niet meer het asfalt maar een smal slingerend pad. We merken nu ook pas dat het al hard aan het regenen is. Zelf stap ik met een paraplu, maar voor Kim is dat onmogelijk met de zware rugdrager. Ach, we zullen maar niet te veel klagen want de kinderen doen dat ook niet. We proberen van de omgeving te genieten want het is hier echt aangenaam stappen. Wanneer we langs een golfterrein komen weten we dat we aan de Wouwse Plantage zijn, dat is wel degelijk de naam van een dorp! Vanaf hier volgt de GR sinds een paar jaar het nieuwe traject. Wanneer de brede bosweg afgesloten wordt met privaat bordjes draaien we links af en volgen we een smal pad aan de rand van het bos. Het is al na 11u30 en het regent nog steeds. We vrezen dat het vandaag niet meer droog zal worden.

We stappen door het mooie bos
Maar worden kletsnat
Ik kies voor de paraplu
Donkere wolken boven Wouwse Plantage

We stappen verder en kijken stilaan uit naar een plaats waar we onze broodjes kunnen eten, maar volgens de openstreetmap kaart is er nergens een zitbank in de buurt. We besluiten om nog een stukje te stappen. Nadat we het bos verlaten gaat het een stukje over een fietspad. Wanneer we links een weg nemen zien we een beetje verder opnieuw een wandelboom. We kruisen hier het streekpad Brabantse Wal. Op de mooie wandelboom lezen we dat het nog maar 2115 km tot Nice is. De afstanden op de wandelbomen kloppen dus niet, want dan zouden we sinds Klavervelden al 57 km gestapt hebben. We besluiten om hier, in de regen, snel onze broodjes op te eten. De kinderen eten onder de paraplu. Paulien haar broek is wat nat, maar klagen doet ze niet. Ook Marie is tevreden, want ze krijgt haar eten. Comfortabel is het niet, daarom vertrekken we weer snel. Als we willen vertrekken merken we dat de regenhoes van Marie gescheurd is… we hadden die opgehangen aan een bordje, maar blijkbaar had die een scherpe rand. Gelukkig kunnen we ze nog uit de regen houden. Vol goede moed stappen we verder en natuurlijk passeren we na een honderdtal meter 2 zitbanken… Ze staan in de gids, hadden we ondanks de regen toch maar eens gekeken. Inmiddels hebben we ze ook in de openstreetmap kaart gezet, dat doen we trouwens altijd als de zitbanken er nog niet instaan. We verlaten het bos en gelukkig stopt het ook met regenen. De paraplu mag eindelijk terug toe! 

Mooie wandelboom bij kruisen streekpad
Eindelijk droog!
We zitten duidelijk op de GR5

We stappen nu verder over asfalt richting de Belgische grens, maar we steken hem hier vandaag niet over, want we verlaten op dit punt de GR 5 om richting het station van Essen te stappen. Er wacht ons nog een wandeling van meer dan 4 km over de bijna kaarsrechte Hollandse Dreef. Het landschap is ook niet het meest interessantste hier: open velden met af en toe wat bebouwing. We beginnen er vol goede moed aan, maar de bagage begint door te wegen. Zowel de schouders als de voeten beginnen pijn te doen, gelukkig heeft Paulien nog een 2-tal kilometer zelf gestapt op dit stuk. Ze mocht pas na 20 bomen terug in de wandeldrager en gelukkig telde ze er al eens naast in mijn voordeel. Naarmate we het station naderen vinden we de oude GR 5 markering terug, er staat hier zelfs nog een oude wandelboom aan grenspaal 241. Wanneer we de overweg oversteken zien we het prachtige stationsgebouw van Essen al liggen. Via een woonwijk stappen we richting de parking waar we onze auto terugvinden. Tijd om in te laden en naar onze vakantiewoning in Loenhout te rijden! We lassen morgen een rustdag in en stappen dan weer verder naar Kijkuit. We kijken er naar uit!

20 bomen tellen en dan in de rugzak
Weinig interessante omgeving
Oude wandelboom aan de grensovergang

Conclusie:

De uittocht van Bergen op Zoom was iets minder verrassend als de intocht, maar het stukje langs het water is nog best mooi. Na de jeugdherberg gaat de GR de bossen in, dat is alom genieten. Het landschap wordt er echt mooier op. Wegens gebrek aan openbaar vervoer kozen we voor een korte etappe. We kijken er naar uit om de grens over te steken.

Praktische info:

  • Begin- en eindpunt zijn enkel bereikbaar met openbaar vervoer mits een afloop van 4,2 km tot het station van Essen. Zo ontstaat er vrij gemakkelijke treinverbinding tussen begin- en eindpunt. Vanaf Essen is het maar een paar minuten sporen tot Roosendaal, daar heb je om het half uur een trein tot Bergen op Zoom. Controleer op de site van de NMBS en NS! Andere verbindingen zijn er niet! Eventueel kan je tot Essen-Hoek stappen maar ook daar stopt maar 1 bus per dag op schooldagen!
  • Zoals reeds geschreven in het vorige verslag hebben wij overnacht in Bergen op Zoom in hotel Old Dutch. Onze auto werd daags voordien achtergelaten in Essen.
  • Je kan gratis parkeren aan het station van Essen. Indien je in Bergen op Zoom wil parkeren dien je bijna overal te betalen. Hier is meer info terug te vinden.
  • Je kan deze etappe verlengen tot de treinhalte Kijkuit, zo stelt de topogids het ook voor. Aangezien er een trajectwijziging is, wordt die etappe echter 27,1 km. Persoonlijk is die afstand voor ons geen probleem, maar met de kinderen en de zware rugdragers is dat echter te lang. Vanaf Kijkuit kan je ook elk uur de trein naar Roosendaal nemen en is openbaar vervoer geen probleem meer.
  • Bevoorrading is enkel mogelijk in Bergen op Zoom. De GR passeert daar langs supermarkt Akmarkt. Grotere supermarkten bevinden zich op wandelafstand van het station.
  • Onderweg kan je, na 3 km stappen, terecht in Jeugdherberg / Stayokay Klavervelden om iets te drinken of eventueel te blijven slapen. Verder kom je niets tegen onderweg.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 9: Bergen op Zoom – Essen Grens   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *