GR 5 Etappe 23B: Wonck – Visé

Afstand (GPS): 12,2 km (incl. 0,4 km aan- en 0,2 km afloop)
Afstand (gepland): 12 km

Stijgen: 206 meter
Dalen: 222 meter
Tijd: 10:05 – 14:55
Gemiddelde snelheid: 2,5 km/h
Onverharde paden: 45 %

Leeftijd Paulien: 5 jaar
Paulien wandelde zelf: 12,2 km
Leeftijd Marie: 3 jaar
Marie wandelde zelf: 9,3 km (4,8 + 4,5)
Leeftijd Leon: 16 maanden

Hoogteprofiel

Een vervolg voor de GR 5 dringt zich op. Vanwege de mindere weersomstandigheden en andere verplichtingen is het alweer geleden van oktober vorig jaar dat we hier nog eens stapten. De geplande etappe konden we enkel op een weekdag of zaterdag doen als we gebruik willen maken van de bussen en dat willen we. Ik zie het niet zitten om een elektrische fiets achter te laten aan het station van Visé… De routeplanner van de TEC geeft aan dat er slechts bussen zijn tot Bassenge Dépot, maar… in de dienstregelingsfiche van lijn 16 (Visé – Bassenge – Glons) staat duidelijk vermeld dat er aansluiting is op weekdagen én zaterdagen met lijn 76 naar Emael. Er is echter een probleem: lijn 16 komt – gepland – aan om 09u55 in Bassenge Dépot en lijn 76 vertrekt om 09u55. Een aansluiting kan je dat dus niet noemen, maar het staat op papier. We wagen het er dus op, in’t slechtste geval nemen we er de extra stapkilometers wel bij. Voor de eerste keer koop ik mijn rittenkaart via de app, wat een gemak! De autorit naar Visé duurt 1 uur. We parkeren op de parking van het station waar nog voldoende plaats is. Onze bus staat al klaar aan de halte, maar houdt zijn deuren dicht tot 5 minuten voor het vertrekuur. De kinderen eten daarom eerst nog wat fruit. Met 1 andere reiziger stappen we op. Ik valideer mijn ritten, vraag onmiddellijk aan de chauffeur naar de aansluiting en hij bevestigt deze.. oef! De hobbelige rit tot Bassenge duurt gelukkig maar 20 minuten. Aan het depot station stappen we uit en wachten we op de bus naar Emeal. Die komt pas om 10u vanaf de stelplaats aangereden. We zijn de enige passagiers in de bus, maar zijn blij want we kunnen dus mooi op tijd starten. Bussen nemen in Wallonië blijft toch een hele belevenis.

Aan het station van Visé
Een hobbelige rit over Hallembaye
Overstap in Bassenge

We stappen eerst een stukje over de Rue de Hallembaye en zien onmiddellijk de confetti liggen op de straat. Vermoedelijk gaat de carnavalstoet hier gevormd zijn. Aan de ferme de la Petite Pommerie vinden we de GR 5 terug. Paulien en Marie zien meteen de carnavalswagen die in de schuur staat afgesteld. De asfaltweg stijgt verder en we steken de spoorlijn over. De weg wordt na een tijdje onverhard en uiteraard een pak modderiger. Paulien krijgt het Spaans benauwd wanneer ze denkt dat er een worm onder haar schoen hangt. We zien niets en hebben ook nog nergens een worm gezien, straks weten we pas wat het was… De weg klimt verder en wordt een holle weg die ons tot een plateau brengt. Hier genieten we vooral van de stilte en de eenzaamheid. De wind steekt echter ook op. We dalen wat af en bereiken de picknick plaats van Hauts de Froidmont.

Een van de vele kruisjes langs de GR5
We starten met klimmen
Een van de weinige levende zielen
Paulien gaat op onderzoek

We installeren ons zo goed als mogelijk uit de wind op een van de banken. Paulien en Marie hebben meteen de 3 ezeltjes opgemerkt, maar het is tijd om te eten. Vanaf de picknickplaats heb je een mooi uitzicht over de regio. De toiletten waren helaas gesloten, terwijl ze volgens het bord toch toegankelijk zouden moeten zijn. We stappen verder en wandelen tussen enkele vervallen gebouwen. Volgens de topogids is het gebouw rechts het oudste middeleeuwse gebouw – een 13e eeuwse toren – van Haccourt-Halembaye. Van een toren is helaas geen sprake meer, de boel staat nagenoeg op instorten. Aan een bord dat reclame maakt voor de GR 5 nemen we een smal bospad dat langs een oude steengroeve van CBR loopt. Leon is ondertussen al even in slaap gevallen en Paulien ziet opnieuw overal wormen, maar we snappen nu dat het om wilgenkatjes gaat. Het duurt even voor we ze gerust kunnen stellen dat het geen wormen zijn. We steken de N618 over en beginnen opnieuw te stijgen. We passeren een herdenkingskruis uit 1671 en lezen dat er een wandeling is langs 4 dergelijke kruisjes in de buurt. 

Grote BBQ en picknickplaats
Gezelschap van 3 ezeltjes
Mooi uitzicht vanaf de picknickplaats
Oudste, vervallen gebouw van Haccourt
De gemeente is fier op de GR5 doortocht
Oude CBR steengroeve

Met bijna 5 km op de stapteller geeft Marie aan dat ze moe is, ze heeft prima gestapt en mag uitrusten in de wandeldrager. We stijgen verder en zien de picknickplaats van daarstraks weer liggen. Paulien verbroedert met de koeien en nodigt ze (net zoals het paard en de ezels die we eerder zagen) uit op haar verjaardagsfeestje… Onder een aangenaam zonnetje stappen we langs de fruitbomen en zien we in de verte Visé al liggen. We dalen verder af en merken de eerste bloesems op, maar hebben geen idee van welke soort ze zijn (enig opzoekwerk thuis doet vermoeden dat het om kerspruim gaat). We verhogen het tempo omdat de wolken steeds dreigender worden. Net voor het begint te druppelen staan we in Haccourt en stappen café Le Square binnen. We zijn 7,7 km ver en de meisjes hebben een pauze dubbel en dik verdiend. Tijd om ons op te warmen met een cappuccino. Het slechte weer lijkt wel mee te vallen want het druppelt enkel wat en 40 minuten later schijnt de zon alweer. We zijn klaar voor het laatste stuk! We laten Marie eerst nog een stuk zelf stappen, zodat ze zeker geen kou krijgt.

Even achteruit kijken
De koeien zijn ook uitgenodigd door Paulien
Visé is in zicht
Bloesems in februari

De GR tekens brengen ons naar enkele sportterreinen en langs een zwembad. We stappen nu door een woonwijk tot aan het Albertkanaal. Deze weg is niet aangenaam want ze wordt veelvuldig als sluiproute gebruikt door snelheidsduivels. We zijn dan ook blij wanneer we de brug oversteken en verder wandelen langs de andere kant van het kanaal over de autovrije kade. Marie stapt ondertussen flink verder en samen met Paulien probeert ze als eerste in een schaduw van papa of mama te stappen. Aan de sluis die het Albertkanaal met de Maas verbindt wordt het weer interessanter: een onverhard pad langs de plezierhaven en volop genieten van de zon, wat een verschil met daarstraks. We bochten opnieuw en de treurwilgen op een eilandje tussen de Maas en de haven maken het plaatje compleet. Aan de Maasbrug nemen we de trappen naar boven en bereiken zo snel het station van Visé. Hier vinden we onze auto weer terug. Marie is doodop, maar wat een prestatie heeft ze geleverd. Ook Paulien heeft haar grenzen verlegd en zonder veel gemor de 12 km helemaal gestapt! Ondanks de vermoeidheid kan er toch nog een blitzbezoek aan Plopsa Indoor Hasselt vanaf! Meer dan verdiend.

Nog meer bloesems
Over het Albertkanaal
Langs de plezierhaven van Visé
Zot doen op het wandelpad
Het laatste stukje, het station is in zicht
De Maas!

Conclusie:

Wederom waren onze verwachtingen laag, doch heeft de GR sentiers het tegendeel bewezen. Toegegeven, het laatste stukje van Haccourt naar Visé verloopt nagenoeg volledig over asfalt, toch zit er voldoende afwisseling in de wandelpaden en hebben we tijdens het eerste stuk vooral de stilte weten te appreciëren. Als je de etappe aanvangt in Kanne is het als geheel zeker geslaagd.

Praktische info:

 • Begin- en eindpunt zijn bereikbaar met het openbaar vervoer en dit op weekdagen en op zaterdag. Hierboven kan je in detail terugvinden hoe de busrit is verlopen. In het kort verloopt het zo: opstappen aan Visé Gare en lijn 16 nemen tot Bassenge Depot. Daar heb je een onmiddellijke aansluiting met lijn 76 naar Eben Emeal. Die bus stopt aan de halte Wonck Rue de Ruisseau. Vanaf daar is het maar 400 meter tot de GR 5. De aansluiting in Bassenge is nipt, mocht je die missen is het ongeveer 1,6km stappen tot de GR 5. Tickets kunnen via de app gekocht worden. Meer informatie op de site van de TEC.
 • Je kan gratis parkeren op de grote stationsparking van Visé ofwel op de parking langs de Maas. In Wonck, daar waar de GR5 passeert, kan je gratis parkeren in de berm.
 • We zouden deze etappe normaal gestart zijn in Kanne. Je komt dan aan 22 stapkilometers. Openbaar vervoer van Visé tot Kanne is een uitdaging en slechts op bepaalde weekdagen mogelijk. Goed puzzelen is de boodschap. Eventueel trein tot Maastricht en buurtbus tot Kanne is mogelijk.
 • Bevoorrading kan in Haccourt. Je passeert de Lidl op wandelafstand. Je hebt daar ook een Kruidvat in de buurt, handig voor trekkers. Ook in Visé zijn enkele nachtwinkels.
 • Horeca onderweg:
  • Na 3,3 km kom je langs een BBQ plaats waar je ook fijn kan picknicken. Er is water aanwezig en ook toiletten (gesloten toen wij er waren)
  • Na 7,7 km wandel je langs café Le Square. Wij hebben hier iets gedronken. Geen verluiertafel, wel babystoelen.
  • Na 10,9 km kan je de brug oversteken en naar La Capitainerie. Niet geweest, maar het zag er een gezellige zaak uit in ieder geval.

Kaart:

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GR5 Etappe 23B: Wonck – Visé   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *